Hepatit b hastalığı bazı yollarla kolayca kişilere bulaşabiliyor. Özellikle salya ve tükürük hepatit b hastalığının bulaşmasına yeterli oluyor. Kan ve cinsel ilişki yaşanmasıyla birlikte de kolayca kişiden kişiye bulaşabiliyor. Hepatit b hastalığının erken teşhis edilmesi oldukça önemlidir.
Hepatit B hastası ya da taşıyıcısı insanlarla birebir ilişkide bulunan herkes risk altındadır ve eşyanın ortak kullanımına dikkat etmelidir. Hastalığı taşıyan kişilerin kullandığı ve kan bulaşmış ustura, tıraş fırçası ve diş fırçalarının kullanılması ile hepatit B bulaşabilir.
Hastalık belirtileri başlayıncaya kadar kuluçka süresi 6 hafta-6 ay olabilir. Kuluçka süresinin uzun olması kişinin hastalığının farkında olmadan etrafına bulaştırmasına yol açar. Hastalığın teşhisi basit bir kan testi ile yapılır. Teşhis konulduktan sonra hastalar genellikle hastaneye yatırılarak tedavi edilir.
Hepatit B, HBV virüsü ile enfekte olmuş bir kişi ile cinsel ilişki, şırınga kullanımı, enfekte kan bulaşmış bir sargı bezinin açık yaraya temas etmesi gibi kanı, menisi veya başka bir vücut sıvısının enfekte olmayan birinin vücuduna girmesiyle bulaşır.
Diğer geçiş yollarının korunmasız seks, uyuşturucu kullanımı, sterilize edilmemiş iğneler ve gebelikte anneden bebeğe geçiş olduğu bilinmektedir. Yaygın inanışın aksine Hepatit B; aynı kaptan yemek yemek, öpüşmek ve öksürmek gibi yollarla bulaşmaz. Ayrıca hastalık iş ve okul hayatı açısından da risk oluşturmaz.
İlgili 44 soru bulundu
Herkesin hepatit B kapma riski vardır ama bazı kişilerin enfekte olması riski daha yüksektir. İşiniz, yaşam tarzınız veya hepatit B durumu olan bir aileye doğmuş olmanız enfekte olma olasılığınızı arttırabilir.
Hepatit B, kan yoluyla ve çok sıklıkla da yakın temasla (kan dışındaki vücut sıvıları:tükürük,ter,cinsel organ sıvıları) bulaşır. Derideki bir çatlak yada açık yara ile temas eden bir damla kan yada tükürük bile hastalığın bulaşması için yeterli olabilmektedir. Taşıyıcı anneden bebeğine de doğum esnasında bulaşabilir.
Kısa süreli (akut) Hepatit B için genellikle özel bir tedaviye ihtiyaç duyulmuyor, ancak şikayetleri hafifletmek için ilaçlar verilebiliyor. Uzun süreli (kronik) hepatit B, genellikle virüsü kontrol altında tutmak için ilaçla tedavi ediliyor.
Tüm dünyada yaklaşık 350 -400 milyon kişi kronik hepatit B hastasıdır ve her yıl bu kişilerin 500.000-750.000'i karaciğer yetmezliği veya karaciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir.
Hepatit b hastalığı bazı yollarla kolayca kişilere bulaşabiliyor. Özellikle salya ve tükürük hepatit b hastalığının bulaşmasına yeterli oluyor. Kan ve cinsel ilişki yaşanmasıyla birlikte de kolayca kişiden kişiye bulaşabiliyor.
Hepatit B nasıl bulaşır? - YouTube. Hepatit B kan yoluyla ve cinsel temasla bulaşır. Tokalaşmayla, öpüşmeyle çok nadir bulaşır.
Hepatit B virüsü, vücuda girdikten sonra semptomatik/asemptomatik akut viral hepatit B virüs enfeksiyonuna yol açar. Akut viral hepatit B virüs enfeksiyonu gelişen bir kişide en geç 6 ay içerisinde Anti HBs testi kanda pozitif olarak saptanırsa bu durum hastalıktan iyileşildiğinin bir göstergesidir.
Doktorunuz bazen ilk ziyaretinizden sonra hepatit B durumunuzu doğrulamak için altı ay sonra tekrar kanınızı test etmek isteyebilir. Hepatit B ile yakın zamanda enfekte olduğunuzu düşünüyorsanız virüsün kanınızda saptanması 9 haftaya kadar sürebilir.
Aşının koruyuculuğu %90-95'tir. Eğer aşılanma ile yeterli antikor titresi elde edilmişse koruyuculuk %100'e ulaşır. Aşılama, Hepatit B taşıyıcılarına veya aktif hasta olanlara yapılamaz.
Akut hepatit B durumu olan kişilere özel hepatit B tedavisi yazılmaz – akut hepatit B enfeksiyonunu geçirecek bir tedavi yoktur ve yetişkinken enfekte olan kişilerin çoğu kendi kendine iyileşir.
İğne batma yaralanmaları durumunda izlem ve bakım maliyetinin olay başına 390$-456$ arasında olduğu hesaplanmıştır (5).. Çalışmalar, iğne batma yaralanmaları sonucu, HİV hepatit B, C başta olmak üzere 20 kadar patojenin bulaştığını göstermektedir (4,5,11,16).
Kısa süreli (Akut) enfeksiyon ve uzun süreli (Kronik) enfeksiyona yol açabilen Hepatit B hastalığı, bazı hastalarda ilerleyen dönemlerde siroz, karaciğer kanseri gibi ölümcül hastalıklara neden olabilmektedir.
Uzun dönemde karaciğer hastalığı, karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri ve hatta ölüm gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı için kronik Hepatit B ciddi ve ilerleyici bir hastalıktır. Aynı zamanda bu hastalar çevrelerindeki kişilere de enfeksiyon bulaştırabilirler.
Hepatit B ile kronik enfeksiyonu olan çoğu kişi uzun ve sağlıklı bir ömür sürmeyi bekleyebilir. Size kronik hepatit B tanısı konduğunda virüs kan ve karaciğerinizde ömür boyu kalabilir.
Hepatit B virüsü, bazı kişilere bulaştıktan sonra hastalığa yol açmaksızın vücutta yaşamını sürdürebilir. Bazı kişilerde ise hastalık iyileşmesine rağmen virüs vücuttan atılamaz. Bu kişilerde virüs herhangi bir semptoma yol açmasa da kişinin taşıyıcılığı ve dolayısıyla enfeksiyonu bulaştırma riski devem eder.
maruz kalma ile. Hepatit B aşısı olan çoğu insan ömür boyu bağışık kalır. Hepatit B aşısı genellikle 2, 3 veya 4 enjeksiyon olarak yapılır.
Akut veya kronik hepatit enfeksiyonu olmasına bakılmaksızın bütün HBsAg pozitif insanlar bulaştırıcı olarak kabul edilirler.
HBV aynı kaptan yemek yemekle, ortak gıda veya su tüketilmesi, emzirme ile, sarılmak, öpüşmek, tokalaşmak, öksürmek, aksırmak, aynı tuvaleti kullanmak, havuza girmek, oyuncak ile oynamak, aynı araçta seyahat etmek vb yollar ile bulaşmaz.
Hepatit B Nasıl Bulaşmaz? Hepatit virüsü, aynı bardaktan su içmek, aynı tabaktan yemek yemek, öpüşmek, öksürmek, aynı havuzu kullanmak ve aynı tuvaleti kullanmak yollarıyla bulaşmamaktadır.
HBsAg taşıyan kişilerin evlenmesinde sakınca var mıdır? Hepatit B taşıyıcılığı evliliği belirleyici resmi muamele olan nikâh işlemine engel değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri