Bulgur pilavı günde 1 porsiyon tüketildiği zaman insan vücudu için oldukça yararlıdır ve iyi bir karbonhidrat kaynağıdır. Fakat bulgur pilavını günlük tavsiye edilen miktardan fazla bir şekilde tüketmek vücut için bazı sıkıntılar yaratabilir.
Bulgur, sağlıklı karbonhidratlar arasında yer alır. Buğdayda bulunan sağlıklı maddeler, bulgurda da barınıyor. Bolca lif bulunduğu için uzun süre tok tutma etkisi de olan bulgur, diyet beslenmeleri için tercih edilebilir.
1 porsiyon bulgur pilavı kaç kaşık? Kilo almamak için bulgur pilavı yaparken daha az yağ ve tuz kullanılmalıdır. 1 porsiyon bulgur pilavı ortalama 9 kaşıktır.
Bulgur diyet yapan kişilere pirince göre daha fazla önerilmektedir ve miktarı ayarlandığında da tokluk hissi uzun olduğundan kilo vermeye yardımcı besinler arasındadır. Kilo almak istemeyen kişilerin uzun süre tok tutan ve kan şekerini dengeleyen besinleri tercih etmeleri gerekir.
4 günden fazla bekletmemek lazım.Bozulmaz ama dolapta besin değerini yitirir. Zehirlenmezsin korkmana gerek yok yani.
İlgili 27 soru bulundu
Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynamaktadır. İçerdiği folik asitten dolayı, çocuk ve hamile kadınlar için çok önemli bir gıda maddesidir. Doymamış yağa sahiptir ve toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesidir. Kolesterol içermez.
Yemekte bulgur pilavı tüketeceksek kesinlikle yanında ekmek yememeliyiz. Bulgur zaten karbonhidrat içeriyor, ancak tabi ki de bulgurun barındırdığı karbonhidrat sağlıklı, faydalıdır. Fakat yanında ekmek yersek, sağlıksız ve bir öğün için fazla karbonhidrat almış oluruz. Bu sebeple bulgur varsa, ekmek yok.
Bulgur tam bir mineral ve vitamin deposu olması sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bulgur protein, mineral, vitamin ve besin lifi açısından oldukça zengin bir yiyecek. Üstelik bunların yanında karbonhidrat oranı da tahmin edebileceğinizden çok daha düşük.
Bakliyatlar da Karatay Diyeti'nin temel ögelerinden, ama belli başlıları. Örneğin pirinç yememeniz gerekiyor ama bulgur yiyebiliyorsunuz.
Bulgur pirince göre mineral ve potasyum açısından da çok zengin. Bulgur sizi 4 saat tok tutarken, pirinç 1-2 saat tok tutabilir seviyede. Bulgur pirince göre daha sağlıklı.
Bulgur pilavı pirinç pilavına göre daha sağlıklı ve besleyici olsa da karbonhidrat içeriğinden dolayı haftada en fazla 1-2 defa tüketilmesi diyet sürecine katkı sağlayacaktır.
Esmer bulgur buğdaydan; sarı bulgur durum buğdayından elde edilir. Her iki bulgur türü de yemeklere lezzet vermektedir. Eğer sindirimi daha kolay bir bulgur tüketmek isterseniz; esmer bulgur önerilir. Esmer bulgurun glisemik indeksi daha düşük olduğu için diğer tahıllara göre daha sağlıklı olduğu ifade edilir.
Düzenli bulgur tüketimi bağırsak kanseri riskini azaltmaktadır. Karbonhidrat değeri düşük olan bulgurun protein oranı da çok yüksektir. Bulgur kişilerde su içme ihtiyacını arttırdığını için gün içinde bol bol su içilmesini sağlar. Bulgurun sağlığa çok fazla yararı bulunmaktadır.
1 çorba kaşığı bulgur pilavı 11 kalori. Dolu dolu bir çorba kaşığı bulgur pilavı 23 kalori. Tepeleme çorba kaşığı bulgur pilavı 34 kalori. Büyük porsiyon yaklaşık 250 gramlık bulgur pilavı ise 286 kalori olacaktır.
Bulgur pilavı ertesi gün yenir mi? 24 saat kuralı Uzmanlar bayat pilavın sağlık sorunlarına yol açmaması için buzdolabında maksimum 24 saat bekletilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca pilav tekrar tekrar kesinlikle ısıtılmamalı.
Pilavlık bulgur vitamin değerleri ve lif bakımından zengin olmaktadır. Ama bulgur yemek şişkinlik ve gaza neden olmaktadır. Sindirim sisteminde gaz sıkıştığı için şişkinlik yaşanmaktadır. Bulgur tüketimi sonrası tahıldaki karbonhidratların bir kısmı sindirilmemektedir.
"BULGUR PİRİNÇTEN DAHA SAĞLIKLI"
Pirinç ve bulgurun vazgeçilmez bir karbonhidrat olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, "Bulgur, pirince göre daha çok protein içeriyor. Kan şekerini daha yavaş yükseltiyor. Pirinç kan şekerini çok hızlı yükselttiği için çok da hızlı düşürüyor.
Aslında şöyle bol köpüklü bir ayran ya da bir kase yoğurt bile yeterli olur bulgur pilavı gibi hem besleyici hem de doyurucu olan bir tarifin yanında ama çorbasından tatlısına dek, enfes bir bulgur pilavı menüsü hazırlamak isteyenler için farklı seçeneklerden söz etmeden de olmaz.
Diyet yaparken pilav türleri tüketilebilir. Ölçülü olacak şekilde tabaklarınızda pirinç ya da bulgur pilavı yer alabilir. Haftanın günlerini pilav türlerine bölebilirsiniz. Bir akşam pirinç pilavından ortalama 6 kaşık yerken diğer akşam bulgur pilavından 8 kaşık tüketebilirsiniz.
Soğanları güzelce kavurduktan sonra 2 yemek kaşığı salça ekleyip güzelce karıştırın. Bol su ile yıkanan kepekli bulgurları tavaya ekleyip tuz, pul biber suyu ekleyip tencereyi kapatarak üstü kapalı şekilde yarım saat pişirin. Pilavı 5 dakika dinlendirdikten sonra servise hazır hale getirin.
Pirincin glisemik değerleri yüksektir. Bu nedenle kan şekerini yükseltebilir. Bulgurun ise daha düşüktür. Kan şekerini hızlı yükseltmez ve daha tok tuttuğu için kilo kontrolünüz açısından pirinç yerine bulgur tercih edilebilir."
3. Sporcularda antrenman sonrası et tavuk ya da balık ile tüketilen bulgur pilavı kas onarım hızını artırarak vücudun gelişmesinde önemlidir. 4. Bulgur pilavı gibi Glisemik indeksi düşük gıdaların tercihi uzun süreli açlıklarda tok kalmamızı destekler.
Bulgur ödem yapar mı? Bulgurun içerisindeki lifler, vücuttaki fazla suyu emerek vücutta oluşan ödem ve şişkinliklerin giderilmesine de yardımcı olur. Bu sayede vücudun toksinlerden arınmasını sağlar.
Deterjanlarda bulunan kimyasalların son derece zararlı olduğuna dikkat çeken ünlü profesör “Ben çamaşırlarımı İngiliz karbonatı ile yıkıyorum” dedi. Deterjanların vücuda olumsuz etkileri olduğunu belirten Karatay, deterjan kokusunun bağımlılık yaptığına dair uyarı yaptı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri