Düzenli esneme hareketleri ile sakatlanma riskinizi de azaltmış oluyorsunuz. Gün içinde düzenli olarak yapacağınız esneme hareketleri sayesinde kaslarınız en ufak hareketten etkilenmeyecek, esneyebilecek ve vücudunuzun hata yapma payını artıran esnekliğe ulaşacaktır.
Bu gerginlikten kurtulmanız için de esneme hareketleri yapmanızda yarar var. Esneme hareketleri ayrıca kronik strese de iyi gelir. Spor yapmayan bireylerin bile kendilerine dinç sağlamalarını sağlayan esneme hareketlerini her gün uygulayabilirsiniz.
Esnemek kulak zarını, yüz kaslarını ve göğüs kaslarını (toraks) germeye ve esnetmeye yardımcı olur. Böylece, rahatlarsınız ve vücuda alınan oksijen artar. Esnemek beyne ve kan dolaşımına daha fazla oksijen girmesini sağlar. Ayrıca akciğerlerdeki birikmiş karbondioksiti dışarı verir.
Esneme hareketleri yavaş ve enerji gerektirmeyen hareketler olduğu için ekstra bir kalori harcamanıza sebep olmaz, dolayısıyla özellikle zayıflamaya yardımcı olmaz. Ancak sağlıklı bir zayıflama yolculuğunda spor ve beslenme el ele olduğu gibi, esneme de sporun olmazsa olmaz bir parçasıdır.
Esnetme Hareketleri Vücudu Sıkılaştırır Mı? Esneme hareketleri ile zayıflamak mümkün değildir. Esneme temelli yapılan hareketler en fazla vücudun daha sıkı ve ince görünmesine neden olur. Ancak sadece birkaç hafta düzensiz bir şekilde yapılan hareketler vücut üzerinde değişim yaratacak güce sahip değildir.
İlgili 36 soru bulundu
Evde belirli spor aletleri ile düzenli olarak uygulayabileceğiniz esneme ve germe hareketleri bulunur. Esneme hareketlerini düzenli ve doğru şekilde yaptığınızda kaslarınız arasındaki mesafeyi açarak birkaç cm kadar uzayabilmeniz mümkün olacaktır.
Sonuç olarak vücudun sıkılaşması için egzersizler kadar beslenme düzeni de önemlidir. Dengeli ve düzenli bir şekilde beslenmek, kardiyo egzersizleri yapmak, kuvvet antrenmanları yapmak hem sağlıklı hem de zinde bir beden sağlarken sıkı ve fit bir görünüme kavuşmanıza da yardımcı olabilir.
Bu soruya en sık verilen cevap esnemenin alınan oksijen açısından zengin hava ile kandaki oksijen seviyesini artırdığı, böylece uyku halinin ortadan kalkmasına yardımcı olduğudur.
Esneme hareketleri sırasında kişi kendisini dinlemeli ve aşırı zorlamalardan uzak durmalıdır. Aksi takdirde kas yaralanmaları oluşabilir. Esneme hareketleri yaparken acı hissedilmesi son derece doğaldır. Ancak aşırı acı hissi oluştu ise o esneme hareketini yapmaya devam edilmemelidir.
Hareketsizlikten ve masa başı yaşamdan oluşan ağrılara bacakları esnetmek çok faydalıdır. Spor sonrası esneme kas ağrılarının olmaması için mutlaka gereklidir. Yatmadan önce yapılan kalça ve bacak esnemeleri güzel bir uyku için birebirdir.
Uykumuz Geldiği İçin Esneriz
Genç yaşlı fark etmeksizin herkeste gözlemlenen bu hareket aslında fiziksel olarak uyku ihtiyacının bir habercisi olarak açıklanabilir. Özellikle de biyolojik saatlerin dışına çıkıldığı ve uykusuz kalındığı takdirde vücut, esneme yoluyla kendisini uyku sürecine hazırlamaktadır.
Genellikle yorgunluk, stres, uykululuk, can sıkıntısı ve hatta açlıkla ilişkilidir.
Esneme hareketleri herkes tarafından her yerde ve her zaman yapılabilen hareketlerdir. Belirli bir spor grubunu yapan sporcular tarafından belli bir kas ve eklem grubu için yapılabileceği gibi tüm eklem ve kas grupları içinde yapılabilir. Sportif faaliyet öncesi ısınmak sonrasında ise soğumak için yapılabilir.
· Vücut esnekliği, günlük yaşamda yaşanması muhtemel kas sakatlıklarını önler. · Eklemler gerekli hareket kabiliyetine sahip oldukları için olası duruş bozukları da ortadan kalkacaktır. · Spor performansın artmasına yardımcı olur.
Çoğunlukla esnemenin ağırlıklı olduğu boy uzatma egzersizleri, kasların zaman içerisinde açılmasını sağlar. Böylelikle açılan kaslarınız, boyunuzun uzamasına da yardımcı olur.
Esnek bir vücuda sahip olmak için sadece egzersiz ve spor yapmak yeterlidir. Bunun dışında beslenme ve uyku sağlığına da dikkat edilmesi gerekir. Çok fazla yağlı ve şekerli gıdalar tüketmek, vücudun yağlanmasına neden olur. Fazla kilolar ise kişinin rahat hareket etmesindeki en büyük engellerden biridir.
Tüm bu bilgiler ışığında esneme aynı zamanda bir savunma mekanizması olarak kabul edilebilir. Esneme aslında vücudun bir sakinleşme mekanizmasıdır. Önemli olaylar öncesinde esneme ile vücut sakinleştirilmeye çalışılır.
Bu nedenle soğuma hareketleri ile kalp atış hızının normale dönmesi sağlanmalıdır. Esneme hareketleri egzersiz öncesinde vücudun ısınması ve soğuması için yaygın olarak yapılan hareketlerdendir.
Spordan önce esneyerek iyi bir antrenmana hem zihinsel hem de fiziksel olarak hazırlanılabilir. Doğru esnendiği zaman sakatlıklar azalır ve kan dolaşımı hızlanır. Isınma sürecinde asıl amaç vücudun belli bölgelerine yavaş baskılar uygulayarak kan dolaşımını arttırmaktadır.
Beyni serinletmek
Gallup'a göre esneme yoluyla aslında beynimizi aşırı ısınmaktan koruyoruz. Çenenin şiddetle açılması kanın kafatasında dolaşımını sağlayarak aşırı ısıyı dağıtıyor, esneme sırasında alınan derin nefesle sinüs boşluklarına dolan hava ise beyni serinletiyor.
Hayır, esnemek yasak değildir, bir günahı yoktur.
Peygamber (s.a.s.) bu konuda şöyle buyurmuştur: "Allah (c.c.), aksırmayı sever fakat esnemeyi sevmez. Bir kimse aksırıp "Elhamdülillâh" derse, bunu işiten müslümanların, "yerhamükellah " diye karşılık vermesi gerekir. Esneme ise, şeytandandır.
Aynı zamanda düzenli olarak tempolu yürüyüş yapmak metabolizmanızı hızlandıracağı için yağ yakma hızını da artırıp sıkılaşmaya yardımcı olur.
SIKILAŞMA, Ağırlık antremanı ile kasların güçlenmesi ve sıkı bir hale gelmesidir. KADINLAR GENELDE AĞIRLIK KALDIRIP KAS GELİŞİMİ SAĞLADIKLARINDA ERKEKLER GİBİ OLACAKLARINI DÜŞÜNÜYORLAR. Hayır gerçekte böyle olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri