Neden aşı olalım? kişinin vücudunda kalmasıyla ortaya çıkan uzun süreli bir hastalıktır. Kronik hepatit B'ye ilerleyen kişilerin çoğunun belirtisi yoktur; ancak yine de bu çok ciddidir ve karaciğer hasarına (siroz), karaciğer kanserine ve ölüme yol açabilir.
Hepatit B tedavi edilmediğinde siroza veya kronik enfeksiyona yol açabilir. Hepatit aşısıyla birlikte önlenebilmesi mümkün olan bir hastalık olarak kabul edilen hepatit b hastalığının kesin bir tedavisi söz konudu değildir.
En çok merak edilen konular içerisinde Hepatit B aşısının mecbur olup olmadığıdır. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı nezdinde doğumdan itibaren hepatit b aşısı mecburidir. Özellikle Hepatit B gibi ciddi bir hastalık riskine karşı, önemli savunma mekanizması oluşturulabilmesi için hepatit b aşısı uygulanır.
Oldukça ciddi bir hastalık olan Hepatit B hastası artık kanında bu virüsü bulundurur. Bu da sağlıklı bir başka insana hasta olan kişinin menisi, kanı ve diğer vücut sıvılarının bulaşması ile korunma olmayan cinsel ilki ile kan nakliyle bulaşabilmektedir. Hepatit B hastalığından korunmak için aşı olunur.
Hepatit B aşısı kimlere yapılmamalıdır? Daha önce yapılan hepatit B aşısına veya aşının bileşenlerinden birine ciddi alerjisi olan kişilere hepatit B aşısı yapılmamalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Hepatit B Aşısının Yan Etkileri Nelerdir? En sık bildirilen yan etkiler enjeksiyon yerinde ağrı ve hafif ateştir. Halsizlik, baş ağrısı ve huzursuzluk gelişebilir. Ölümcül olabilecek düzeyde allerji (anaflaksi)aşı yan etkileri raporlarına göre her 600.000 kişide bir görülen nadir bir yan etkidir.
Euvax B inj, Rekombinant Hepatit B Aşısı
Pozoloji: Pediatrik bir doz (yenidoğanlar, bebekler ve 15 yaş dahil olarak 15 yaşına kadar çocuklar için) 10 mikrogram HBsAg içeren 0,5 ml dir.Yetişkinler için bir doz (16 yaştan itibaren) 20 mikrogram HBsAg içeren 1,0 ml dir. IM(kas içi) uygulanır.
Hepatit -B aşısı tüm Türkiye genelinde sıfır yaş grubu bebeklere ve risk grubu olarak tanımlanmış kişilere yönelik olarak, bakanlığımız tarafından temin edilerek ücretsiz olarak tüm sağlık ocaklarımızda uygulanmaktadır.
Akut hepatit B hastalığında hiç belirti olmayabilir veya şu belirtiler görülebilir. Hastalık belirtileri başlayıncaya kadar kuluçka süresi 6 hafta-6 ay olabilir. Kuluçka süresinin uzun olması kişinin hastalığının farkında olmadan etrafına bulaştırmasına yol açar. Hastalığın teşhisi basit bir kan testi ile yapılır.
Hepatit B'nin Türkiye için çok önemli bir problem olduğunu ifade eden Buzgan, buna karşı aşının rutin aşılama programına 1998 yılında dahil edildiğini belirtti.
maruz kalma ile. Hepatit B aşısı olan çoğu insan ömür boyu bağışık kalır. Hepatit B aşısı genellikle 2, 3 veya 4 enjeksiyon olarak yapılır.
Yetişkinlere yapılan aşılar
Ülkemizde erişkinlere yönelik aşı uygulamaları ise şunlardan oluşuyor: Hepatit-A Aşılaması Hepatit-B Aşılaması Kızamıkçık Aşılaması
Engerix-B Aşı ( Hepatit B Aşısı, 50 TL)
Hepatit B, Hepatit B virüsünün (HBV) sebep olduğu ciddi bir karaciğer enfeksiyonudur. Bazı bireylerde Hepatit B enfeksiyonu kronik hâle gelebilir. Hepatit B virüsünü taşıyan kişilerde karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri ve siroz hastalığına yakalanma riski daha yüksektir.
Hepatit B virüsü insana çeşitli yollardan bulaşmaktadır. Bulaş; kan, kan ürünleri ve enfekte olmuş olan vücut sıvılarının vücuda girmesiyle olur. Diğer geçiş yollarının korunmasız seks, uyuşturucu kullanımı, sterilize edilmemiş iğneler ve gebelikte anneden bebeğe geçiş olduğu bilinmektedir.
Hepatit B aşısı
Erişkinde en önemli bulaşma yollarından biri de cinsel ilişkidir. Hepatit B aşısı virüsün HBsAg antijenini içeren, rekombinant DNA teknolojisi ile maya ya da insan doku kültürlerinde hazırlanmış bir aşıdır. Aşı 0,1 ve 6. aylarda 3 doz olarak uygulanır. Önemli bir yan etkisi yoktur.
Anti-HBc(anti-Hepatit B core antikoru) testi Pozitif bir Hepatit-B yüzey antikoru(anti-HBs) ile beraber görülürse, kişinin bir enfeksiyon geçirdiğini ya da taşıyıcı olduğunu gösterir.
– Akut hepatit B genellikle tedavi gerektirmez. Çoğu insan akut bir enfeksiyonu evde dinlenerek, sağlıklı beslenerek, bol su içerek ve alkol ve uyuşturucudan uzak durarak atlatabilir. – Antiviral ilaçlar, kronik hepatit B'yi tedavi etmek için kullanılır. Bunlar, virüsle savaşmanıza yardımcı olur.
Hepatit B aşısını aile hekimliklerinde ve bazı hastanelerde yaptırabilirsiniz. Eczanelerden alınarak da yapılabilir. Hepatit B den koruyarak, hepatit B kaynaklı karaciğer kanserlerini önler. Bu sebeple dünyada kansere karşı üretilen ilk aşıdır.
Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Hepatit B Kontrol Programı kapsamında, sağlık kurumlarına başvuruları durumunda belirlenen tüm risk gruplarına (Bakınız Hepatit B Aşısı Risk Grupları) ücretsiz olarak aşı uygulaması yapılmaktadır.
Aile Sağlığı Merkezlerinde Hepatit B, C, HIV veya sifiliz için kan testleriyle taramalar yapılıyor.
Hepatit B Aşısı Koruyuculuğu
Hepatit B aşıları yaklaşık olarak 20 yıl koruma sağlar.
Hepatit B aşısı, hepatit B'yi önleyen bir aşıdır. İlk dozun doğumdan sonraki 24 saat içinde, daha sonra iki veya üç doz daha verilmesi önerilir. Bu, HIV/AIDS gibi zayıf bağışıklık fonksiyonuna sahip olanları ve erken doğanları kapsar.
Kişinin iyileşme durumu da anti HBs testi ile takip edilebilir. Ayrıca hepatit B aşısı olan kişiler, aşının başarılı olup olmadığını öğrenebilir. Daha önce hepatit B aşısı yapılmışsa, kişinin bağışıklık sistemindeki antikor seviyesi de ölçülebilir. Böyle yeniden aşıya ihtiyaç olup olmadığı değerlendirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri