Buna hodbinlik de denir. Bencil, gururlu, kibirli, hep 'ben, ben' diye kendini düşünen, hep kendi menfaat ve çıkarını gözeten, kendisinin dışında hiç kimseyi düşünmeyen kimsedir.
“Çıkarcı” denince bu kavramı açmakta fayda vardır. Türk Dil Kurumu Sözlüğü'nde bu kavram “Yalnız kendi çıkarını düşünen, çıkarını kollayan kimse , çıkarsever, menfaatçi, menfaat düşkünü, menfaatperest, menfaatperver, menfaattar” anlamlarında kullanılmaktadır.
Nalının ayağa giyilmesini sağlayan tasma bölümü için daha çok araba lastiği parçalarından yararlanılır. Nalınlar ahşap, kadife, ince keçe ve çeşitli renklerde boncuk ve payetlerle yapılır. Kına gecesi, nişan gibi özel günlerde bindallıların altına giyilen bol süslü, renkli 'nalın'lar da üretilir.
Ayakkabı giymenin kullanışlı olmadığı cami ve mescitlerin abdest alma bölümlerinin ve hamamların ayrılmaz bir parçası olan, "takunya" olarak da adlandırılan nalınlar, zamanla yerlerini plastik terliklere bıraktı. Tire'nin geleneksel mesleklerinden olan nalıncılık, son ustaların işi bırakmasıyla adeta tarihe karıştı.
[1] Tüm hareketlerinde devamlı olarak kendi çıkarlarını gözetecek şekilde davranmak.
İlgili 38 soru bulundu
Dilimize İngilizce'den geçen overthinking kavramı “fazla düşünmek” anlamına gelmektedir. Geçmişe dair yaşadıklarınız ya da geleceğe yönelik bir konu hakkında gereğinden fazla ve uzun süre düşünmektir. Düşünme, sürekli tekrar ettiği için “düşünce gevişi” olarak da tanımlanır.
Sürekli olumsuz düşünen insanlara genellikle “karamsar” veya “negatif düşünenler” denir. Bu kişiler, yaşadıkları olayları veya durumları daha çok olumsuz yönleriyle algılayarak, çoğunlukla kötü senaryolara odaklanırlar.
Ancak bazen bireylerin içinde bulundukları depresif duygu durumu esnasında nagatif duyguya karşıt olarak yinelenen şekilde düşünme eylemi ortaya çıkabilir. Kişileri herhangi bir çözüme götürmeyen daha çok tekrarlayıcı şekilde olumsuz düşüncelerin zihinde tekrarlanması durumuna ruminasyon adı verilir.
Aşırı düşünme; stres, kaygı veya depresyon belirtisi olabilir. Ayrıca başlı başına bir zihinsel bozukluk olmasa da yaygın anksiyete bozukluğu ile de ilişkili olabilmektedir. Yaygın anksiyete bozukluğu olanlar aşırı derecede endişelenme eğilimindedir.
Aşırı düşünmek hayat kalitesini düşürmenin yanı sıra kişinin psikolojik durumunu da olumsuz etkileyebilir. Uzun uzadıya düşünme eylemine özellikle anksiyete ve depresyon gibi psikiyatrik rahatsızlıklarda çokça rastlanır.
Zihindeki negatif düşünceler sağlığı da olumsuz etkiler. Negatif düşüncelere eğilimli olmak, beyinde nörotransmitter adında birtakım maddelerin miktarına bağlı olabilir veya tam tersi, bu düşüncelere sürekli maruz kalmak veya belli bir yaşam tarzı, beyin kimyasını olumsuz etkileyebilir.
Mazoşist, ruhsal ve fiziksel olarak kendisine acı çektirmekten haz duyan kişilere denir.
Bu nedenle aşıkken kişinin sürekli düşünme durumundan rahatsız olmaması obsesyon kriteri açısından delil değildir.. Kişinin yaşadığı sorunu hastalık olarak görüp/görmemesi tanı kriteri değildir. Özetle, birini sürekli düşünmek, tanı kriterleri açısından obsesif bir davranıştır.
Kötü Düşüncelerden Kurtulma Duası Türkçe Okunuşu
- İnşirah Suresi: Bismillâhirrahmanirrahim (1) Elem neşrah leke sadrek. ( 2-3 ) Ve vada'nâ 'anke vizrek. Elleziy enkada zahrek. (4) Ve refa'nâ leke zikrek. ( 5-6 ) Feinne me'al'usri yüsrâ. İnne me'al'usri yüsrâ. ( 7-8 ) Feizâ ferağte fensab.
Tüm negatif düşünceler beynimizde otomatik bir şekilde var olurlar. Beynimiz yaklaşan bir tehlikeyi algıladığında, stres hormonlarının salınımını tetikler. Adrenalin ve kortizol, acil bir durumda güvende olmamız için harekete geçmemizi sağlar.
Fransız bilim insanları, çok düşünmenin neden fiziksel işler kadar yorabileceğini yeni araştırmalarında ortaya koydu. Beynin işlevi için gerekli moleküllerin, çok fazla bilişsel efor sarfettiren görevlerde daha da fazla üretildiği, bunun da sinir sistemine zarar verdiği bulundu.
Stres yüksek tansiyon, baş ağrıları, kas gerginliği, sindirim sorunları gibi fiziksel yakınmalara; ağlama krizleri, değersizlik duyguları, huzursuzluk ve endişe gibi ruhsal yakınmalara ve boşluk hissi, hayatın anlamını yitirmesi, aşırı kafa karışıklığı gibi manevi sorunlara neden olur.
Karbonhidrat, şeker, yağ ve hazır gıdalardan zengin, B1, B6, B12, D, folik asit gibi vitaminler veya demirden eksik beslenmek, egzersiz yapmamak, alkol-sigara kullanmak gibi hatalı alışkanlıklar beyinde zamanla hasara yol açıp erken yaşlanmasına neden olur.
Kaygı, kendiliğinden olumsuz düşünceleri ortaya çıkarır (“Hiçbir şey yapamayacağım, sınav kötü geçecek” gibi). Bu düşünceler başladığında kendinize “DUR” deyin. Kırmızı ışık yandığında durduğunuz gibi aklınızdan bu olumsuz düşüncelerin geçişini de durdurun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri