Şube yönetim komitesi, Banka Kanunu, Banka Esas Mukavelesi, yönetmelikler ve sair düzenlemeler ile İdare Merkezi talimatları uyarınca gerekli görülecek işleri yürütür ve kararları alır. Merkez Bankasının Türkiye çapında 21 şubesi bulunmaktadır: Adana Şubesi. Ankara Şubesi.
Bankanın 21 adet şubesi bulunmaktadır; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İskenderun, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Mersin, Samsun, Trabzon ve Van şubeleridir.
2016 yılsonu itibariyle TCMB sermayesinin yüzde 55,12'sini temsil eden (A) sınıfı hisse senetleri Hazine'nin elindedir (yasa gereği Hazine'nin elinde bulunacak hisse senetlerinin oranı toplam sermayenin yüzde 51'inden aşağıya düşemez.)
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası A.Ş.'nin sermayesi 25.000 TL olup 250.000 adet hisseye ayrılmıştır. tahsis edilmiştir. 2022 yıl sonu itibarıyla, Merkez Bankası sermayesinin yüzde 55,12'si (A) sınıfı, yüzde 23,25'i (B) sınıfı, yüzde 2,51'i (C) sınıfı, yüzde 19,12'si ise (D) sınıfı hisselerden oluşmaktadır.
Merkez Bankası 11 Haziran 1930 tarihinde bir anonim şirket olarak kurulmuştur. Banka, İdare Merkezi, Banknot Matbaası ve Şubelerden oluşmaktadır. Bankanın İdare Merkezi Ankara'dadır.
İlgili 21 soru bulundu
Federal Reserve (FED), Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Bankası, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Şili Merkez Bankası, Avustralya Rezerv Bankası, Hindistan Rezerv Bankası, Kanada Bankası, Kolombiya Cumhuriyeti Bankası, Norveç Merkez Bankası ve günümüz bağımsız merkez bankası örnekleridir.
Banknotlar, Merkez Bankası bünyesinde bulunan ve 1955 yılında kurulan Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından tasarlanmakta ve basılmaktadır. Merkez Bankası kendi banknot matbaası bulunan dünyadaki sayılı merkez bankalarındandır.
Ziraat Bankası A.Ş.'nin ödenmiş sermayesi 5.100.000.000-TL'dir. Banka'nın tek hissedarı T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı olup, Bakanlar Kurulu'nun 24 Ocak 2017 tarih ve 2017/9756 sayılı kararname eki kararı ile Banka hisselerinin tamamının Türkiye Varlık Fonu'na devredilmesine karar verilmiştir.
Merkez Bankasının kuruluşuna esas teşkil eden 11 Haziran 1930 tarih ve 1715 sayılı Kanunda; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 87'nci maddesine göre TBMM'ye ait olduğu belirtilen para basma yetkisi, Merkez Bankasına devredildi.
Bankanın bağımsızlığını vurgulama amacı güdülerek "Türkiye Cumhuriyeti" ibaresine ve kısaltılmış şekli olan "T.C."ye özellikle yer verilmedi. Kanun koyucu tarafından Bankanın devlete ait bir kuruluş; bir kamu kuruluşu olduğu izlenimi vereceği endişesiyle bundan özenle kaçınıldı.
Banka Kanunu'nda tanımlandığı üzere, Banka hisselerinin en az yüzde 51'i Hazine'ye ait olup, kalan kısmı milli bankalar, yabancı bankalar ve Türk ticaret müesseseleri ve Türk vatandaşlığına haiz gerçek ve tüzel kişilerce sahip olunmuştur.
Ziraat Bankası 67,1 milyar liralık özkaynakla zirvedeki yerini korurken, bu bankası 86,9 milyar lira ile İş Bankası, 78,9 milyar lira ile Garanti BBVA, 76 milyar lira ile Akbank ve 63,5 milyar lira ile Yapı Kredi takip etti. 2021 yılında İş Bankası elde ettiği 13,5 milyar liralık kârla listenin ilk sırasında yer aldı.
Türkiye'de banknotların tasarım ve basım işlemi, Merkez Bankası bünyesindeki Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir. Banka ayrıca, kendine ait matbaası bulunan dünyadaki sayılı merkez bankaları arasındadır.
Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Aralık 2020 verilerine göre, Türkiye'nin resmi brüt rezervlerinin toplamı 93 milyar dolar. Peki diğer ülkelerde brüt rezerv miktarları ne kadar? Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, Türkiye'nin 124 milyar civarında rezervi olduğunu açıkladı.
Banka organları Umumi Heyet, Umumi Heyet Müfettişleri, İdare Meclisi ve Umum Müdürlük biçiminde oluşturuldu. Prof. Leon MORF, Genel Müdürlük görevine getirildi. Bütçe Kanunu ile Ziraat Bankası bir devlet müessesesi olmaktan çıkarıldı ve Anonim Şirket hâline geldi.
Araştırmaya göre, Türkiye'nin en değerli banka markası 1 milyar 649 milyon dolarla Akbank oldu. Bu bankayı 1 milyar 584 milyon dolarlık marka değer ile Garanti Bankası ve 1 milyar 432 milyon dolarla Ziraat Bankası izledi. Akbank listede 126'ncı, Garanti Bankası 129'uncu ve Ziraat Bankası 140'ıncı sırada yer aldı.
ABD Merkez Bankası (FED), hükümet içerisinde bağımsız bir kurum olarak çalışabilmektedir. FED Başkanı sadece kendi ülkesinde değil, tüm dünyada en saygın kişiler arasında yer almaktadır.
Hükümetin böyle bir hazırlık içinde olduğunu dillendiren uzmanlar, Türk Lirasının alım gücünün düşmesi sebebiyle bunun şart olduğunu söylüyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AKP Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz ise ''500 liralık banknotlara Türkiye'nin ihtiyacı yok'' diyor.
Merkez Bankası'nın kârı, bankalara kullandırdığı borca uyguladığı faizden elde edilen gelirden doğar. Bankalar, finansal aktiviteleri gereği Merkez Bankası'ndan sürekli borç alır ve öderler. Merkez Bankası bu borçlara faiz uygular.
M3 Para Arzı hacmi, 5 Ağustos itibarıyla 7 trilyon 234 milyar lira seviyesinde bulunuyor. Bu rakam geçen yılın sonunda 5 trilyon 166 milyar lira düzeyinde gerçekleşmişti. Öte yandan son 10 yılda ortalama yüzde 24 artış kaydeden dolaşımdaki para miktarı, 5 Ağustos 2022 itibarıyla 293 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri