Fıstık, önemli doymuş yağ minerali kaynaklarındandır. Çok fazla fıstık yemek, normalin üstünde doymuş yağ alımına neden olur ki, bu durumda kalp krizi, inme, damar tıkanlıklığı, sindirim problemleri, tansiyon yükselmesi ve diğer sağlık komplikasyonları ortaya çıkar.
Yer fıstığı günde ne kadar yenmeli
Yer fıstığının faydalarını görebilmek için haftada 4-5 gün 1 avuç tüketebilirsiniz. Eğer fıstık ezmesi şeklinde tüketiyorsanız, şekersiz fıstık ezmelerini tercih etmeye özen gösterebilirsiniz.
Kalori açısından zengin olmasına rağmen yer fıstığının kilo yapmamaktadır. Bu nedenle yer fıstığını gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.
Yer fıstığının 100 gramında ortalama olarak 560 kalori vardır. Her gün 5 yer fıstığı yenmesinde herhangi bir sorun olmaz ve bu kimseye kilo aldırmaz.
Yer fıstığı her ne kadar çok faydalı olsa da onun da fazla tüketimi bazı zararları ortaya çıkarabilir. Kolesterolü olan kişilerin doktor kontrolüyle yemesi daha doğrudur. Fıstığın içeriğinde fazla yağ olduğu için çok tüketildiğinde aşırı kilo alımı, sivilcelenme ve farklı cilt sorunlarına sebep olabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Yağ ve tuz oranı yüksek olan yer fıstığı, cinsel hayattaki bütün sorunları yerle bir ediyor. Günde 1 avuç yenilecek bu kuru yemiş bol enerji ihtiva ediyor, cinsel isteği ve gücü artırıyor. Erkeklerde ise başa bela iktidarsızlığa karşı çare oluyor. Ayrıca sperm sayısını da artırıyor.
Kulağa garip gelse de kalori bakımından fazla olan yer fıstığının doğru miktarda tüketildiğinde kilo vermeyi kolaylaştırdığı kanıtlanmış. Yaklaşık 32 tane yer fıstığı hem 164 kalori olması hem de 14 gram yağ olmasına rağmen kilo vermeyi kolaylaştırıyor.
Antep fıstığı: Antep fıstığı kalorisi yüksek bir kuruyemiş olsa da ölçülü miktarda tükettiğinizde yemek yeme isteğinizi azaltıp uykunuza geri dönmenize yardımcı olacaktır. Antep fıstığında yoğun olarak bulunan melatonin de uyumanıza yardımcı olacak bir besin maddesidir.
Yer fıstığı tohumu %30 – 60 oranında yağ içerdiği için “yer fıstığı yağı iştah açar mı” gibi sorular gündeme gelebilir. Kilo almak isteyenler, yer fıstığını yüksek oranda tüketirlerse belki faydasını görebilirler. Fakat yer fıstığı yağı tüketimi, kilo almaya ya da iştah açmaya etken değildir.
Fıstık, önemli doymuş yağ minerali kaynaklarındandır. Çok fazla fıstık yemek, normalin üstünde doymuş yağ alımına neden olur ki, bu durumda kalp krizi, inme, damar tıkanlıklığı, sindirim problemleri, tansiyon yükselmesi ve diğer sağlık komplikasyonları ortaya çıkar.
Leblebi, kuru yemişler arasında en düşük kaloriye sahip olması yönüyle dikkat çekmektedir. Karbonhidrat ve B grubu vitaminleri açısından oldukça güçlüdür.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
Yer fıstığı, sağlıklı yağlar ve yüksek kaliteli protein ile doludur. Güçlü bileşenleri kalp sağlığını destekler ve diyabet tedavisine yardımcı olur. Yer fıstığı faydaları, kemik ve kasları güçlendirmesi, mideyi koruması, kalp sağlığına destek olması ve kansere karşı koruyucu görev üstlenmesi olarak sıralanabilir.
Kötü kolesterolü düzenleme konusunda oldukça iyi olan yer fıstığı hafızayı güçlendirir. Aynı zamanda kalp damar rahatsızlıklarına karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Bu sebeple inme riskini azaltır. Kabızlıktan korur, beyin gelişiminde etkilidir.
Uzman görüşlerine göre kuruyemişleri sabah kahvaltı esnasında tüketmek, gün içerisinde tüketeceğiniz diğer zaman dilimlerine karşı daha çok faydası vardır. Gün içerisindeki yorgunluğunuzu direkt olarak alan kuruyemişler kan basıncınızın düzenlenmesine yardımcı olur.
Fıstık günümüzde en çok tüketilen besinlerden bir tanesidir. Fıstıkların bazıları yüksek kalorili olduğu için kilo aldırır. Yer fıstığının kalorisi az olduğu için kilo aldırmaz. Antep fıstığı ise yağlı bir fıstık olduğu için kilo aldırması ile bilinir.
Vücudun yağ ihtiyacını karşılamak için günde 10 tane Antep fıstığı yemek yeterlidir. Vücudun ihtiyacı olan B1, fosfor, vitamin ve protein için de günde 100 gram tüketilmesi önerilmektedir. (Takribi 40-45 adet) Bazı uzmanlar her gün bir avuç Antep fıstığı tüketilmesini de önermekte.
Yapılan çalışmalar sonucu günde 80 gram (yaklaşık 1 avuç) fıstık yemek kalp sağlığını koruyor. ABD'li uzmanlar yer fıstığının bir yararını daha keşfetti. Yapılan çalışmalar sonucu günde 80 gram (yaklaşık 1 avuç) fıstık yemek kalp sağlığını koruyor.
Yemekten hemen sonra yatağınıza uzandığınızda, vücudunuza yediğini yakması için yeterli zaman vermezsiniz ve kalori yakımı gerçekleşmez. Bu da kilo almanıza neden olabilir.
Fıstık ezmesi : 1 yemek kaşığı şekersiz fıstık ezmesi tokluk sürecini uzatmakta, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olarak yağ yakımını hızlandırmakta.
Kuru yemişler içerdikleri omega 6 yağ asitleri nedeniyle sivilce oluşumunu artırabilir. Antioksidan, vitamin, mineral ve omega 3 bakımından zengin besinler olan kuru yemişler sağlığımız için çok önemlidir. Bu nedenle tamamen beslenme planından çıkarılması genellikle önerilmez.
Yer fıstığı içerdiği yağ, protein ve posa sayesinde doygunluk sağlamaktadır. Gün içerisinde fazla besin tüketimini sınırlamaktadır. İçerdiği doymamış yağ asitleri sayesinde dinlenme metabolizma hızını artırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri