Hasta operasyondan sonra lokal anestezi de hemen, spinal anestezi de ertesi günü ayağa kalkar. Fakat iş ve sosyal yaşama dönmesi 7-10 günü bulabilir. Bu kişiye göre, hastalığa göre değişen bir durumdur. Ameliyat sonu iyileşme döneminde hasta hijyen kurallarına mutlaka uymalıdır.
HEMOROİD AMELİYATI - TABURCULUKTAN SONRA
Taburculuktan sonra ilk birkaç hafta hafif derecede de olsa ağrı, ara sıra ufak kanamalar ve akıntılar olağan kabul edilir. Çünkü birkaç günde sosyal yaşama dönülebilmesine rağmen yara iyileşmesi 2-3 hafta sürebilir.
Tedavi sonrası ağrı olmadığı için hasta aynı gün veya operasyondan bir gün sonra normal yaşantısına geri dönebilmektedir.
Hemoroid ameliyatı sonrası hasta beslenmesine oldukça dikkat etmelidir. Kabızlık ve dışkılama sorunu yaşatacak besinlerden uzak durulmalıdır. Ameliyat sonrası hasta tahıllı gıdalardan, meyve ve sebzelerden, baklagil ve kuruyemişlerden bol miktarda tüketerek şikâyetlerini azaltabilir ve hayatını düzene sokabilir.
Makat çatlağı ameliyatı sonrası iyileşme süreci yaklaşık bir haftadır.
İlgili 31 soru bulundu
Ameliyat sonrası ilk tuvalet kanlı olabilir. Bazen bu bir hafta sürebilir. Bir haftadan uzun sürerse mutlaka doktorunuz ile görüşünüz. Hastanın, günün geri kalan bölümünü dinlenerek geçirmesi uygundur.
Ağrısız bir işlem olduğundan dolayı ameliyat esnasında narkoz uygulanmasına gerek duyulmaz. Ancak hastanın konforu açısından spinal anestezi veya genel anestezi uygulanabilmektedir.
Hemoroid ameliyatı sonrası 1 aya kadar dışkı yumuşatıcı ilaçlar kullanılabilir. Böylece hem dışkı konforu artış sağlar hem de operasyon bölgesi daha az zarar görür. Ameliyattan sonraki 20 güne kadar oturma banyosu tavsiye edilmektedir.
Yine bu dönem bitmeden ağrı kesici başlanırsa hastanın konforu açısından iyi olur. Ameliyattan hemen sonra hasta ağızdan gıda alınabilir. Ameliyattan 4-5 saat sonra ayağa kalkmak ve yürümek mümkündür.
Ameliyat bölgesinin şiştiği ve ağrı yaptığı durumlarda soğuk kompres uygulanabilir. Ilık su koyulmuş bir leğene oturmak da şişliği ve ağrıyı en aza indirecektir. Sudan kalktıktan sonra, hastaya verilen merhem,makat bölgesinin,sürülebilen en içeri kısmına sürülür.
İlk bir hafta boyunca günde 2-3 defa, yara iyileşinceye kadar ise her dışkılamadan sonra sıcak oturma banyosu yapılması çok faydalıdır.
Ameliyatın oluşturduğu doku hasarına bir yanıt olarak gelişen, Genellikle 72 - 96 saat arası süren, Hem hastane içinde hem de taburcu edildikten sonra kontrolü gereken akut ağrıdır. Nadiren kronik ağrıya dönüşür.
Örneğin ameliyat sonrası devam eden kabızlık ve ıkınma durumu gibi. Kısacası Hemoroid yeterli tedavi sonrası tekrarlamaz.
Hemoroidin tedavisinde; hastalığın ilerlemesine bağlı olarak klasik cerrahi yöntemi tercih edilir. Daha çok 3. ve 4. evrede olan hemoroidler için tercih edilen cerrahi yöntem; genel anestezi ya da epidural anestezi ile yapılır. 3. evrede olan hemoroidler için lazer tedavisi de alternatif bir yöntemdir.
– Ameliyattan sonra 2-3 gün bol sıvı almak ve hafif gıdalarla beslenmek iyi olacaktır. Pilav, makarna, tost, kraker, muz ilk 2 gün için uygun yiyeceklerdir. Çorba içilebilir. Normal gıda tüketimine 3. günden sonra yavaş yavaş geçilmelidir.
Hemoroid hastalığı semptomları ile cinsel ilişki isteğinde doğrudan ve dolaylı olarak bir azalma yaratabilmektedir. Hemoroid hastalığından mustarip kişiler ağrı ve kanama şikâyetleri dolayısı ile cinsel ilişkiden kaçınabilmektedir.
Hastanemizde 1500 TL'den başlayan fiyatlarla lazerle hemoroid tedavisi yapılmaktadır.
Hastalık 4 evrede incelenir ve her evrenin tedavisi farklıdır. Birinci evrede sadece kanama belirtisi görülürken, diğer evrelerde gittikçe şişen kitle ortaya çıkar. Birinci ve ikinci evre hemoroidler çok mecbur kalmadıkça ameliyat gerektirmez. İlaç tedavisi ve diyet programı ile kontrol altına alınabilir.
Hazırlanışı: Temiz bir leğen içerisine 2-3 litre kadar, ılığa yakın soğuk su konulur. Ardından bu suyun içine de 2 kapağa yakın batikon ilave edilir. Sonrasında yaklaşık 5-10 dakika süreyle makatın batikonlu su ile temas etmesi sağlanmalıdır.
Beslenme ve Sıvı Alımı: Sağlıklı bir iyileşme için doğru beslenme önemlidir. Doktorunuzun önerdiği diyet planına uymaya çalışın ve yeterli miktarda sıvı alımını sağlayın. Aktivite ve Hareket: Ameliyat sonrası dönemde doktorunuzun önerdiği şekilde aktivite düzeyinizi artırın.
Yaklaşık olarak ameliyattan 3 gün sonra, berrak sulu gıdalara (Çay, su, komposto, elma suyu, et suyu vb) başlanır. Hasta bu gıdaları tolere ettiğinde 5.-6. gün ilave olarak çorba, yoğurt bisküvi+beyaz peynir ilave edilir.
Ameliyat öncesi en az 5-6 saat açlık gerekir. Ameliyat için genellikle tercih edilen anestezi türü belden iğne yapılarak belden aşağısının uyuşturulması (spinal anestezi) yöntemidir. En çok ağrı şikayeti hissedilebilecek dönem ameliyat ve ameliyattan sonraki ilk birkaç saattir.
Tedavi edilmezse hastalık ilerler, şikayetler artar. Kanama bu hastalarda önemli bir şikayettir. Tedavi edilmezse can sıkıcı kanamalar sürer gider; çok miktarda kan kaybı olduğunda, kansızlık gelişebilir. Tedavi edilmemiş hemoroidlerde, boğulma (akut tromboze hemoroid) dediğimiz şiddetli ağrılı şişlik gelişebilir.
Ayrıca, lazerle hemoroid tedavisi, işlem sırasında kullanılan ekipmanlara bağlı olarak, nadir de olsa yanıkların meydana gelmesi gibi daha ciddi komplikasyonlara da neden olabilir. Ancak, bu riskler oldukça nadirdir ve çoğu hasta işlemden sonra hızlı bir şekilde iyileşir.
Evre 1'de makatın içinde anal yastıkçıklarda genişleme vardır ancak sarkma izlenmez. Evre 2'de genişleme haricinde makata sarkma olur ancak kendiliğinden düzelir. Evre 3'te ise hemoroidler makattan dışarı sarkarlar ve parmakla içeri itilmeleri gereksinimi olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri