Hemmam kelimesi ise, sorumluluğunu idrak eden, fazla himmetli, gayretli anlamına gelir. İnsanoğlunun -genellikle- sürekli bir meşguliyet içerisinde olması, bir şeyden sonra başka bir şeye gayret etmesi, onun bu ismin anlamıyla olan uygunluğunu göstermektedir.
İlk yazılı hadis metinlerinden eṣ-Ṣaḥîfetü'ṣ-ṣaḥîḥa adlı mecmuası ile tanınan tâbiî. Sahâbeyi müslüman olarak gören ve müslüman olarak ölen ikinci nesli ifade eden terim. İranlı askerlerin Yemenli kadınlarla evlenmesi sonucunda doğan etnik ve sosyal zümre.
Elindekine razı olma, azla yetinme anlamında ahlâk terimi.
- Haris kelimesi, eken, çalışan, kazanç elde eden anlamındadır. Bu ise, insan için en doğru bir anlam ifade etmektedir. Çünkü insan her an dünya veya ahiretle ilgili bir şeyler kazanmaya çalışmakla, onları dünya veya ahiret tarlasında ekmekle meşguldür ve olmalıdır.
Muhafız, bekçi, gözcü.
İlgili 36 soru bulundu
(Uludağ, 1991: 223) Çoğunlukla hırsla eş anlamlı kullanılan tama' (tamah) da sözlükte; “doymazlık, çok isteme, aç gözlülük” anlamındadır. Haris ve tamahkâr ise hırslı, açgözlü demektir.
Başkalarının sahip olduğu imkânları kıskanma anlamında bir terim. Başkalarının sahip olduğu imkânları kıskanmadan aynı şeyleri elde etme arzusu anlamında ahlâk terimi. Bir şeye özenme, imrenme veya kıskançlıkla bakan kimsenin bakışlarıyla zarar verecek şekilde onu etkilemesi.
Resûl-i Ekrem'den on yaş büyük olduğuna göre muhtemelen 561 yılında doğmuştur. Babası Hâris b. Muttalib, Hz. Peygamber'in dedesi Abdülmuttalib'in amcasının oğludur.
Arapça ḥrṣ kökünden gelen ḥarīṣ حريص “arzu eden, hırslı” sözcüğünden alıntıdır.
Haris TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Açgözlü
Sînâ adı hakkında elde ettiğimiz bilgi, İran Azerbeycanı'nda Medlerin “Sintha” ve Medlerden sonra Orta Çağ'ın ilk dönemlerinde “Sehna” adıyla anılmış bir yer adı oldu- ğudur. Anlamı muhtemelen “Sur” veya “Kule” demektir.
Tarihi İslamiyet kadar eskilere dayanan Zeyd isminin anlamı, artmak- çoğalmak olarak ifade edilmektedir. Ayrıca Zeyd adı, Hz. Muhammet Mustafa Peygamberin evlatlığının da adıdır. Bu anlamıyla tarihe geçmiş olan Zeyd ismini, aileler güvenle erkek çocuklarına verebilmektedir.
Abdullah (Arapça: عَبْدُ ٱللّٰه) kelimesi şu anlamlara gelebilir: Allah'a ait olan veya onun yolundan giden. Bir erkek ismidir şu kişiler veya mekânlar tarafından taşınıyor.
Süyûtî müksirûnu 1000 ve daha fazla hadis rivayet eden yedi sahâbî olarak tanımlar ve Ahmed b. Hanbel'in adlarını zikrettiği altı sahâbîye Ebû Saîd el-Hudrî'yi ekler. Onun bu tarifi daha sonraları benimsenmiştir. 1000'den az hadis rivayet eden sahâbîler de mukıllûn olarak kabul edilmiştir.
Ezberlenen ve bir yere kaydedilen hadisleri yazarak bir araya getirme anlamında terim. Sözlükte “yazmak, toplamak, derlemek” anlamındaki tedvîn, terim olarak hâfızalarda ve değişik yazı malzemeleri üzerinde bulunan hadis metinlerini belli bir tasnife tâbi tutmadan yazıya geçirmeyi ifade eder.
Merfu hadisler bizzat Hz. Muhammed tarafından söylendiğine emin olunan sözlerdir. Örneğin veda hutbesini binlerce kişi dinlediği için, peygamber efendimizin bu hutbede söylediği her söz, merfu hadis olarak değerlendirilir.
Hz. Ali'nin kumandanlarından. Sahâbeyi müslüman olarak gören ve müslüman olarak ölen ikinci nesli ifade eden terim.
Haris bin Abdülmuttalib (Arapça: الحارث بن عبد المطلب) İslam peygamberi Muhammed'in amcalarından biriydi. Kureyş kabilesinden Abdülmuttalib ile ilk eşi olan Hevazin kabilesinden Sumra binti Cündeb'in oğludur.
Türkiye ile ilişkisi. Türkiye'de Haris Aleksiu'nun İzmir doğumlu olduğuna dair çıkarılan şehir efsanesinin kökü aslen İzmirli olan ailesinin 1924 yılında mübadele ile Yunanistan'a göç etmesine dayanmaktadır.
Çok akıllı ve hâfızası güçlü bir çocuk olan Zeyd, Hz. Peygamber Medine'ye gelmeden önce on yedi sûreyi ezberlemişti. Hicretten hemen sonra akrabaları tarafından Resûl-i Ekrem'e tanıtıldı, ezberlediği sûreleri ona okudu ve onun takdirini kazandı.
Gün içinde çeşitli mecralardan daha önce duyulan; ancak anlamı unutulan ya da ilk kez duyulan kelimelerle karşılaşılabiliyor.
Herhangi bir kişi ya da kurum ve kişileri aşağı görmek, onları değersiz olarak görmek biçiminde anlatılabilir. ''Onlara karşı sakın kendini hakir görme.'' Yukarıdaki cümlede olduğu gibi bir kişinin kendisini aşağı görmemesi gerektiği anlamı üzerine değerlendirilebilir.
Anlamı: "Hakir," "aşağı," veya "değersiz" anlamına gelir. Bu kelime, bir şeyin veya kişinin düşük statüde, önemsiz veya değersiz olduğunu ifade etmek için kullanılır. Örnek Cümle: Hiç kimse başkalarını hakir görmemeli, herkes eşit değerdedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri