KDV beyannamesi, satılan ürün ve hizmetten elde edilen kazançlar üzerinden hesaplanan vergi miktarlarının vergi daireleri vasıtası ile devlete bildirilmesidir. KDV beyannameleri, bazı küçük işletmeler için üç ayda bir olsa da genellikle her ay verilir.
Katma Değer Vergisinde vergilendirme dönemi, faaliyet gösterilen takvim yılının üçer aylık dönemleridir. Ancak, Maliye ve Gümrük Bakanlığı mükelleflerin yıllık gayrisafi hasılatlarına göre üç aylık vergilendirme dönemi yerine birer aylık vergilendirme dönemi tespit etmeye yetkilidir.
KDV Ne Zaman Ödenir? İşletmeler açısından, mal ve hizmet satışı esnasında müşterilerden tahsil edilen KDV, takip eden ayın 28. günü sonuna kadar KDV Beyannamesi ile beyan edilir. Son ödeme günü de beyan edilen ayın 28'i gün sonuna dek devam eder.
KDV'yi ödeyen yegane taraf tüketicidir. KDV esasında satıcıya yansıtılır, satıcı da bu tutarı tüketiciye yansıtır ve ürünü ya da hizmeti satın alan taraf KDV öder. Satışı yapılan mal ya da hizmetin niteliğine göre KDV oranı değişiklik gösterir. %1, %8 ve %18 olmak üzere 3 farklı KDV oranı bulunur.
KDV dahil hesaplama türünde ödenen tutarı bulmak için kullanılan formül: (Net tutar) x (1+ vergi oranı) dır. 1000 lira hizmetin kendi bedeli ve KDV oranı yüzde 18 ise ödenecek KDV dahil tutar 1000 x (1 + 18/100) işlemi uygulanarak bulunur: 1000 x 1,18 = 1180.
İlgili 25 soru bulundu
KDV beyannamesi mükelleflerin, devletin belirlediği oranlarda, satılan mal ve hizmetten elde edilen gelir üzerinden ne kadar vergi ödemekle yükümlü olduklarını devlete bildirmesidir.
Vergi borçlarını ödemek için vergi dairesine bireysel olarak giderek, banka veya internet bankacılığı aracılığı gibi birkaç yöntem bulunmaktadır. Günümüzde zamanın oldukça kıymetli olduğundan dolayı en çok tercih edilen yöntem İnternet Vergi Dairesi üzerinden online olarak ödeme işlemini yapmaktır.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
KDV'nin Amacı ve Önemi Nedir? Katma Değer Vergisinden elde edilen gelirler, devlet gelirlerinin artmasına yardımcı olmakla beraber, kamu harcamalarının finanse edilmesini sağlamaktadır. Tüketim üzerinden alınan bir vergi türü olduğu için KDV, her zaman tüketiciye yansıtılmaktadır.
(Net Tutar) x [1 + (Vergi Oranı/100)] KDV dahil hesaplama formülü KDV tutarına ulaşılabilir. Örnek verilecek olursa, bu formüle göre 1000 TL + %18 KDV ise şu şekilde hesaplanır. 1000 x (1 + 18/100) = 1000 x (1 + 0,18) = 1000 x 1,18 = 1180 TL sonucuna ulaşılır.
2023 Yılında Katma Değer Vergisi (KDV) Ne Zaman Ödenir? 2023 yılı mevzuata göre katma değer vergisinin beyannamesinin izleyen ayın 26'sında verilmesi gerekirken, beyanname verilen ayın 26'sında ödemesinin yapılması gerekiyor.
7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; - %18 olarak uygulanmakta olan genel KDV oranı % 20'ye - % 8 KDV'ye tabi teslim ve hizmetlerin KDV oranı %10'a, yükseltildi. Düzenleme 10 TEMMUZ 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.
2 No.lu KDV Beyannamesi sadece tevkifata tabi işlemlerin olduğu dönemlerde verilecektir.
Kazançları basit usulde tespit edilen mükelleflerin, alış ve giderleri ile satış ve hasılatlarına ilişkin üçer aylık kayıtları, izleyen ayın sonuna kadar Defter Beyan Sistemine kaydetmeleri gerekmektedir.
07.07.2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklik ile beraber %18 olan KDV oranı %20'ye çıkarılmıştır. Bu yazımızda KDV nedir, kdv hesaplama nasıl yapılır, %1 KDV uygulanan ürünler, %10 KDV uygulanan ürünler ve %20 KDV uygulanan ürünler anlatılacaktır. Katma Değer Vergisi (KDV) Nedir?
Mükellefler ve vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar Katma Değer Vergisi beyannamelerini, vergilendirme dönemini takibeden ayın yirmidördüncü günü akşamına kadar ilgili vergi dairesine vermekle yükümlüdürler.
Katma Değer Vergisi veya kısaca KDV, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal ve hizmeti teslim edenin ödediği ancak teslim alana yüklenen bir harcama vergisidir. %1'den %20'ye kadar değişmektedir.
Ürün, hizmet ve tüketimin niteliğine göre %1, %8 veya %18 oranlarında uygulanır. KDV, mal ve hizmet teslimlerinde oluşan katma değerin vergilendirilmesi esasına dayanır. Mal ve hizmetin tesliminde alıcıdan tahsil edilir. Satıcı ya da hizmet veren tarafından aylık ya da üç aylık periyodlarda ödenir.
DEVREDEN KDV NEDİR? KDV Mevzuatımıza göre, iade hakkı doğuran işlemler dışında indirim yoluyla giderilemeyen KDV'ler mükellefe iade edilemez ve sonraki döneme devreder.
Katma Değer Vergisi
İzleyen ayın 28'si (VUK 149 No.lu Sirküler ile 1 Aralık 2022 tarihinden itibaren verilmesi gereken KDV Beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri, takip eden ayın 28 inci günü sonuna kadar uzatılmıştır.)
Tam İstisna Kapsamındaki İşlemlere İlişkin İade Talep Süresi
KDV Kanunu'nun 32. maddesine göre, iade talebinin, iade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar yapılması zorunludur.
Şahıs işletmeleri ve şirketler her ay KDV beyannamesi vermekle yükümlüdürler. KDV bir tüketim vergisidir ve işlem üzerinden hesaplanarak fatura üzerinde gösterilir. İşlemin türüne göre KDV %1,%8 ya da %18 oranında olabilir. Mal ve hizmet alışları ve satışları KDV'nin konusuna girer.
Aslında şahıs şirketi ve limited şirketi için ödemeniz gereken vergi oranları birbirine benzer. Her iki şirket türünde de %1 ile %18 arası KDV vergilendirmesi mevcut. Zaten KDV şirket türüne göre değil ürün türüne göre belirlenir. Bir şahıs şirketi sahibi her yıl %15'ten %40'a kadar gelir vergisi öder.
Normal şartlarda tabii ki ödemez. Ama vergi ödememenin ayıp sayıldığı bir ülkede faaliyet gösteriyor iseniz ve bu nedenle de yoğun bir kamuoyu baskısı altında iseniz aslında vergilendirilmesi gereken bir kazancınız yoksa bile bir miktar vergi ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri