Elit restoranlarda işi bilen müşteriler mutfağa kadar giderek aşçıların bahşişini kendi elleriyle verir ve ona göre de hizmet alırlar. Lakin ülkemizdeki mekanların %99 u bu tip yerler değildir.
Restoranda, kafede, kuaförde ve birçok alanda aldığı hizmetten memnun kalanlar bahşiş veriyor. Bu bahşişlerden pay almak isteyen bazı iş yeri sahipleri için ise uzmanlar "Bahşişin tamamı çalışanlara aittir" uyarısında bulunuyor. Memnun kalınan hizmet kimi zaman karşılıksız kalmıyor. Çalışana teşekkür bahşişle ediliyor.
Bahşiş Farsçadan dilimize giren bir kelimedir. Bir hizmetin karşılığı ödenir, eğer hizmeti yapandan memnun kalmışsanız, bir miktar da para bırakırsınız. Buna bahşiş” denir. En çok, yenilen içilen yerlerde “garsonlar”a bahşiş verilir.
Ülkemizde de restoranlarda hesabın yüzde 10'u ile 15'i arasında bahşiş bırakmak doğru bir davranış olarak kabul görürken, otellerde 2 ila 5 lira arasında bahşiş verilebiliyor. Taksilerde herhangi bir oran verilmezken, ücreti yuvarlamak yeterli oluyor.
Eskiden çalışanlara hizmetlerinin karşılığı olarak verilen ekstra ücret olan bahşişler artık düşük ücretlerle çalışan garsonların gelirlerini kabul edilebilir düzeylere çekmek için bir aygıt haline geldi. Tabii bir de menüdeki ürünlerin fiyatını olduğundan düşük tutmanın yolunu bahşişlerde gören işletmeler de var.
İlgili 34 soru bulundu
Bahşiş bırakmak neredeyse zorunlu diyebiliriz, zira restoran ve kafe çalışanları da maaşlarını bahşişler hesaba katılarak alıyor, dolayısıyla bahşişlerin mutlaka veriliyor olması gerekiyor.
Çorba veya çay parası ya da bahşiş, adına ne denirse densin suçtur. Para almanın adına 'bahşiş' denmesi onu suç olmaktan çıkarmaz.
Araştırmaya göre Türkiye'de restoranlarda hesabın yüzde 10'u ile 15'i, otellerde ise 2 ila 5 lira arasında bahşiş bırakılması doğru olarak kabul ediliyor. Taksilerde de ücreti yuvarlamak yeterli oluyor.
"Bahşişlerin tamamı çalışanlar arasında pay edilmeli"
"Bahşişler üzerinde işverenin bir hakkı yoktur. Bahşiş işçiye aittir. Yönetmeliğe göre işveren bilgisi altında toplanan bu bahşişlerin kaydı tutulmak zorundadır ve işçilere eksiksiz dağıtılmak zorundadır.
Kanun ve yargı kararına göre, bahşişler bir iş karşılığında üçüncü kişi tarafından para ile ödenen tutar olarak kabul edilmiş olup, ücret olarak değerlendirilmektedir.
Bahşiş, müşterinin bir zorunluluk olmaksızın işçinin yerine getirdiği hizmetten memnun kalması nedeniyle istediği tutarda ödediği paradır. Yüzde usulündeki zorunluluktan farklı olarak bahşiş isteğe bağlıdır.
Taksilerde ortalama yüzde 10 bahşiş verilir. Otellerde çantalarınızı taşıyan kişiye çanta başına 1-2 euro, kat görevlisine her sabah 1-2 euro, oda servisine 1-3 euro, taksi çağıran kapıcıya 1-2 euro verebilirsiniz.
Garsonlar bahşiş alır mı? Buna göre, bahşişin dağıtımında çalışanların yaptıkları işler esas alınıyor. Çalışanlar yaptıkları işlere göre puan alıyor ve toplanan bahşiş puana göre dağıtılıyor. Bu sayede müdür, şef garson, garson, komi ve istenirse mutfak çalışanlarına kadar bahşiş dağıtılıyor.
Sosyal normların etkisinde olan müşteriler daha az veya hiç bahşiş vermezken, servis elemanına sempati duyan müşteri daha fazla bahşiş verebiliyor. Buna göre daha fazla bahşiş almanın yolu; dış görünüm, tavır ve davranışlarla müşteriyi sosyal normların dışına çıkararak teşvik edici ortamı hazırlamaktan geçiyor.
Sizin takdirinize göre, Kaptan ve mürettebatına mükemmel bakım ve hizmet için bir tur bitiminde bahşiş vermek gelenekseldir. Bir öneri olarak, temel kiralama ücretinin% 5-10'u oranında bahşiş verilmesi adil kabul edilirken, istisnai hizmet ve durumlarda ,% 15 veya daha fazla bir bahşiş olabilir.
Bu tartışılabilir; bu caiz midir değil midir diye ama herhangi bir şekilde bir zorunluluk olmadan, riyaya bulaştırılmadan hizmet eden garsona veya eşyayı taşıyan işçiye verilen bahşiş helaldir. Veren için bir sıkıntı yoktur, alan için din açısından bir sıkıntı yoktur.
Ramazan Davulcularına,bahşiş toplamamak şartıyla izin verilmişti. Ücretleri ilçe kaymakamlıkları ve belediyeleri tarafından yerel imkanlarla karşılanıp,herhangi bir ad adı altında para toplanması yasaktır.
Buna göre, alınan bahşiş ücret sayılır ve hizmet akdiyle çalıştıkları kabul edilen bahsi geçen iş görenler de 5510 sayılı Kanun'un 4-a kapsamında sigortalı sayılırlar.
Kilopat. Bahşiş teşekkür etmek gibi bir şeydir, sizin bozuk para ile yapmanız bunu geçersiz kılmıyor.
Çin ya da Japonya'da uluslararası otellerde bahşiş hakaret olarak algılanabiliyor. Çin'de turist merkezlerinde servis görevlileri faturanın yüzde 10'una tekabül eden miktarı bahşiş olarak kabul ediyor.
Bahşişler kıdem tazminatına dahil edilmelidir. Ele geçen bahşiş brüttür. Brüte çevrilmeden eklenmelidir.
Bahşiş neye göre belirlenir? Ülkemizde genel olarak sabit bir bahşiş limiti yok bildiğiniz gibi ve "gönülden ne koparsa" şeklinde belirleniyor. Ama birçok gezgin ve gurmeye göre dünyanın herhangi bir yerinde bahşiş bırakmak istediğinizde ideal sayılabilecek miktar hesabın %10'u ila %15'i arasında değişiyor.
Yalnızca Online Kredi Kartı ödeme yöntemi seçili ise bahşiş verebilirsiniz.
Garsonlar bu tarz müşterilere bir tehdit olmadığını hissettirmeli” yorumunda bulundu. "Bir erkek bir kadın ile birlikteyse ilk önce kadına selam vermeliyim. Erkek ile sadece sipariş alırken ve siparişi getirirken göz teması kurmalıyım. Bu şekilde davranırsam kadını rahatlatmış olurum ve bahşiş alma ihtimalim artar."
Bazı yorumculara göre: Rüyasında bahşiş verdiğini görmek, rüyayı gören kişinin, malının zekatını vermediğine işaret eder. Rüyasında kendisinin bahşiş aldığını görmek, rüya sahibi kişinin, haram bir mal satın aldığına veya kazancına haram karıştırdığına işarettir şeklinde yorumlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri