Güncel kuvvetlendirme egzersiz programları ana kas grupları için (bacaklar, kalça, bel, göğüs, karın, omuzlar ve kollar) haftada 2 veya daha fazla kez yapılmasını öneriyor. Her seans için tek set etkili olur ancak 2 veya 3 set daha iyi olabilir. Her egzersizi 8 ile 12 kez tekrar edin.
Vücudunuzdaki en büyük kas gruplarının çalıştırıldığı bacak antrenmanları yoğunlukları sayesinde metabolizmanızın daha hızlı çalışmasına ve ciddi miktarda yağ yakmanıza da yardımcı olur.
Bacaklarınız için haftada iki ila üç egzersiz yapmayı hedefleyebilirsiniz. Kaslarınızın daha çok büyümesi ve gelişmesi için, antrenman sonrasındaki dinlenme ve bir sonraki antrenman arasındaki süre için en az 48 saat aralık bulundurmalısınız.
Genellikle haftada 2 üst ve alt vücut antrenman seansı gerçekleştirilir, bu da kas gruplarının haftada iki defa çalıştırılmasına neden olur, bu sıklığı haftada 3 defaya çıkarmak da mümkündür. Son olarak, itme/çekme/bacak antrenman programları itiş, çekiş ve bacak kaslarını ayrı günlerde çalıştırmayı içerir.
Antrenman sıklığı olarak haftada 2, en fazla 3 gün bacak ve kalça kaslarımızı çalıştırmanın yeterli olacağından bahsetmiştik ve bu günlerde kaç hareket uygulamamız lazım ve ne kadar uygulamamız lazım buna değinelim, Antrenman sıklığı 2 veya 3 olduğuna göre her antrenmana çok fazla egzersiz eklemeye gerek olmayacaktır.
İlgili 18 soru bulundu
Bu hareketlerin her gün yapıldığı bir antrenman düzeni, bel sağlığı açısından da zararlı olduğu için, fıtığa ya da sakatlanmalara sebep olabilir. Kalça kasının güçlendirilmesi ve bel salığının korunması için, bu hareketleri haftada 2 ya da 3 gün yapılması yeterli olacaktır.
Bununla birlikte, genel olarak spor yapmak için en uygun zaman, vücudun doğal ritmine uygun olarak sabah saatleri veya öğleden sonra saatleridir. Sabah saatlerinde spor yapmak, gün boyunca enerji seviyesini artırabilir, zihinsel netliği artırabilir ve günün geri kalanında daha aktif olmanızı sağlayabilir.
Sporla Kilo Verme Ne Zaman Başlar? Spor yapmaya başladığınızda vücut yağ yakımı yapar. Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız.
Haftada Kaç Gün Bacak Çalışılmalı? Uzmanlar, bacak çalışma hareketlerinin kişilerin sağlık durumlarına göre haftada 2 kez ya da daha fazla yapılabileceğini belirtir. Özellikle yeni başlayanların ve kas ya da eklem rahatsızlıkları olan kişilerin, egzersizlere birkaç gün ara vererek devam etmesi faydalı olur.
Çalışan kaslar için en uygun dinlenme süresi ise 48-72 saat arasıdır. Yeterli dinlenmenin hem fizyolojik hem psikolojik faydaları bulunur.
Antrenman sıklığı olarak haftada 2, en fazla 3 gün bacak ve kalça kaslarımızı çalıştırmak yeterli olacaktır ve bu günlerde nasıl antrenmanlar uygulamak lazım ve nelere dikkat etmeliyiz bunlara değinelim, Antrenman sıklığı 2 veya 3 olduğuna göre her antrenmana çok fazla egzersiz eklemeye gerek olmayacaktır.
Düzenli yürüyüş yapmak bacak kaslarını ciddi şekilde güçlendirir; bağ dokunuzu sıkılaştırır ve varis oluşumu riskini azaltır. Her gün yarım saat yürüyerek hem sağlıklı hem de güzel görünen bacaklara sahip olabilirsiniz.
Koşu, yürüyüş, pilates, kick boks gibi sporlar bacaklarda sıkılaşma sağlar ve incelme etkisi oluşturur. Her gün kardiyo yapabilir, kondisyon bisikleti veya doğa bisikleti ile çalışabilir, tempolu yürüyüş veya koşuyu tercih edebilirsin.
Bu güç farklı pozisyonların üstesinden başarı gelmek ile sınırlı değil elbette. İşin bir de biyolojik kısmı var… Spor yaparken vücudunuzun kan akışı güçlenir bu da ereksiyonunuzun daha uzun süreli ve daha sert olmasını sağlar. Özellikle bacak kası çalışmak bu noktada ereksiyonunuza büyük katkılarda bulunacaktır.
Sonuç olarak bacak/kalça antrenmanlarının faydaları ekstra etkisi olduğu düşünülen testosteron arttırma etkisinden kaynaklanmamaktadır.
Dolayısıyla bir bacak antrenmanından hemen sonra ve ertesi gün 20 dakika sabit bisikletle orta yoğunlukta kardiyo yapın.
Eğer sadece formda ve güçlü olmak istiyorsanız, 2 veya 3 günlük, basit fitness hareketleri de ekleyebileceğiniz bir program ile vücut egzersizine devam edebilirsiniz. Kas oluşturmak istiyorsanız, her gün farklı kas grupları için çalışma yapabilirsiniz.
Bir kas grubu haftalık olarak 10-20 setlik bir ortalamada çalıştırılmalıdır. Bu sayı ileri seviye sporcularda 45 sete kadar çıkabilmektedir. Bu nedenle spesifik olarak her sporcunun kendi çalışma şiddetini bulması gerekmektedir.
Araştırmanın sonucuna göre 'haftada kaç gün spor yapmalı' sorusunun cevabı 3-4 gün olarak verilmektedir. Haftanın 3-4 günü yapılan antrenmanlarda her kas grubunu haftada 1 gün çalıştırmanın yeterli olduğu görülmektedir. Bu sürenin dışında yapılan yoğun antrenmanlar, kişiye birçok yönden zarar verebilmektedir.
Son araştırmalara göre, gündüz saatlerinde daha az sosyal ve iş etkinliği olduğu için sabah sporu yapanların rutinlerine bağlı kalmada daha başarılı olduğunu gösteriyor. Yapılan bir araştırmaya göre, sabah sporu yapanların akşam sporu yapanlara kıyasla daha az kas ağrısı yaşadığını ortaya koyuyor.
Öncelikle egzersiz hareketlerinin, kaslarını güçlendirerek daha esnek bir form kazandırdığını ve vücudunu rahatlattığını söyleyelim. Bu sayede yüz kasların da gevşiyor ve nihayetinde ifade çizgilerinde de yumuşama görülüyor. Üstelik gevşeyen kasların, yüzde yeni çizgilerin oluşumunu da önlüyor.
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
Özet olarak: Düşük/orta tempolu egzersizlerde açlık/tokluğun performansa belirgin bir katkısı yok. Ama yüksek tempolu egzersizler uyguluyor ve performansa önem veriyorsanız egzersiz öncesi mutlaka beslenmelisiniz. Egzersiz yaparken yağ yakımını hedefliyorsanız aç karnına olmanız daha hızlı kilo vermenizi sağlar.
İşte farklı saatlerde yapılan spora vücudumuzun verdiği farklı tepkiler... Yaptığınız antremanlarda vücudunuzun spora verdiği tepkiler çok önemlidir. Sabah, akşam, öğlen veya öğleden sonra yani istediğiniz vakitte spor yapabilirsiniz. Spordan alacağınız verim pek değişmeyecektir.
Yürüyüş, koşu, kick boks, yüzme, bisiklet ve ip atlama gibi sporlar orta yoğunlukta egzersizler arasında sayılabilir. WHO'nun haftalık olarak önerdiği süre, günlük 20-40 dakika arası bir zamana tekabül eder. Yani günlük ne kadar süre spor yapılmalı sorusuna ortalama yarım saat şeklinde yanıt vermek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri