hemsefer - همسفر yoldaş(izah: yolu bir olan. səfərdaş.)
hemser ne demek? Karı kocadan her biri. Arkadaş.
hemta / hemtâ / همتا
Eş, benzer.
Beceri isteyen ustalık, beceriklilik. Beceri, marifet. Ustalık.
Konutları yakın olan kimselerin birbirine göre aldıkları ad.
İlgili 21 soru bulundu
Hemsâye, komşu demektir. Farsça hem "daş" ve sâye "gölge" kelimelerinden oluşur. Burada komşu, gölgesi bir olan, aynı gölgeyi paylaşan, birbirini koruyup kollayan manasına gelir.
hem-sâye, yani sâyesi bir olan. aynı gölgeyi paylaşan, birbirini koruyup kollayan, yardımlaşan. komşu yani.
HANGÂH – HÂNEGÂH – HÂNİGÂH
(ﺧﺎﻧﮕﺎﻩ) i. (Fars. ḫāngāh) Bir tarîkatın merkez durumundaki tekkesi, hankah.
Belli bir alanda uzmanlaşan ya da yeteneği olan kişilere hünerli denir. Hünerli insanlar, çok çalışarak yeteneklerini geliştirebilir.
heman / hemân / همان
İnce zayıf süngü. Huysuz ve kötü insan.
(ﻫﻤﻴﻦ) zf. (Fars. hemіn) “Yerine göre, ancak, hemen, her zaman” vb. anlamlar ifâde eden bir çeşit doldurma kelime: Geldiler lutf ile ol üç meh-cebin / Verdiler bana selâm ol dem hemin (Süleyman Çelebi). Her zerre Niyâzî heme hurşîd-i münevver / Her katre hemin lücce-i deryâ neye baksam (Niyâzî-i Mısrî).
HEMVÂRE. (ﻫﻤﻮﺍﺭﻩ) zf. (Fars. hemvāre) Dâima, her zaman, devamlı olarak: Yâ habîballah yâ hayrelbeşer müştâkınam / Öyle kim leb-teşneler yanıp diler hemvâre su (Fuzûlî).
Heva sözcüğünün manası özünde istek ve meyil olarak tarif edilebilir. Heva Ne Demek? Heva sözcüğü Osmanlıca bir kelimedir. Son yıllarda neredeyse hemen hemen hiç kullanılmayan bu sözcük özetle her türlü istek ve arzu anlamında kullanılır.
(ﻫﻤﺮﺍﺯ) i. ve sıf. (Fars. hem- eki ve rāz “sır” ile hem-rāz) Sırdaş, dost: Dâim olalım bir evde hemrâz / Ki çıkmaya taşra ondan âvâz (Fuzûlî).
hezaran / hezârân / هزاران
Binlerce, pek çok.
zazaca yarrağım demek..
Heriflik TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Herif olma durumu, herife yakışır davranışta bulunma.
Hıyanet, TDK sözlük anlamına göre, kötülük etme, kutsal sayılan şeylere el uzatma, kötülük etme ya da hainlik, karşı davranma, ihanet anlamına gelir. Aynı zamanda hıyanet, aldatma, güveni kötüye kullanma, vefasızlık olarak tanımlanır.
Kadife elli TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Sporda elini becerikli bir biçimde kullanabilen (kimse) mecaz Amaca yönelik olarak düşüncesini belli etmeden, hissettirmeden hareket eden (kimse)
Tekkeler değişik zamanlarda ve değişik coğrafyalarda “zâviye, hankah, dergâh, ribât, âsitâne, buk'a, imaret, düveyre, savmaa, mihrap, tevhidhâne, harâbat” gibi isimlerle anılmıştır. Mescid ve medrese kelimeleri de bu anlamda kullanılmıştır.
I. (VII.) yüzyılda bazı âbid ve zâhidler, inzivaya çekilip ibadet ettikleri yerlere Kur'ân-ı Kerîm'de de geçen (Hac 22/40; Âl-i İmrân 3/37, 39) savmaa ve mihrâb adını vermişlerdir. Buralara sonraki dönemlerde mescid, müseycid ve düveyre denilmiş, daha sonra hankah yanında ribât ismi de kullanılmaya başlanmıştır.
hallak / hallâk / خلاق
Yaratan, her şeyi halkeden, Kadir-i Zülcelal, Allah Teala Hazretleri (C.C.)
Araba koşumu esnasında atların boynuna geçirilen ağaç, üstüne meşin geçirilmiş çember şeklinde ifade edilebilir.
Vehim, zan ve şüphe anlamına gelirken, itham, hiçbir delil yokken birini suçlamak ve zan altında bırakmak demektir. Bu kelimenin ''ithamda bulunmak'' şeklindeki kullanımı da yaygındır. Savcılar tarafından yazılan ve mahkemeye sunulan yazılara ise ithamname denir.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Huriye ismi ne demek ve anlama gelir sorularının yanıtları şu şekildedir; Saygı gösterme, bir şeyi armağan etme. Cennet kızı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri