İki temel enerji Yin; Siyah, ölüm, kış, soğuk, dişi, pasif, gece, ay gibi nitelikleri temsil ederken Yang; Beyaz, yaşam, yaz, sıcak, eril, aktif, gün, güneş gibi nitelikleri temsil eder.
Yin Yang, doğadaki her şeyin evrensel bir prensibi olarak kabul edilir. Yin ve Yang, birbirini tamamlayan ancak birbirinden farklı iki zıt kavramdır. Yin; kadınsı, pasif, karanlık, soğuk ve yumuşak özellikleri temsil ederken Yang; eril, aktif, aydınlık, sıcak ve sert özellikleri temsil eder.
ÇİY'den ikilik doğdu; yin ve yang. Yin; somuttu, maddeydi, ağırdı, dişi enerjisiydi.
Yin Yang Sembolü
Zıtlıkların oluşturduğu bütünü temsil ettiği için bir tarafı siyah, diğer tarafı beyazdır ve tam ortalarında siyahta bir beyaz, beyazda da bir siyah nokta bulunur. Yin sakinlik, yavaşlık, yumuşaklık anlamına gelirken yang ise kaos, hareket, sertlik anlamındadır.
Ying yang sembolü, ying yang çemberi ve Tai Chi olarak da bilinir. Sembol Teo felsefesine aittir. Ayrıca sembol her şeyin zıttına dönüşebileceğini de anlatır. Sembolün ait olduğu din ise Teoizm'dir.
İlgili 31 soru bulundu
Çin felsefesine göre Yin Yang'den önce sonsuzluk vardı, daha sonra Yin ve Yang adlı iki zıt güç ortaya çıktı. Buna göre doğada bulunan her şeyin bir zıddı vardır. Bu zıtlar Yin ve Yang olarak temsil edilir. Her ikisi de bir arada bulunur ve bu iki zıt güç olmadan hareket de mümkün değildir.
Her kutup birbirine karşıttır
Yin Kutbu: içeri doğru, karanlık, gece, büzüşmeye doğru, usul, alçak gibi özellikleri; Yang Kutbu: dışa doğru, ışıklı, gündüz, saçılmaya doğru, ani, yüksek, gibi özellikleri temsil eder.
Yin/Yang dil ile anlatılamayanı işaret eder. Yin/Yang prensibi evrenin iki temel enerjisini kapsar. Yin; Siyah, ölüm, kış, soğuk, dişi, pasif, gece, ay gibi nitelikleri temsil ederken Yang; Beyaz, yaşam, yaz, sıcak, eril, aktif, gün, güneş gibi nitelikleri temsil eder.
Yin ve yang kavramı, Taocu felsefenin temelinde yatar. Günümüz popüler tüketim kültüründe denge ve iç huzur gibi şeyleri temsil eder halde çok rastlarız ona.
Bir Çin sembolü olarak bilinen yin ve yang sembolü, tarihçilerin verdiği bilgiye göre Çin'de uzun zaman hüküm süren bir Türk kavmi olan Choulara aittir. Yin yang sem- bolü, Türkler tarafından kararıg ve yaruk şeklinde adlandırılmıştır.
Yin; kutupların dişil, pasif, siyah, karanlık, soğuk tarafını temsil eder. Yang ise diğer kutuptaki eril, aktif, beyaz, aydınlık ve sıcağın karşılığı.
Dişil enerji hem duyguların hem de sezgilerin yansımasını ifade ediyor. Bununla beraber kadınsı, yaratıcı ve besleyici niteliklere atıfta bulunuyor. Bu enerji, pek çok kültürde dişi ilahiyat, doğurganlık, bereket, duygusal bağlantı ve yaşam verme ile ilişkilendiriliyor.
Eğer kişi çok erken uyanıyorsa ve bir daha uyuyamıyorsa, böbrek yin enerjisi eksik demektir. Aşırı rüya görmek ise karaciğer ısısının veya kalp ateşinin yukarı doğru çıkarak aklı etkilemesi anlamına gelir. Eğer kişi hiç uyuyamıyorsa, dalak ve karaciğer eksikliğine bağlı kan eksikliği var demektir.
Uyumu, siyah ve beyazın birliğini, ikililiği ve zıtlıkların birbirini tamamlamasını ifade eden Yin ve Yang; eski Çin Felsefesi'ne göre yaşam enerjisini oluşturan ana enerjiler arasında yerini alıyor. Yaşamı temsil eden bu iki zıtlık, sahip olduğumuz düzene ait tüm karşıtlıkları da kapsıyor.
Yin, dingin, pasif; Yang ise hareketli, aktif anlamındadır. Yaşam alanlarımızda hem Yin, hemde Yang enerjiye ihtiyacımız vardır. Hangi alanın ne amaçla kullanılacağına göre düzenleme yapılır. Çalışma ortamlarında daha aktif, yani yang, dinlenme ortamlarında ise daha pasif, yani yin enerjiye ihtiyaç vardır.
yin karanlık taraf anlamına gelir ve ortasında beyaz bir nokta vardır. yang ise aydınlık taraftır ve ortasında siyah bir nokta yer alır. bu ilişki, güneş ışığının dağlar ve vadiler üzerindeki hareketine yapılan bir ithaf olarak değerlendirilebilir. yin, dağ kütlesinin gölgeli kısımlarını; yang ise güneş gören ...
Günümüzde çoğunlukla İslam ülkelerinin bayraklarında kullanılan bir sembol olarak bilinmektedir.
Özellikle Coğrafi Keşifler ile birlikte yeni kıtaların (Amerika), okyanusların, denizaşırı toprak parçalarının keşfedilmesi ve buralarda yaşanan sömürgecilik ve misyonerlik hareketleri sonucunda Hristiyanlık geniş alanlara yayıldı. Hristiyanlık, günümüzde 2,4 milyarı aşan takipçisiyle dünyanın en kalabalık dinidir.
İlk İbrahimî din Yahudiliktir; sonrasında sırasıyla Hristiyanlık ve İslamiyet kurulmuştur. Yahudilik ve Hristiyanlık, kökenlerini İshak (Y'ishak) ve soyuna bağlarken İslamiyet, İsmail (Y'işmael) ve soyuna bağlar.
Yang ise eril enerjiyi… Eril enerji, zihinsel gücü, mantığı, sol beyin işlevini, savaşçılığı, konuşmayı temsil eder. Eril enerji, atak, kontrolcü, rekabet eden tarafımızdır. Dişil enerji ise tam tersi, kabulde olan ve izin verendir.
Yin Yoga ve Yang Yoga Nedir? Yin Yoga, pozlarda uzun süreli kalmayı içeren, bağ dokulara olan derin etkisiyle, bedeni esneterek gevşeten ve geliştiren bir çalışma iken; Yang yoga kaslara yönelik tekrarlar içeren, bedeni güçlendiren ve ısısını arttıran dinamik bir çalışmadır.
Beynin sol tarafını temsil eden eril enerjinin ilgi alanında ise analitik düşünce, pratik zeka, başarı tutkusu, rekabet, üretim ve organizasyon gibi kavramlar yer alır. Eril enerji, dişil enerjinin sağladığı duygu bütünlüğü olmadığında bir robottan farksızdır.
Dişil enerjili kadınlar, sakin, dingin, ne istediğini bilen, hayatlarındaki durumlar için gerektiği kadar çaba gören kişilerdir. Dişil enerji, affetmek ve hoşgörülü olmak ile de ilişkili bir kavramdır. Bu enerjinin yüksek olması kadınların daha yaratıcı, üretken ve sevgi dolu olmasını sağlar.
Peki, dişil enerji nasıl yükseltilir? Bir şeylerle mücadele etmek, sertleşmek kadındaki eril enerjiyi güçlendirse de dişil enerjiyi zamanla zayıflatır. Ancak sevmek, üretmek ve hoşgörülü olmak dişil enerjiyi artırır. Bunun yanında cinsel dürtüleri reddetmek de dişil enerjiyi zayıflatır.
Taocu görsel sembollerin en bilineni Taiji sembolü olarak da bilinen Yin-Yang'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri