Bu harikalar; Ürdün'deki Petra Antik Kenti, Çin Seddi, Brezilya'daki Kurtarıcı İsa Heykeli, Peru'daki Machu Picchu Antik Kenti, Meksika'daki Chichén Itzá Piramidi, İtalya'nın başkenti Roma'daki Kolezyum ve Hindistan'daki Tac Mahal oldu.
Dünyanın eski 7 harikası; Keops Piramidi – Mısır, Babil'in Asma Bahçeleri – Irak, Artemis Tapınağı – Türkiye, İskenderiye Feneri – Mısır, Halikarnas Mozolesi – Türkiye, Zeus Heykeli – Yunanistan ve son olarak Rodos Heykeli – Yunanistan.
İlgili 30 soru bulundu
Keops Piramidi
Yapımının 20 yılı aştığı sanılmaktadır. Piramit yapıldığında 145,75 m yüksekliğindeydi. Yapıldığından itibaren 43 yüzyıl boyunca dünyadaki en yüksek yapı olarak kayıtlara geçmiştir. Keops Piramidi ilk inşa edilen olmasına rağmen dünyanın yedi harikası arasında günümüzde ayakta duran tek yapıdır.
This entry was posted in Kültür Sanat Haberleri, Türk-İslam Sanatı. Tagged Divriği Ulu Camii, Dolmabahçe Sarayı, Edirne Selimiye Camii, Erzurum Çifte Minareli Medrese, Eşrefoğlu Camii, İshak Paşa Sarayı, Sultan Ahmet Camii, Türkiye'nin Yedi Harikası.
En çok ziyaret edilen müzeler arasında yer alan Ayasofya; sanat ve mimarlık tarihi bakımından dünyanın en önde gelen anıtlardan biri olup, dünyanın 8. harikası olarak gösterilmektedir. Bu yapı daha 6.yy'da Doğu Romalı Philon tarafından da, dünyanın 8.incisi harikası olarak nitelendirilmiştir.
Dünyanın sekizinci harikası olan Ayasofya, tarihin en büyük mimari projelerinden biri. Öyle ki Ayasofya'nın kubbesi de bu ihtişama yakışır türden tasarlanmış ve dünyanın en büyük kubbesi olarak günümüzde kendine yer edinmiştir.
Kusursuz bir aşkın mimari tezahürü olan Tac Mahal, 1648 yılında Şah Cihan tarafından eşi Mümtaz Mahal'in anısına yaptırılmış. Hindistan'ın Agra kentinde her yıl yüzbinlerce gezgini kendine çekiyor. 73 metre yüksekliğinde saf mermerden yapılma Tac Mahal, inşaatı tam 22 yıl sürmüş bir yeni dünya harikası.
7 Temmuz 2007 tarihinde, Dünyanın Yeni Yedi Harikası'ndan biri olarak seçilmiştir. Uzaydan bakıldığında ince, uzun bir dere gibi görülebilen, insan eliyle yapılmış tek eser olan Çin Seddi, Çin'in kuzeybatısı boyunca uzanan dünyanın en uzun savunma duvarıdır.
"Dünyanın Yedi Harikası" arasında sayılan heykel, Atina'nın ileri gelenleri tarafından, yeni kurulan Konstantinopolis'e taşındı ve orada da 462 yılındaki büyük yangında yok oldu. Olimpos'ta 1829'da Fransızlar tarafından burada bulunan heykele ait bazı parçalar Paris'te Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir.
Dünyanın 8.harikası beyaz cennet Pamukkale Travertenleri ve Bergama kraliçesine ithafen kurulmuş şehir Hierapolis her yıl binlerce turisti kendisine hayran bırakıyor. Güzel ülkemizin pamuklara sararak korumamız gereken doğal güzelliklerinden biri aynı zamanda da dünya mirasları listesinde.
Antik dünyanın 7 harikasından ikisi ülkemizde bulunuyor.
Asıl ismi Antik kent harikaları olan M.Ö yapılmış Dünyanın yedi harikaları, UNESCO tarafından seçilmiştir.
Kapadokya'daki Peri Bacaları, listenin beşinci sırasında yer aldı. Times gazetesinin listesinde, dünyanın en yeni harikası Salar de Uyuni, Bolivya'daki tuz düzlükleri seçilirken, listenin ikinci sırasında Avustralyalıların Ayers, Aborjinlerin ise Uluru olarak adlandırdıkları kayalıklar yer aldı.
“Benim bu mabedim, dünya durdukça cami olarak kalacaktır. Her kim benim bu mabedimi camilikten çıkarıp başka bir şeye çevirirse; Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların lâneti onun üzerine olsun!”
Adı "Büyük Kilise" anlamına gelen ilk Ayasofya Kilisesi'nin adı Latincede Magna Ecclesia ve Grekçede Megálē Ekklēsíā (Μεγάλη Ἐκκλησία) idi.
II. Selim, III. Murad, III. Mehmed, I. Mustafa ve Sultan İbrahim'in türbesinin bulunduğu Ayasofya.
Gize Piramitleri'nin isimleri ise Keops Piramidi, Kefren Piramidi ve Mikerinos Piramidi. “Büyük Piramit” olarak adlandırılan Keops, Dünyanın 7 Harikası Listesi'nde yer alan ve antik dönemden günümüze kalmış tek eser. Ayrıca bu özel eser, Dünyanın Yeni 7 Harikası'nda da onur üyesi.
Hollandalı bir sanatçı Maarten van Heemskerck tarafından yapılan Antik Dünyanın Yedi Harikası (soldan sağa, yukarıdan aşağıya): Giza Piramidi, Babil'in Asma Bahçeleri, Efes'teki Artemis Tapınağı, Olympia'daki Zeus Heykeli, Halikarnas Mozolesi (Mausolus Mozolesi olarak da bilinir), Rodos Heykeli, ve İskenderiye Feneri.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan 9 yıl sonra, Bakanlar Kurulu'nun 24 Kasım 1934 tarihli kararıyla önce kilise ardından cami olan Ayasofya müzeye dönüştü. Artık adı Ayasofya Müzesi olan mimari yapıdaki sıva altında kalan eserler de gün yüzüne çıkarıldı.
Doğu ve Batı Medeniyetlerinin, 2150 m. yükseklikte muhteşem bir piramitteki kesişme noktası, Dünyanın sekizinci harikası Nemrut, Yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleri, metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle, UNESCO Dünya Kültür Mirasında yer almaktadır.
1. Keops Piramidi (M.Ö. 2560 – Kahire, Mısır)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri