β-hemihidrat ,Tip II alçı veya laboratuvar alçısı denir. Kapalı bir kapta buhar basıncı altında dikkatli yapılan kontrollü kalsinasyonla (117 kPa,123˚C, 5-7 saat) elde edilen alçı ürünüdür. Bu kristalden suyun yavaş olarak açığa çıkarıldığı kalsinasyon metodudur. Plaster'a göre daha az pörözdür.
ölçü alçısının ve sert alçının ana bileşenidir. Kristalleşmeye bağlı olarak çeşitli hemihidrat formları vardır (Alfa, Beta). Alfa hemihidrat daha yoğun ve prizmatikdir. Alfa hemihidrat sert alçı “dental stone” olarak bilinir.
2- Alfa(α) hemihidrat: Alçı taşının yüksek buhar basıncı altında pişirilmesiyle elde edilir. Uzun iğne şeklindeki kristallerde oluşurlar. Kıvamı yüksektir ve daha az su gerektirir, mukavemeti yüksektir, üretim kapasitesi sınırlıdır.
Alçı çeşitleri kartonpiyer alçı, saten alçı, yapıştırma alçısı, perlitli alçı, derz alçı, makine sıva alçısı şeklinde sıralanabilir.
Saten Alçı İle Sıva Alçısının Farkları
Saten alçı, ince sıva olarak kullanılabilir. Sıva alçısını kısaca kaba alçı olarak isimlendirebiliriz. Sıva alçısı, alçıdan sonra yüzey üzerinde görünen pürüzleri yok eder. Saten alçı ise boya öncesinde tamamen pürüzsüz bir yüzey elde edebilmemizi sağlar.
İlgili 28 soru bulundu
Normal alçı olarak bilinen perlitli alçı, kaba sıva olarak en fazla iki santim kalınlığında uygulanır. Tuğla, beton, bims, gazbeton üzerine direkt olarak sıva alçı uygulanır. Ancak perlitli alçı üzerine direkt boya yapılamaz. Normal alçı sıvanın üzerine karışık ve saten alçı sıva uygulanması gerekir.
Kartonpiyer alçısı hızlı donan uygulandığı yapının özellikleri de oldukça önemlidir.
Perdah alçısı, boya öncesinde son kat düzeltme yapmaya yarayan bir alçı sıva türüdür. Boyadan önce pürüzleri, boşlukları kapatarak pürüzsüz bir yüzey oluşmasını sağlar. Saten perdah alçısı olarak da bilinir.
Saten Alçı, alçıpan veya sıva yapılmış yüzeylerde, boya öncesi son kat düzeltme yapmaya yarayan bir alçı sıva türüdür. Son kat boya öncesi, boşlukları, pürüzleri kapatarak düzgün ipeksi bir yüzey elde etmeye yarar.
Paris alçısı kimyasal olarak Beta kalsiyum sülfat hemihidrat yapıdadır. Ölçü alçıları içinde çeşitli miktarda modifiye ediciler içerir. Modifiye ediciler sertleşme süresini ayarlar, sertleşme genleşmesini kontrol eder. Ölçü alçısı mümkün olduğu kadar az sertleşme genleşmesi göstermelidir.
Amerikan alçı, geleneksel alçı sargılara alternatif bir sabitleyici sargı türüdür. Amerikan alçısı, sıcak suya batırıldığında sertleşen ve sertleştikten sonra suya dayanıklı hale gelen bir tür sargıdır. Amerikan alçısı, suya dayanıklı olsa da, tamamen yıkanamaz.
Perlitli Sıva Alçısı
Tuğla, brüt beton (astarı sürülmüş), gazbeton, bims blok vb. malzemeler üzerine doğrudan uygulanabilen alçı bazlı hazır sıvadır. Perlitli sıva alçısı, yanmaz bir malzemedir. Bünyesindeki sudan dolayı yangın geciktirici özelliğe sahiptir.
Kalsiyum sülfat, ısıtılıp kuruduğunda sertleşen, çabuk donan, hemihidrat bileşiği olan beyaz renkli alçı taşı tozuna denir. Kalsiyum sülfat alçı taşının 120-180 derece ye kadar ısıtılması ile elde edilir. Suda çözünmeyen beyaz kristal yapıdadır. Atom numarası 20, Atom ağırlığı 40,80 dir.
Diş Hekimliğinde Alçı
Diş hekimliğinde kullanılan alçı ürünleri kalsiyum sülfat hemihidrat esaslıdır (CaSO4)2-H2O). Master model ve die'lı (güdüklü) çalışma modeli eldesinde kullanılır. Diş hekimliğinde bu amaçlı kullanımlarda en çok aranan özellikler boyutsal stabilite ve yeterli mekanik özelliklerdir.
Alfa Alçı, çömlek sıvalarında, metal döküm sıvalarında, endüstriyel kalıp sıvalarında ve döküm sıvalarında kullanılabilir. Alfa Alçı daha düşük su taşıma özelliğine sahiptir ve yüksek mukavemet gereken yerlerde kullanılır.
Alçı, kimyasal bileşimi CaSo4+2H2O olan jipsin, yaklaşık yarım molekül kristal suyu kalacak şekilde, kızdırılarak suyunun uçurulması ve öğütülmesi ile elde edilen ve su ile karıştırılınca tekrar katılaşarak bağlayıcılık özelliği kazanan bir yapı malzemesidir.
Sembol Boya. TANIM: Su bazlı, akrilik reçine esaslı, kokusuz iç ve dış cephe duvar macunudur. ÖZELLIKLERİ: Sıva yüzeyindeki çatlakları doldurarak, düzgün bir yüzey oluşturur. Alçı, saten alçı ve yağlı macun yerine kullanılabilir.
Unutulmamalıdır ki saten alçının dolgu yapma özelliği yoktur.
Kara sıvanın kuruması daha fazla zaman alabilirken, alçı sıva daha hızlı bir şekilde kurur. Dayanıklılık: Alçı sıva, kara sıvaya göre daha hassas bir yapıya sahiptir ve darbelere karşı daha duyarlı olabilir. Kara sıva ise daha dayanıklı bir yapıya sahiptir ve dış etkenlere karşı daha dirençlidir.
Sorunun cevabı ise evettir. Alçı sıvası delikli yapısı ile nem oranını koruyarak rutubet oluşumu durdurur ve engeller.
Saten Alçı Astarı Güçlü bağlayıcı özelliği ve mikronize tanecik yapısı nedeni ile yüzeylere derinlemesine nüfuz ederek serbest tanecikleri bağlar ve uygulama yapılacak son kat boyanın yüzeye iyi tutunmasını sağlar.
Alçı yüzeye bağlı olarak standart olarak üç kat uygulanır.
Ortalama olarak, 25 Kg saten alçı yaklaşık olarak 15-20 metrekarelik bir alana yeterlidir.
Kartonpiyer Alçı Uygulaması
Onat Alçı'da yer alan yüksek kaliteli ve yangına karşı dayanıklı Karonat'ın uygulaması bu şekilde yapılmaktadır: Öncelikle temiz bir kabın içerisine 7 Lt su eklenir ve üzerine Karonat ilave edilir. Bu noktada alçının, su ile iyice karışması için birkaç dakika beklenmelidir.
İç mekânda tuğla, beton, gaz beton, brüt beton, bims blok vb malzemelerin üzerinde elle uygulanır. Kimyasal yapısından dolayı bakteri, küf ve mantar oluşturmaz. Yapısındaki sudan dolayı yangın geciktirme özelliğine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri