Veri tabanında tespit edilen deyimlerden gözünü dört açmak, gözünden kaçmak/kaçırmamak, gözü (birinin, bir şeyin) üzerinde olmak, göz kesilmek, göze çarpmak, gözlüye gizli olmamak, dört gözle bakmak, deyimleri bu kategori içinde değerlendirilebilir.
Göz kuyruğuyla bakmak: Göz ucuyla bakmak. Göz nuru dökmek: İnce, değerli bir şey oluşturmak için göz emeği harcamak. Göz süzmek: Göz kapaklarını birbirine yakınlaştırarak baygın bir şekilde bakmak. Göz yummamak: kişinin kusurlarını görmezliğe gelmemek.
Deyimler ayrı yazılır: akıntıya kürek çekmek, çam devirmek, çanak tutmak, gönlünden geçirmek, göz atmak, kulak asmak, kulak vermek, çantada keklik, devede kulak, yağlı kuyruk, yüz görümlüğü vb.
Göz görmeyince gönül katlanır. Göz görür, gönül çeker. Göz odur ki dağın arkasını göre,akıl odur ki başa geleceği bile. Gözün ile görmediğini söyleme.
İlgili 30 soru bulundu
Göz var, izan var Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, gerçeği görebilmek ve anlamak için hem gözlerin hem de mantığın kullanılması gerektiğini belirtir. Bir durumu ya da olayı değerlendirirken, sadece gözle değil aynı zamanda mantık yürüterek de değerlendirme yapılmalıdır.
Kötü niyetli kişilerin fesat ve kıskançlık dolu bakışlarıyla birilerini kötü yönde etkilemelerine nazar denir. Bu tür durumlar için daha sonrasında "göze gelmek" deyimi kullanılmaya başlanmıştır.
Baklayı ağzından çıkarmak: Gizli tuttuğu şeyleri açıklamak, söyleyemediği şeyleri sabrı tükenince söylemek. Baltayı taşa vurmak: Farkında olmadan karşısındakini rahatsız ede cek, kızdıracak söz söylemek. Bardağı taşıran son damla : Sonunda insanın sabrını tüketen, olum suz tepki yaçatan söz, davranış vb.
Ku umĩnçe (Göz önünde) “her şey ortada, açık” anlamına gelen bu deyim belirtisiz isim tamlaması yapısındadır.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır. - İgidim (kocam) igid olsun da, yerim çalı dibi olsun.
Bir işi yapmamak için bahaneler üretmek Deyimler, gerçek anlamlarının dışında anlam kazanan sözlerdir. Deyimler, en az iki sözcükten oluşur. Deyimler, çoğunlukla mecaz anlamlı kelimelerden oluşur. Deyimler, bir kavramı veya bir olayı ilgi çekici ve hoş bir şekilde anlatır.
Gözden düşmek deyimi TDK'ya göre, 'Bir şeyin ya da bir kişinin değerini yitirmesi, rağbet görmemesi' biçiminde anlatmak mümkün. Artık eskisi gibi önemli olmadığı şeklinde de ifade edilebilmektedir.
"Göz göze gelmek" ifadesi, iki kişinin bakışlarının karşılıklı olarak birbirine ilişmesi anlamında kullanılır. Bu deyim, genellikle iki insan arasında bir tür anlayış veya iletişimin olduğunu, duygusal bir alışverişin veya bir bağlantının kurulduğunu ima eder.
Gözünü dört açmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir hileye düşmemek, aldanmamak için çok dikkatli olmak.
Deyim, bir kavramı belirtmek için üretilmiş özel bir anlatım kalıbıdır; atasözleri ise genel kural belirtme niteliğine sahip sözlerdir.
Genellikle kalıplaşmış sözlerden oluşurlar. Ayrıca deyimler atasözleri gibi öğüt vermez yani yol gösterici değildir. Sadece bir olayı etkili ve kısa bir şekilde anlatmak için kullanılırlar. Deyimlerde mesajlar örtülü verilir, atasözlerinde ise bir işin nasıl yapılacağı hakkında fikir vericidir.
Belli başlı durumları, olguları ve kavramları tanımlamak için kullanılan kalıplaşmış ifadelere deyim denir. En kısa deyimler genellikle 2 yada 3 kelimeden oluşur. Deyimler kalıplaşmış ifadeler oldukları için cümle içerisinde kelimelerin yerleri değiştirilmeden kullanılmalıdır.
Atasözü Örnekleri: -Acıkan yanağından,susayan dudağından belli olur. -Ah alan onmaz, ah yerde kalmaz. -Ak köpeğe koyun diye sarılma.
Göze çarpmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Görünüşü ile dikkati üzerine çekmek.“O uzun boyuyla hemen göze çarpıyordu.”
Dört gözle beklemek büyük bir istek içinde, özlemle beklemek anlamına gelmektedir. Daha doğrusu bu anlam üzerinden kullanılan bir deyimdir.
"Burun Kıvırmak" deyimi, Türkçede bir şeye veya birisine karşı ilgisizlik, hoşnutsuzluk veya küçümseme göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin bir şeye, bir duruma veya birisine karşı ilgi göstermemesi, onu beğenmemesi veya onu küçümsemesi durumlarında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri