Özellikle gece yaşanan diş ağrılarında ya da yemek yeme esnasında yaşanan diş ağrısında da kanal tedavisine ihtiyaç duyulabilir. Kanal tedavi fiyatları 2023 yılı için diş kök sayısına göre değişiklik göstermektedir. Kanal Tedavisi Fiyatları 1600 TL - 3300 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Kanal yapılacak dişin tek kök, çift kök yada üç köklü olma durumuna ve cerrahi işlem gerektirip gerektirmediğine bağlı olarak 1.200 Tl - 2.000 Tl arasında değişmektedir.
Artış oranı sene başına göre %69, Ağustos ayına göre %24 oldu. Tek Kanal Kanal Tedavisi; 2022 Ocak ayında 690 TL, Ağustos ayında 940 TL iken; 2023 yılı için 1170 TL olarak belirlendi.
Estetik amaçlı diş uygulamaları, diş tedavisi olmadığı için SGK tarafından karşılanmaz. SGK tarafından karşılanmayan hiçbir tedavi tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında değerlendirilmemektedir.
Tedavi, hastanın dişi uyuşturularak gerçekleşir. Bu nedenle ağrılı bir işlem değildir. Günümüzde uygulanan teknikler sayesinde hastanın tedavi sürecinde herhangi bir ağrı duyması söz konusu değildir. Kanal tedavisi, tahmin edildiği üzere zor bir süreçtir ve sabır gerektirir.
İlgili 39 soru bulundu
Ancak tedavi edilmemesi durumunda bakteriler dişin özü denilen kısma ilerleyerek iltihaplanmaya neden olur. Bu durumda kanal tedavisi gündeme gelir. İltihabın çok ilerlemesi halinde, şiddetli ağrı yaşanmasına karşın bu kişilerde kanal tedavisi mümkün olamıyorsa dişin çekilmesi gerekir.
1 Kanal tedavisi kaç dakika sürer sorusunun yanıtı ise ortalama olarak bir seans 30 - 60 dakika arasında sürebilir şeklindedir. Ancak kanal tedavi yapılacak dişin birden fazla kökü varsa bu işlem 2 saate kadar uzayabilir. Karmaşık durumlar veya ek tedaviler gerektiren durumlarda da tedavi süreleri daha uzun olabilir.
Ağrıyan veya çürüyen her dişe kanal tedavisi yapılmaz.
Tedavi yapılabilmesi için bakterilerden kaynaklı ve hafif ağrı ile sinyal veren ya da hiç ağrı yapmayan bu çürükler sadece dolguyla tedavi edilebiliyor.
Devlet hastanelerinde kanal tedavisi ücreti dolgu yapılıp yapılmayacağına göre değişmektedir. Tek kanal tedavisi 300 TL olup, kök sayısı arttıkça fiyat değişmektedir. Kanal tedavisi ücreti dolgu ücreti hariç olması durumunda değişiklik gösterir.
Kanal tedavisi dişte oluşan hasara bağlı olarak tek seansta ya da iki seansta gerçekleşir. Dişte bulunan enfeksiyon çok yaygınsa kanal tedavisi üç seansta tamamlanabilir. Kanal tedavisi bir diş hekimi veya endodontist tarafından yapılabilir.
Kuron Kaplama: Kuron kaplama, çürümüş ya da hasar görmüş dişin yüzeyine yapılan diş kaplama yöntemlerinden biridir. Kuron tedavisi görmüş bir dişin iç kısmına erişmek için kuronun çıkarılması gerektiğinde bu dişler zarar görebilir. Bu sebeple kanal tedavisi önerilmeyebilir.
Ancak unutulmamalıdır ki, sorunun tam olarak tespiti ve uygulanacak işlemlerin programlanması için bir diş hekiminin muayenesi gereklidir. Oluşturulan diş tedavi tarifesine göre, 2023 diş hekimi muayene ücreti 315 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca tek kanal tedavisi ücreti 1170 TL, diş çekimi fiyatı ise 655 TL'dir.
Bu süreç ortalama olarak 2 ila 3 hafta arasında sürebilir. Eğer ağrı kesiciyle geçmeyen herhangi bir ağrınız bulunuyorsa; hekiminizle bu noktada iletişime geçmek faydanıza olacaktır. Tek seans ya da çoklu seanslı tedavi olmasına göre de; ağrı durumu tekrar tekrar boy gösterebilir.
İyi bir kanal tedavisi yapılan diş, doğru ağız-diş bakımı ile bir ömür boyu kullanılabilir. Tedavi edilen dişte tekrar çürük oluşması riskine karşı düzenli olarak ağız-diş bakımı yapılarak, hekim muayenesi ihmal edilmemelidir.
Diş çevresinde de kemikte normalleşme süresi ve hissiyatların tamamen normale dönmesi benzer şekilde çok hızlı gerçekleşmez. Kanal tedavisi günümüzde uygulanan etkili anestezik maddeler sayesinde acısız, sızısız gerçekleşebilen bir işlemdir.
Pulpası canlı bir dişte yapılan kanal tedavisinin tek seansta bitirilmesi esastır. Ancak dişin canlılığını yitirdiği, kök ucunda enfeksiyonun olduğu ve kanal tedavisinin tekrar edildiği durumlarda; seans sayısı iki veya daha fazla olabilmektedir.
Kanal tedavisi olan dişim ağrıyor diyen kişiler için ilk birkaç gün içinde ağrı hissettikleri zaman, endişelenilecek ya da korkacak herhangi bir durum bulunmaz. İyileşme sürecinin biraz daha uzun sürmesi durumunda; ağrı ve hassasiyet hissi genellikle 2 ile 3 hafta kadar devam edebilir.
Diş çekimi, hasarlı bir dişin uzun vadede ki durumu kötü ve onarılamaz bir durumda ise önerilir. Fakat diş hekimleri dişin kurtarılması için en ufak bir umut dahi görürse öncelikle kanal tedavisini uygularlar. Diş çekimi diş hekimleri tarafından son çare olarak uygulanmak istenen bir durumdur.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
Dişte hassasiyet: Kanal tedavisinde diş sinirleri çıkarıldığı için ısı değişimlerine karşı bir hassasiyet olmaz. Ancak tedavi başarısızsa dişlerde sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet gelişir.
Her ağrımayan dişe kanal tedavisi yapılmaz. Öncelikle kanal tedavisi uygulanması gereken bir durum varsa bu tespit edilir ve kanal tedavisi ona göre yapılır. Ancak ağrımayan dişe kanal tedavisi yapılmaz gibi bir durumda söz konusu değildir. Diş ağrımadığı halde çürüklerin sebep olduğu rahatsızlık meydana gelebilir.
Kanal tedavisi yapılırken ağız ve diş eti kısmına anestezik iğneler uygulanır. İşlem boyunca da uyuşukluk devam eder. Kanal tedavisi sonrası yeme içmeye başlamadan önce de bu uyuşukluğun geçmesini beklemeniz önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri