Hemşirelik Doktora programını” tamamlayan mezunlar hastanelerde "eğitim hemşiresi, " yönetici hemşire" "klinik sorumlusu", "Hemşirelik Hizmetleri Müdürü", ayrıca Hemşirelik lisans eğitimi veren okullarda "Öğretim Görevlisi" veya "Öğretim üyesi çalışabilirler.
Hemşirelikte lisansüstü eğitimini tamamlamış hemşireler bilim uzmanı unvanı alır.
Hemşirelik Doktora Programında Alınan Dersler Nelerdir? Programın süresi, dört yarıyıl ders ve dört yarıyıl tez olmak üzere toplam sekiz yarıyıldan oluşmaktadır.
2. Kazanılan Derece. Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere hemşirelik alanında doktora diploması verilir.
Doktorasını bitiren kişilere doktor ünvanı verilir ve bu kişiler üniversitelerde dr. öğretim üyesi (eski yardımcı doçent) olarak çalışabilir. Doçent olabilmek için hem Üniversiteler Arası Kurul'un, hem de çalıştığı üniversitenin doçentlik şartlarının yerine getirilmesi gerekir.
İlgili 30 soru bulundu
Doktora yapan bir öğretmen ise 1 derece alır. Ayrıca, yüksek lisans bitiren bir öğretmen ek ders ücretini %5 fazla alır. Örneğin 1.000 TL yerine 1.050 TL alır. Doktora bitiren öğretmende ise bu oran %15'tir.
Doktora, bir lisans ve yüksek lisans programını bitirdikten sonra o bilim dalında sınav ve bilimsel bir eserle erişilen bir derece veya basamaktır. Bu dereceyle "bilim doktoru" veya uluslararası kısaltmayla "PhD" unvanı alınır.
Doktor eksikliğini de göz önünde bulunduran hükümet, lisans mezunu hemşirelerin 1 yıl, yüksek okul mezunu hemşirelerin 2 yıl, lise mezunu hemşire ve sağlık memurlarınının 3 yıl eğitimden sonra sadece pratisyen hekim ve aile hekimi olmasının yolunu açtı.
Programı tamamlayan adaylar, uzmanlık alanlarına uygun olarak genel ve özel dal hastaneleri ve merkezlerinde, toplum sağlığı kurumlarında, uzman klinik hemşire, eğitim hemşiresi, yönetici hemşire vb. ve üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilmektedirler.
Yüksek Hemşire Olmak İçin Gerekenler
Bunun yanı sıra yüksek hemşire olabilmek için ilk olarak Sağlık Bilimleri Fakültesi hemşirelik lisans bölümünden başarı ile mezun olmak gerekir. Daha sonra hemşirelik alanında yüksek lisans yaparak yüksek hemşire unvanına sahip olabilirsiniz.
Lisans mezunu öğrencilerimiz birçok iş alanına sahip olabilmektedir. Hemşire unvanı ile mezun olan öğrencilerimiz Üniversite Hastanelerinde, Kamu Hastanelerinde, Özel Hastaneler ve Özel Polikliniklerde, Okullarda, İş yerlerinde, Huzurevleri ve Evde Bakım Merkezlerinde çalışabilmektedir.
Hemşirelikte yüksek lisans yapmak için lisans mezunu olmanız gerekmektedir. Diploma notu 2.00'ın üzerinde olan ve ALES'ten 55 üzerinde puan alan hemşirelik lisans mezunları, tezli yüksek lisans programına başvurabilmektedir.
Yüksek Hemşire Nedir? Yüksek hemşire, hemşirelik alanında yüksek lisansını tamamlayarak uzmanlık alan kişiye denir. Yüksek hemşireler hastaların tedavisinde doktorlarla iş birliği içinde hareket etmektedir. Yüksek hemşireler hastanelerde saha hemşireliğinin yanında yönetici konumunda da görev yapabilirler.
Kaliteli sağlık hizmet sunma sorumluluğunu hekim ile servis sorumlu hemşiresi (SSH) birlikte taşır. Proje yöneticisi olan hekim ile fonksiyonel yönetici olan SSH arasında hiyerarşik bir bağ bulunmadığından, biri diğerine emir veremez.
En Yüksek Hemşire Maaşı 2023
Hemşire lisans mezunu olması durumunda ve ¼ maaş derecesinde olması durumunda yüksek oranda maaş almaya hak kazanacaktır. Bu koşulların sağlanması durumunda 2023 verilerine göre en yüksek hemşire maaşı 18.118.74'dir.
Hemşirelikte tezli yüksek lisans programı, hemşirelikte lisans mezunlarına daha üst düzeyde bilgi ve beceri kazandırarak uzman hemşire yetiştirir. Bunun yanı sıra hemşireliğin bilimsel gelişimine katkıda bulunur. Lisans düzeyindeki okulların öğretim elemanı gereksinimine yanıt verecek akademisyenler yetiştirir.
Ülkemizde hemşirelikte doktora programlarının tamamının doçentlik alanları mevcuttur. Lisansüstü eğitim tamamlandıktan sonra, YÖK'ün belirlediği doçentlik başvuru şartlarını tamamlayanlar doçentlik sınavına başvurabilirler.
Hemşirelerin öğretmen olarak atanabilmeleri bazı şartların varlığı halinde mümkündür. Öncelikle sağlık meslek liselerinde öğretmen ihtiyacının oluşması gerekmektedir. Bu ihtiyacın Sağlık Bakanlığı tarafından kamuoyuna duyurulması gerekmektedir. Hemşirelikten öğretmenliğe en az lisans mezunu olanlar atanabilir.
Hemşirelik sağlık sektöründe hasta bakımı ile ilgilenen ve tıp alanında bireylerin daha iyi yaşam kalitesine ve eski sağlıklarını kavuşmasını sağlayan personellerin yetişmesini sağlayan bir bölümdür.
eleman.net verilerine göre, Hemşire 2023 yılında ortalama 18.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Hemşire , Ocak 2023 yılında ortalama 14.520 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.976 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Nurse Practitioner (NP): Pratisyen hemşire olarak çevrilebilir. Hasta muayenesi, tanı koyma ve reçete yazma gibi yetkileri vardır. Pratisyen hekimlere benzer görevler yaparlar ve benzer alanlarda çalışırlar.
Postgraduate: İngilizce'de “doktoradan sonraki çalışmaları kapsayan süreç” anlamına gelir. Profesör: Üst düzeyde araştırma, eğitim ve yönetim faaliyetlerinde bulunan ve en yüksek düzeydeki akademik unvana sahip kişidir. Program: Akademik birimlerin uyguladıkları öğretim (teorik, pratik dersler, stajlar vb.)
Doktora süresi 8 dönem. Bu 8 dönemin 2 dönemi program derslerine ayrılır. Kalan 6 dönem ise tez çalışmaları için verilir. Yıl bazında düşünülürse bu eğitim de tıpkı lisans eğitimi gibi 4 yıl sürer. 4 yıllık eğitime bakıldığında ders süresi, yeterlilik sınavı ve tez dönemi olmak üzere 3 aşamadan oluştuğu görülebilir.
Yazdıklarımızı özetleyecek olursak, tez yüksek lisans derecesi almak, bilimsel inceleme ise doktora derecesi almak için yazılır. Tezde orijinal bir araştırma yapmanız, bilimsel incelemede ise bu araştırmanın analizini yapmanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri