Heparin, kanın pıhtılaşmasını önlemek amacı ile kullanılan, işlevi “antikoagülan” olarak adlandırılan bir ilaçtır. Damar içine veya deri altına enjekte edilerek uygulanır.
Kan pıhtılaşmasını önlemek ya da tedavi etmek amacıyla kullanılır. Genellikle hastanelerde intravenöz infüzyon yoluyla uygulanır. Heparin bazı sağlık sorunları nedeniyle pıhtılaşma riski taşıyan bireylerde kalp hastalıkları, inme ve venöz tromboemboli gibi durumların tedavisinde yaygın olarak kullanılır.
Stoper (Heparin Kapağı) 100 Lük
Kontaminasyonu önler, yani steril bir kullanım sağlar. Doldurma volumu 0.088 cc'dir. Hijyenik kullanımı sağlar, yani enfeksiyon riskini azaltır. Male luer lock bağlantısına sahiptir, yani kolay ve güvenli bir şekilde kullanılabilir.
Heparinlerin en önemli komplikasyonu kanamadır.
Kanama riski yüksek olan hastalarda heparin kullanılmamalıdır. Kanama meydana gelirse heparin uygulamasını durdurmak genellikle yeterli olur. Ancak heparinin etkisini hızla ortadan kaldırmak gerekiyorsa heparinin özgül antidotu olan protamin kullanılır.
Heparin (C12H19NO20S3), mast hücreleri tarafından üretilen, karaciğer, akciğer ve atardamarlarında bulunan pıhtılaşma önleyici maddedir.
İlgili 24 soru bulundu
Heparin-AT kompleksi trombin yanında, FXIa, FXa ve FIXa'yı da inhibe etmektedir. Heparin kullanımına ait bazı sınırlamalar söz konusudur. Heparin plazma proteinlerine, trombositlerden salınan pro- teinlere (Platelet Faktör 4) ve endotel hücrelerine bağlanır.
Heparin alkol ile birlikte alınmamalıdır. ihtiyaç duyulması durumunda doktorunuz hamileliğiniz esnasında size heparin uygulayabilir Kullanım sonrasında, özellikle doğum esnasında epidural anestezi uygulanmamalıdır. İlacı kullanmadan önce doktorunuza veycı eczacınıza danışınız.
Heparin, kanın pıhtılaşmasını önlemek amacı ile kullanılan, işlevi “antikoagülan” olarak adlandırılan bir ilaçtır. Damar içine veya deri altına enjekte edilerek uygulanır.
İki tür kan sulandırıcı ilaç vardır: 1) ANTİKOAGÜLAN İLAÇLAR: Bunlar daha güçlü kan sulandırıcıdır. Genellikle toplardamarda pıhtı (venöz tromboz yani toplardamar pıhtılaşması) oluştuğu zaman kullanılır. a) Damardan kullanılan standart heparin: Genellikle hastane ortamında kullanılır.
Heparin sodyum, kanınızın pıhtılaşmasını önler. Kan akışınızın sorunsuz devam etmesini sağlar.
Heparin solüsyonunun konsantrasyonu 5000 IU/mL'dir. Tüm heparin preparatları aynı konsantrasyonu içermediği için heparin dozu I.U. olarak belirtilmelidir. Operasyonu takiben: Her 8-12 saatte bir 5000 ünite subkutan olarak 7-10 gün veya hasta en azından ayakta tedavi edilinceye kadar.
Büyük moleküllü heparinler plazmadan da- ha h›zl› uzaklaflt›r›l›r. Ortalama yar›lanma süresi 1.5 saat olup, cilt alt› (sc) uygulamadan 3 saat sonra plazma pik düzeyine ulafl›r.
Injeksiyon: Her dört saatte bir 10000 ünite (100) mg heparin damar içine verilir. Bu yolla etki 3-4 saat sürer.
Liquemine, nevparin, panheparin, fragmin, heparin nova, calciparine (ticari isimleri) standart heparin örnekleridir (4).
Heparinin en sık görülen yan etkisi kanamadır Majör kanama komplikasyonu % 0-2 arasındadır.
Kan Sulandırıcılar
Ayrıca mevcut kan pıhtılarının büyümesini de önler. Kan sulandırıcılar hap, deri altına enjeksiyon olarak ya da toplardamar içine yerleştirilmiş bir iğne ya da tüp aracılığıyla (intravenöz ya da IV enjeksiyon adı verilir) uygulanır. Varfarin ve heparin kan sulandırıcıların iki tipidir.
Yaşamı tehdit eden kan pıhtıları acil olarak tedavi edilir. Kan sulandırıcı ilaçlar kan pıhtılaşma sorunları için rutin tedavi olarak kullanılır. Bazı kişiler bu ilaçları yaşamları boyunca almak zorundadır. İlaçlar ve uzun süreli bakım ile aşırı kan pıhtılaşması olan kişilerin çoğu başarılı biçimde tedavi edilebilir.
İbrahim Saraçoğlu kanda pıhtılaşma sorununa karşı limon suyunu önermektedir. Yarım bardak suya ekleyeceğiniz 1 yemek kaşığı limon suyunu her gün düzenli tüketebilirsiniz. Kanı en çok ne sulandırır diye düşünüyor ve ekşi tadı seviyorsanız limonu ve limon suyunu tüketmeniz gayet keyifli bir seçenek olacaktır.
ZENCEFİL, ZERDEÇAL, IHLAMUR VE TARÇINA DİKKAT
Sarımsakta bulunan ajoen maddesinin de kan sulandırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Ayrıca yüksek doz E vitamini içeren kabak çekirdeği, somon ve hamsi, maydanoz, ıspanak ve avokado gibi gıdalardan fazla tüketmek de kan sulandırıcı etkiye neden olur.”
Kan pıhtılaşması tedavisi genellikle ilaçlarla kontrol altına alınır. Kan sulandırıcılar kanın pıhtılaşmasını önler veya pıhtılaşmasının büyümesini engeller. Kan sulandırıcı dışında gerekirse trombolitik tedavi kateterler, stent veya pıhtının alınması işlemi olan trombektomi uygulanabilir.
HİT, heparinin tetiklediği bir immün yanıt sonucu, trombositlerin antikor aracılı aktivasyonu ve buna bağlı tüketimi ile oluşan, trombositopeni ve tromboz ile karakterize geçici, edinsel bir sendromdur.
Heparinin kemik kaybı ve osteoporoza yol açtığı bilinmektedir. Osteoporozun etkileri kemik mineral içeriğinde ve yoğunluğunda azalma, trabeküler yapıda bozulma, azalmış osteoblastik aktivite ve remodelasyon hızı, rezidüel kemik hacminde ve kortikal kemik kalınlığında azalma şeklindedir.
Heparin sığır akciğeri ve domuz ince barsak mukozasından ekstraksiyon ve saflaştırma suretiyle elde edilen doğal bir maddedir (1). Heparin, kimyasal olarak glikozaminoglikan yapısında; zincir uzunluğu farklı asidik polisakkaritlerden oluşmuş bir mukopolisakkarittir (2).
Bu ilaçlar; dabigatran (Pradaxa), rivaroxaban (Xarelto), apixaban (Eliquis) ve edoxaban (Lixiana)'dır (parantez içindekiler ülkemizdeki piyasa isimleri). Bu ilaçların hepsi ülkemizde bulunuyor ve belli şartlar altında SGK tarafından ödeniyor. Bu ilaçlardan, rivaroxaban ve edoxaban günde 1, diğerleri günde 2 kez alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri