Pek çok çalışmalar kalp krizinin ilk belirtisinin göğüs ağrısı olduğunu söylüyor. Fakat yapılan araştırmalar her göğüs ağrısının kalp krizi olmadığını da gösteriyor. Kalple bağlantılı ağrılar yirmi dakikadan uzun sürer.
Kalp krizinde görülen en temel kalp krizi belirtisi kalp ağrısı olarak tabir edilen göğüs ağrısıdır. Göğüs duvarının ardında hissedilen bu ağrı, sanki göğüs kafesine biri oturmuş hissi veren ağırlık ve baskı yapıcı tarzda künt bir ağrıdır. Sol kola, boyuna, omuzlara, karın, çene ve sırta yayılabilir.
Kalp krizi geçiren kişi, göğsün ortasında ya da sol tarafında birkaç dakikadan uzun süren veya aralıklı tekrarlayan ağrıyı; rahatsız edici baskı, sıkışma ve dolgunluk gibi hissedebiliyor.
Göğüs bölgesindeki ağrıların şiddeti ve sıklığı önemli bir veridir. Ağrılar sürekli ve şiddetli ise göğüs ön bölgesinde belli bir alanda olup boyna ve sol omuza doğru, mide ve sırttan çeneye doğru yayılıyorsa, yirmi dakikadan fazla sürüyorsa bu ağrıların kalp ağrısı olma ihtimali yüksektir.
Bu ağrı; baskı, sıkışma ve ağırlık hissine neden olabilir. Kalp kasının yeterli oksijen alamamasına bağlı olarak göğüste ağrı ve sıkışma hissi oluşur. Ağrı birkaç dakika sürüp sonra hafifleyebilir. Göğüsteki ağrı aynı gün içinde ya da ertesi birkaç gün boyunca tekrarlayabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Kalp krizi, kalp zarı iltihabı, kalp kapakçıklarındaki çökmeler, aort damar yırtılmaları kalp kökenli kalp ağrılarının nedenleridir. Kalp dışı kökenli kalp ağrıları da olabilir. Bunlar; boyun fıtığı, sinir sıkışmaları, kemik iskelet ve kaburga sistemi ile ilgili sorunlardan kaynaklanabilir.
Kalp krizi ile sonuçlanabilecek 12 belirtiyi sıralayan Boztosun, “Göğüste sıkışma ve ağrı, bulantı, hazımsızlık, mide yanması ve ağrısı, kola yayılan ağrı, baş dönmesi, çabuk yorulma ve bitkinlik, horlama, terleme, bacaklarınız ayak ve bileklerin şişmesi, bitmeyen öksürük veya düzensiz kalp atışınız varsa vakit ...
Hastada stress sonrası göğüs ve sol kol ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, terleme, bayılacak gibi olma gibi belirtilerle seyreder ve hatta ölümle bile sonuçlanabilir. Yapılan tetkiklerde de tıpkı kalp krizinde olduğu gibi bulgular izlenir. Kalp enzimleri yükselir, EKG ve ekokardiyografide kalp krizi bulguları görülür.
Psikolojik kalp ağrısının belirtileri, genellikle göğüste baskı, sıkışma, yanma veya ağrı şeklinde hissedilen semptomlardır. Ayrıca nefes darlığı, terleme, hızlı kalp atışı, baş dönmesi, mide bulantısı veya endişe gibi belirtiler de eşlik edebilir.
Enfeksiyonlar vücut direncini düşürücü etkileri yanında kanda iltihap değerlerini yükselterek kalp hastalığında tetikleyici bir role sahip olabilir.
Damar tıkandıktan sonra dakikalar içinde göğüs ağrısı, göğüste sıkıntı hissi başlar. Bu durum genellikle birkaç saat sürer.
Kalp krizinin hafif ya da ağır pek çok belirtisi olabilir. Bu nedenle "Kalp krizi belirtileri nelerdir?" sorusuna verilen yanıtlar ile en temel kalp krizi belirtileri anlaşılabilir. Kalp krizi geçiren bir kişinin hissettiği birincil belirti şiddetli göğüs ağrısıdır.
Göğüs ağrısı veya rahatsızlık:
Kalp krizi sırasında en yaygın belirtilerden biri göğüste şiddetli bir ağrı veya rahatsızlık hissidir. Bu ağrı genellikle göğsün ortasında veya sol tarafında hissedilir ve birkaç dakika veya daha uzun sürebilir.
Kalp krizi ilk nereye vurur? Kalp krizi ilk ve en yaygın görülen belirtisi göğüste meydana gelen ağrı ve sıkışma hissidir. Göğüsteki ağrı daha sonra boyun ve kola doğru da yayılma gösterir.
Gelip geçici, göğüs ve sırtta gezinen, noktasal ve bıçak saplanır tarzda ağrılar; hareket, derin nefes almak ve öksürmekle artan ağrılar sıklıkla kalp krizini göstermez. Göğüste hissedilen, yeri net belli olmayan, geniş alana yayılan ve sıklıkla kesintisiz uzun süren ağrılar kalp krizinin en sık belirtisidir.
Kalp krizi geçirmekte olan kişinin kanında ilk 6 saat içinde artış gösterir. Kalp kasına ait bir protein türü olan troponinin ölçümesi kalp krizi teşhisi için bir diğer testtir. Kanda yüksek troponin seviyeleri (troponin T veya troponin I), kalp kasında büyük olasılıkla hasar oluştuğunun göstergesidir.
Kalbe kan gönderen bir arterin duvarındaki kasların geçici olarak daralmasına koroner arter spazm denilmektedir. Bir anlamda kalp spazmı, kalbi besleyen damarlarda ani büzülme (vazospazm) sonucu ortaya çıkan geçici kalp damar tıkanmasıdır. Spazm, kalbin bir kısmına kan akışını azaltabilmekte veya engelleyebilmektedir.
Kalp hastalarında görülen en sık şikayetler arasında; sıkıştırıcı özellikte göğüs ağrısı, eforla gelen nefes darlığı, öncesine göre daha çabuk yorulma, ani veya sürekli çarpıntı, öksürük, el ve ayaklarda morarma, baş ve ense ağrıları, baş dönmesi, bayılma, ayaklarda halsizlik, eklem ağrıları bulunmaktadır.
Kalp damarlarında yaşanan tıkanmalar ve daralmalar kan akışında azalmalara neden olur. Kan akımının azalması kalbin yeterince oksijen alamamasına sebep olarak sıkışma denilen ve göğüs bölgesinde, sırt ve boyun bölgesinde ağrılar meydana getirir.
Sol göğüs ağrısı neden olur? Sol göğüs ağrısının başlıca nedeni kalp krizi ve kalp hastalıklarıdır. Bunun yanı sıra solunum sıkıntısı ve sindirim sisteminde meydana gelen sorunlar da sol göğüs ağrısı nedenlerindendir.
Yapılan bir araştırmaya göre, yaygın anksiyete bozukluğu görülen hastaların anksiyete bozukluğu olmayan hastaların 6 kat kalp krizi ya da inme geçirme riski olduğunu göstermiş.Bu sonuçlar yaygın ve sürekli kaygı halinde bulunan insanların biyolojik açıdan da dolaşım sorunlarına bağlı ölümcül risklerinin yükseldiğine ...
Buna örnek olarak stresin tetiklediği kalp kası hastalığı olan “kırık kalp sendromu” (takotsubo kardiyomiyopati) sıklıkla kadınlarda görülür. Kalp kriziyle karıştırılabilen göğüs ağrısı ve EKG bulguları olan bu hastalıkta, kalp damarları tamamen normaldir. Hastalığın oluşumunda en önemli faktör ise strestir.
Kalp krizinin ağrısı göğüste iman tahtasının arkasında ve en az yumruk kadar bir alanı kaplar. Parmak ucu veya iğne başı kadar ağrılar kalp ağrısı değildir. Sırta, çeneye veya her iki kola yayılabilir. Genellikle daha önce yaşanmamış bir şekil ve şiddette olur.
Kalbine iğne battığını hisseden kişilerin önemli bir bölümü bu sorunu psikolojik nedenlerden dolayı yaşar. Bu tür durumlar genellikle anlık olarak oluşur ve kısa sürer. Kişinin yaşadığı yoğun stres, kaygı ve endişe, üzüntü, kalbinde iğne batması hissinin oluşmasına neden olabilir.
Kol ağrısı ve kalp hastalıkları
Genellikle sol kol ağrısı görülmekle birlikte bazı durumlarda sağ kol ağrısı da izlenebilir. Fakat her kol ağrısı kalp krizi anlamına gelmez. Kalp rahatsızlıklarında öncelikli olarak ciddi bir göğüs ağrısı izlenir. Ağrı çeneye, sırta doğru yayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri