Bazı kişilerde özellikle stresli, kırılgan, sıkıntılı, üzüntülü kişilerde iç kas sıkılması artmış olabilir ve tuvalet sırasında tam gevşeme olmaz. Bu kişiler hemoroidal hastalığın oluşum nedeni olan kabızlık olmasa da zorlanarak dışkılarlar ve hemoroidal hastalık gelişir.
Basur Stresten Olur mu? Stres ve psikolojik faktörler diğer pek çok hastalığın kaynağı olduğu gibi hemoroid rahatsızlığının ortaya çıkmasına da sebep olmaktadır. Bu yüzden stresten uzak durmak önerilir.
Hastalık kimlerde görülür? Toplumda görülme oranı yüzde 4.4 olan hemoroid hastalığı sıklıkla 45 ila 65 yaş arasında görülür. Erkeklerde kadınlara göre 1.3 kat daha sık görülür.
Hemoroid hastalığı rektumun alt bölgesinde basıncın artmasına bağlı damarların şişmesi ile oluşur. Bunun sebebi ise genellikle dışkılama sırasında zorlanma, tuvalette uzun süre boyunca oturma, kronik ishal ya da kabızlık, aşırı kilo veya obezite, gebelik, liften fakir beslenme şekli ve sürekli ağırlık kaldırmaktır.
İç hemoroid ciddi anlamda rahatsızlık vermezken dış hemoroidler kişinin hayatını olumsuz etkiler. Basur tedavisi için genellikle son aşama yani hastalığın son kısmında fark edip gelen hastalar, gerekli tedavileri alarak sağlıklı yaşamlarına geri dönebilirler.
İlgili 19 soru bulundu
Basur iç basur ve dış basur olarak iki başlık altında değerlendirilir. Bu durum genellikle birkaç hafta içerisine kendi kendine düzelir. Bu düzelmenin görülmesi için kişinin asitli, baharatlı, acı tatlardan uzak durması ve gerekiyorsa sıcak oturma banyosu yapması önerilir.
Diğer tedavi yöntemlerinde birinci evreden dördüncü evreye kadar medikal tedavi ile kendiliğinden geçmesi mümkündür. Tamamen iyileşme görülmez fakat boyutları ilaçlarla ve diyet uygulamaları ile bol lifli yiyeceklerle küçülebilmektedir.
Hastalığın erken evresinde bol sıvı alımı, diyet, ağrı kesiciler, steroid içeren fitiller ve kremler etkilidir. Ayrıca 'oturma banyosu' denilen sıcak su banyosunun yanı sıra kabızlığı olan hastalarda lifli gıdaların tüketilmesi, şikayetlerin azalmasını sağlar.
Hemoroid de demir eksikliği anemisine sebep olan hastalıklardan biridir.
Basur Kendiliğinden Geçer Mi? Basur, genellikle kendiliğinden geçer. Ancak, belirtiler şiddetliyse veya geçmezse, bir doktora görünmek önemlidir.
Bu nedenle makattan kan gelmesi, dışkıya çizgi şeklinde kan bulaşması, dışkılama alışkanlıklarında değişiklik, dışkının incelmesi, halsizlik, kolay yorulma ve kilo kaybı gibi şikayetler olursa mutlaka uzmana başvurulmalıdır. Hemoroid başka bir hastalığa dönmez.
En yaygın bilinene ilaçlar; Daflon Tablet, Doxium Tablet, Venorouton Tablet, Kortos fitil, proktoglivenol anal krem, proktolog fitil ve krem. Bu ilaçlardan da beklentiniz mantık dahilinde olmalıdır. Bu ilaçlar hemoroidi iyileştirmez ama var olan şikayetlerinizin azalmasını sağlayabilir.
kullanımı ile, alkol bağımlılığı, civa zehirlenmesi, bazı kas hastalıkları, çeşitli beyin hastalıkları, tiroid bezinin çok çalışması (hipertiroidi), Parkinson hastalığı, kronik böbrek yetersizliği, karaciğer yetmezliği, hipoglisemi vb. durumlarda görülebilir.
Yürüme, koşma, bisiklete binme vb gibi tüm egzersizler, yani aktif bir hayat tarzı, bağırsak hareketleri üzerinde olumlu etki ederek, kabızlığı önler. Böylece, Hemoroid oluşumuna neden olan mekanizma engellenmiş olur.
Şişen Basur Memesine Ne İyi Gelir? Basur tedavisi uygularken krem kullanmak, sıcak su banyosu (dirseğinizi yakmayacak sıcaklıkta) yapmak veya egzersizler yapmak şişen basur memesinin inmesine katkı sağlayabilir.
Makat bölgesi (anal bölge) temizliği her tuvaletten sonra uygun olarak yapılmalıdır. Tuvalet (dışkılama) sonrası makat bölgesinin su ile temizlenmesi ve tahriş edilmeden kurutulması gerekir. Kurutma için tuvalet kağıdı tahriş etmeden kullanılmalıdır. Makat bölgesi temizliği sonrası bu bölge ıslak bırakılmamalıdır.
Toplumda oldukça sık görülen basur, çoğunlukla uzun süren kabızlığa ve tuvalette fazla vakit geçirmeye bağlı olarak oluşur. Dışkılama sırasında zorluk yaşanması, bölgedeki kan akışı etkiler. Zamanla damarlardaki kan, bölgede havuzlanarak hemoroid oluşumuna yol açar.
Hemoralgine, hemoroidlerin (basur) semptomatik tedavisi için kullanılan bir ilaçtır. Hemoroidler, anüsün etrafındaki damarlarda şişme ve iltihaplanma sonucu oluşan rahatsız edici bir durumdur. Hemoralgine, bu semptomları hafifletmek için lokal olarak kullanılan bir kremdir.
Hemoroid tedavisi sonrası tam olarak iyileşme süreci yedi-on gün aralığında olmaktadır. Hasta hemoroid ameliyatından sonra aynı gün ayağa kalabilmekte, kısa süre sonra normal hayatına dönebilmektedir.
Geçmiş olsun, dışkılama sonrasında makatta ağrı ve makattan kanama yakınmalarınız var. Öncelikle, zeytinyağı içmeniz veya bir pamuğa zeytinyağı damlatarak makat bölgesine sürmeniz ciddi rahatlama sağlayacaktır.
Hemoroid, anüs çevresindeki damarlara aşırı baskı uygulandığında meydana gelir. Bu rahatsızlığın yaygın karşılaşılan nedeni şunlardır: Kabızlık: Kabızlık, ıkınmaya neden olarak basur oluşumunu tetikleyebilir. Kabızlık, dışkılama sırasında zorlanma ve ıkınma ihtiyacına neden olur.
Egzama, akne ve sivilceler, hemoroidler, boğaz, yutak, deri ve mukoza zarının iltihaplanmasına neden olan bakteriyel ve viral enfeksiyonların tedavisinde bir yardımcı olarak idealdir. Sarı kantaron yağı, romatizmal ağrıyı hafifletir, şişme, morarma ve varisli damarların neden olduğu sorunlara yardımcı olur.
Büyük ve iltihaplı hemoroidler genellikle kötü bir kokuya sahip olabilir. Özellikle gaz çıkarırsanız, mukus anüsünüzden kazara çıkabilir. Kendinizi temizlerken tuvalet kağıdınızda mukus fark edebilirsiniz. Dışkı sızıntısı da hemoroid belirtisi olabilir ve kötü kokuya katkıda bulunabilir.
Hemoroid hastalığında posalı beslenme oldukça önem taşımaktadır. Gerekli posalı gıda alımına başlanan ilk günlerde bağırsaklar bu düzene alışık olmadığı için, gaz ve karın ağrısı şikayeti olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri