Hemşirelik Tanısının üç temel unsuru yani problem, etiyoloji ve semptom mevcut hemşirelik tanısında vardır. Üç bölümlü ifadelerdir. Bu ifadeler Türkçe cümle yapısına göre düzenlendiğinde semptom - etiyoloji - problem sırasını izlemektedir.
Hemşirelik tanıları, bireyin var olan ya da olası sağlık problemlerini önlemek, hafifletmek veya çözümlemek için hemşirenin yasal olarak uygulamaya yetkili olduğu klinik kararlardır (Dikmen, Ak ve Yorgun 2015, Mendi 2016).
Veri toplama, tanılama, planlama, uygulama ve değerlendirme basamaklarından oluşan hemşirelik süreci, hemşirelik uygulamalarının mantıksal bir akış ve belirli bir sistematik içerisinde sunulmasını sağlayan yaklaşımdır (Berman, Snyder ve Frandsen, 2016; Seaback, 2006).
İlgili 27 soru bulundu
1982 yılında “Hemşirelik Tanıları Terminolojisi”, 1986 yılında ilk sınıflama sistemi ve 2003 yılında ise günümüzde kullanılmakta olan Taksonomi-II NANDA hemşirelik tanıları oluşturulmuştur (14). NANDA, 176 hemşirelik tanısından oluşmaktadır.
Hemşirelik tanısı; ölçülebilen sonuçlara ulaşmayı hedefleyen, hemşirelik girişimlerine temel oluşturan, birey / aile / toplumun gerçek ve olası sağlık problemlerine verdikleri yanıtlarla ilgili gelişmeler konusunda hemşirenin verdiği kararlardır.
Bu beceriler arasında kan basıncı ölçme, tıbbi cihazların kullanımı, yara bakımı, ilaç yönetimi, intravenöz tedavi, hasta hareketliliği ve temel yaşam desteği gibi tıbbi beceriler bulunur.
Hemşirelik Sonuçlarının Sınıflandırması (NOC} ise, hemşirelik girişimlerinin etkilerini değerlendirmek için geliştirilmiş, hasta/birey sonuçlarının standardize edilmiş, kapsamlı bir sınıflandırmasıdır.
ETİK İLKELER Hemşirelerin görevlerini yerine getirirken; zarar vermeme-yararlılık, özerklik/ bireye saygı, mahremiyet ve sir saklama, adalet ve eşitlik etik ilkelerine uymaları gerekir.
Tanı, teşhis veya diyagnoz (Dx ya da DS olarak kısaltılabilir), bir kişinin sahip olduğu semptom ve bulgulara dayanarak kişinin hastalık ya da durumunun belirlenmesini içeren tıbbi işlem. Tanı için gerekli bilgiler genellikle tıbbi bakım isteyen kişinin anamnez ve fizik muayenesinden toplanır.
Modern hemşirelik rolleri olan bakım verici, eğitici, araştırıcı, yönetici, karar verici, savunucu, kariyer geliştirici, özerk ve sorumluluk sahibi olma rolüne ek olarak; iletişim ve koordinatörlük, rehabilite edici, rahatlatıcı, tedavi edici, danışman rolü de eklenmiştir.
KRİTER KELİMESİNİN ANLAMI
Ölçüt anlamına gelir. Bu kelime genellikle kıriter şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kriter şeklinde olmalıdır.
Belirli bir durum ya da olaydan dolayı tahmin edilen bir grup mevcut olan ya da görülme riski olan hemşirelik tanılarıdır. hemşirelik bakımı verileceğine karar verme aşamasıdır. bakımın hedefleri belirlenir.
NANDA International (NANDA-I) North American Nursing Diagnosis Association Kuzey Amerika Hemşirelik Tanıları Birliği.
Olası Hemşirelik Tanısı
Problemin doğrulanmak ya da dışlanmak için daha fazla bilgiye gereksinim olduğu durumları ifade etmek için kullanılan ifadelerdir.
Yeni doğan ünitesinde görev alan, bebeklerin ilk bakımlarını gerçekleştiren, onların gelişimlerini takip ederek gerekli raporları hazırlayan ve anneye emzirme tekniği, yapılması gereken aşılar gibi bebek bakımı konularında yardımcı olan hemşireye yeni doğan yoğun bakım hemşiresi denir.
Hemşireliğin temel işlevleri; birey, aile ve toplumun sağlığını ve esenliğini korumak, sürdürmek ve geliştirmektir. Profesyonel değerler hemşirelik uygulamalarının kaynağıdır. Hemşirelik mesleğindeki beş temel değer insan onuru ve saygı, eşitlik, adalet, alturizm ve doğruluktur.
Bu noktada, hemşirelikte bilme becerisi 4 yolla oluşmaktadır. Bunlar; hemşireliğin sanatı olan estetik bilme, hemşireliğin ahlakı olan etik bilme, hemşireliğin bilimi olan empirik bilme ve kişisel yolla bilmedir.
Hemşirelik alanında çalışmak isteyenlerin bedence sağlıklı, insanlarla iyi iletişim kurabilen, uyanık, sabırlı, dürüst, hoşgörülü, soğukkanlı, sorumluluk duygusuna sahip ve insanlara, özellikle sağlığını kaybetmiş insanlara yardım etmekten doyum sağlayan kimseler olmaları ve mesleği sevmeleri gerekir.
Tanılama İlkeleri
a)Erkenlik ilkesi; tanılama mümkün olduğunca erken yaşta yapılır. b)Bütünlük ilkesi; tanılama çok yönlü, bireyin tüm gelişim öyküsü değerlendirilerek yapılır. c)Çeşitlilik ilkesi; tanılama sürecinde uygulanan tekniklerde, yöntemlerde, disiplinlerde çeşitlilik esastır.
Bu yetkinlik alanları; hasta merkezli bakım, liderlik, profesyonellik, güvenlik, sisteme dayalı uygulama, ekip çalışması ve işbirliği, iletişim, bilgi ve teknoloji, kalite geliştirme ve kanıta dayalı uygulamalardan oluşmaktadır20.
* Bakım planı süreci 'hemşirelik süreci' olarak hemşireler tarafından kullanılır; ✓ sağlıklı/hasta bireyin mevcut durumunun tanımlanması, ✓ bakımla ilgili gereksinimlerinin belirlenmesi, ✓ tanımlanan gereksinimler doğrultusunda uygun girişimlerin planlanması ve uygulanması, ✓ sonuçların değerlendirilmesini içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri