Enerji içecekleri günde 3 – 4 ya da daha fazla kez tüketildiğine vücudun dengesini bozar. İçeriğindeki kafein dolayısıyla enerji içeceklerinin bağımlılık yapma etkisi vardır. Enerji içecekleri sporcu içeceği değildirler. Bu nedenle yoğun ve ağır egzersizlerden sonra enerji içeceği tüketilmemelidir.
Enerji içeceklerinin, zararlarının başında içerdikleri kafein geliyor. Sağlıklı genç bir insanda güvenli olarak alınabilecek kafein miktarı, maksimum günde 400 mg (bu miktar yaklaşık 4 kupa filtre kahveye veya 10 kutu kolaya veya 2 enerji içeceğine karşılık geliyor).
Hem içeriğinin etkili olması hem de hoş aroması ile başarılı bir içecek olan enerji içeceği, ister aç karnına isterse tok karnına tüketilebilir.
''Enerji içecekleri, içerdikleri yüksek dozdaki kafein nedeniyle kalp krizini tetikliyor. Geçirilen kalp krizi sonrasında özellikle genç yaştaki insanlar hayatını kaybedebiliyor. Kalbin en büyük düşmanlarından birisi olarak bilinen kafein, kalp damarlarında kasılmaya yol açar. Sempatik sistemin etkinliğini artırır.
Uzmanlar, söz konusu çalışma kapsamında çok miktarda enerji içeceğinin yanı sıra gazlı içecekler, spor içecekleri ve hatta şekerli çay ve kahve tüketen erkeklerin de saç dökülmesi riskinin diğerlerine göre daha yüksek olduğunu tespit etti.
İlgili 41 soru bulundu
Enerji içecekleri alkol ile birlikte tüketilmemelidir.
Kahve, çay gibi doğal kafeinli içecekler enerji içeceği olarak kabul edilmezler. Kola gibi içecekler ise daha az kafein içerdiklerinden enerji içeceği sınıfına dahil değildir. Fazla tüketildiğinde başta kalp olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara sebebiyet veren enerji içecekleri bazı ülkelerde yasaklanmıştır.
Kafein emilimi durur, uyku hali dağılır ve göz bebekleri büyür. Enerji verici etkisi azalır. Yeniden yorgun hissetmeye başlarsınız.
Öz. Acil servisimize enerji içeceği içtikten sonra halsizlik, kırgılık ve vucudunda ekimoz ve ellerinde morarma ile gelen 21 yaşında erkek hasta vaka olarak sunulmuştur. Enerji içecekleri aşırı miktarda tüketildiğinde, sıklıkla taşikardi, çarpıntı, hipertansiyon, uyku bozukluğu, hiperglisemi ve alerji neden olmaktadır.
Yapılan yeni düzenlemeyle artık 18 yaşından küçüklere enerji içecekleri satılamayacak. Ayrıca ürünlerin üzerine "Günlük 500 ml'den fazla tüketilmesi tavsiye edilmez" yazılacak... Spor tesislerinde, okul kantinlerinde ve hastanelerde enerji içecekleri piyasaya arz edilmeyecek ve reklamı yapılmayacak.
İçildikten sonraki 6 saat sonrasında ise kandaki kafeinin %50'si düşüş gösterir. 12 saat sonrasında ise kanda enerji içeceğine dair kafeine rastlanmaz.
Bir kutu enerji içeceğinde zihinsel işlevler üzerinde önemli bir madde olan kafein bulunuyor ve uzun süren aktivitelerde yağların yakılmasını artırarak daha fazla enerji sağlıyor, uyanık ve aktif olunmasına yardımcı oluyor. Stres veya yorgunluk anında, vücutta önemli bir antioksidan olan taurin seviyesi düşüyor.
Enerji içeceklerinin temel bileşeni kafeindir. Bu içecekler kafein dışında taurin, glukoronolakton, bazı B grubu vitaminleri, şeker gibi başka maddeler de içerebilir. Kafeinin etkileri vücuda alındıktan yaklaşık 15 dakika sonra ortaya çıkmaya başlar, 6 saat devam eder.
İçerik olarak yüksek miktarda kafein, ginseng, taurin ve guarana gibi uyarıcı maddeler içeren enerji içecekleri, kısa sürede, yüksek dozda, hele alkolle birlikte alındığında kalp ritim bozuklukları, kalp krizi, hipertansiyon, bilinç kaybı, çarpıntı, bayılma ve ani ölüme neden olabilmektedir.
Enerji içeceği, mental ve fiziksel enerjiyi artırması amacıyla, şeker, kafein ve diğer uyarıcı bileşenler (taurin ve ginseng gibi) ile zenginleştirilmiş bir içecektir.
Diyarbakır Veni Vidi Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nde görevli Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Medikal Akupunkturist Doç. Dr. Hakan Çoksüer, enerji içeceğinin kısırlığa neden olduğunun uyarısında bulundu.
Yine ticari ambalajı üzerinde özellikle çocuklar, 18 yaş altı kişiler, yüksek tansiyonu olanlar, diyabetikler, gebe ve emzikli kadınlar, metabolizması kafeine duyarlı olanlar tarafından tüketilmesi açıkça önerilmemektedir. Üretici, ayrıca ürünün günlük 500ml'den fazla tüketilmesini önermemektedir.
Tebliğ kapsamında enerji içeceklerinin etiketinde tüketici tarafından kolaylıkla görülebilecek şekilde “Alkol ile karıştırılarak veya beraber tüketilmemelidir” ifadesi yer almalıdır. Sonuç olarak, enerji içecekleri günde 500 mL'den fazla tüketilmemeli ve içerdiği kafein miktarı 150 mg/L'den fazla olmamalıdır.
Soğuk bir içecek olduğu için günde 3-4 kutu tüketilen enerji içecekleri vücudun dengesini bozar. Enerji içeceklerinin fazla tüketilmesi kafein zehirlenmelerine yol açar.
Araştırmayı gerçekleştiren ekip, çocukların ve özel sağlık durumu bulunanların enerji içeceklerinden uzak durması gerektiğini açıkladı. Enerji içeceklerinin hepatit riskini artırdığını, çocukları şişmanlattığı vs. gibi birçok zararları olduğunu kanıtlayan başka araştırmalar da var.
Dinin haram kıldığı hariç, tüm yiyecek ve içecekler helaldir. Gazlı içecekler de helal kabul edilenlere dahildir. Fakat, her şeyin fazlası zararlıdır ve haddinden fazla tüketmek sağlığı bozabileceği için doğru değildir. Sonuç olarak bunları satmak, satın almak veya dağıtmak dini açıdan haram değildir.
Enerji içecekleri tüketmek
Yüksek orandaki şeker de diş çürüklerini artırır. Bu da ağız hijyeninin bozulmasına ve ağız kokusuna neden olur.
Enerji içeceklerinin uykusuzluk yaratmalarının nedeni, içerdikleri kafeindir. Her içeceğe göre farklılık göstermekle birlikte, piyasada bulunan enerji içeceklerinin her 250 mililitresinde 30 ila 150 miligram arasında kafein bulunur.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, enerji içecekleri konunda yeni düzenlemeye gitti. Enerji içecekleri spor tesislerinde, okul kantinlerinde ve hastanelerde piyasaya arz edilmeyecek ve reklamı yapılmayacak.
Bu konu üzerine birçok araştırmacının elde ettiği sonuçlar ise birbirine oldukça yakın. Kaliteli bir enerji içeceği gerçekten de vaatlerini yerine getiriyor. Enerji içeceklerinin en temel bileşenlerinden biri olan kafein, bildiğiniz üzere kişiyi uzun süre boyunca uyanık tutan ve vücudu aktifleştiren bir uyarıcı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri