Kurban eti ile birlikte genel olarak kırmızı et, sindirimi zor olan bir besindir. Bu nedenle sağlıklı kişilerin haftada en fazla 3-4 kez kırmızı et tüketmesi faydalı olur. Tansiyon, yüksek kilo, kalp-damar hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkları bulunanların ise tüketimi en fazla 2 gün ile sınırlandırması gerekir.
Dengeli bir beslenme programında günlük 2-3 porsiyon kadar et grubu besinlerin tüketilmesi gerekiyor. Kırmızı et ise haftada en az iki kez tüketilmeli.
Kırmızı et tüketiminde bunlara dikkat!
Dünya Kanser Araştırma Derneği de özellikle sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş etleri kanserojen özellikler taşıdığı konusunda uyarıyor. Öte yandan, etin kaliteli bir protein olduğu biliniyor. Ancak etin her gün tüketimin sakıncalı olduğu da belirtiliyor.
Etin tetiklediği hastalıklar
Willet, aşırı kırmızı et tüketiminin özellikle kardiyovasküler (kalp ve damar) ve tip 2 diyabet gibi hastalıkları tetiklediğini söylüyor ve ekliyor: "Kırmızı et, kandaki LDL kolesterolünü yükselten ve kalp krizinin en önemli nedenlerinden olan doymuş yağ bakımından zengindir."
- 2007 yılından günümüze tüm bu kılavuzların önerdiği güvenli kırmızı et miktarı erişkin bir birey için günde 70 gram ya da haftada 500 gram.
İlgili 32 soru bulundu
Uludüz sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle kolesterolü yüksek olan hastalar ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler, protein açısından oldukça zengin olsa da yüksek miktarda kolesterol içeren sakatatlardan uzak durmalıdır.”
Kırmızı ete başlama dönemi genel itibariyle 8. ay olarak karşınıza çıkar. Fakat bebeğinizde herhangi bir alerjik reaksiyon ve sindirim sıkıntısı görünmüyor ise doktorunuza danışarak 7. aydan itibaren kırmızı eti kıyma biçimine verebilirsiniz.
Kırmızı et, hiperkaloriktir; yani yapısında yüksek miktarda kalori bulundurur. Beslenme alışkanlıklarının dışında bırakıldığında ise kilo verme başlar. Formda kalmanın en ideal yolu ise sindirimi daha kolay olan diğer protein kaynakları ile denge kurmaktır.
Canan Karatay, doğal beslenmiş hayvanlardaki kırmızı et proteinlerinin kilo vermeyi başlattığını ve dinç kalmayı sağladığını söyledi. İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, en sağlıklı kırmızı etin kuzu, keçi ve av hayvanlarında bulunduğunu söyledi.
Kırmızı et ise günde 100 gram ve haftada 600 gramdan fazla tüketilmemeli. Bu anlamda haftada kaç kez kırmızı et ürünü tükettiğinizden çok toplam ne kadar yediğiniz önem kazanıyor. Haftada toplam tüketilen et miktarı 500-600 gramı geçmemeli.
Kandaki ürik asit yükselmesine bağlı olarak ortaya çıkan gut hastalığı da etin kısıtlanmasını gerekir. Aşrı et tüketimine bağlı olarak hastalarda gut krizleri yaşanabilmektedir. Bu nedenle gut hastaları bayramda eti, mümkün olduğu kadar küçük porsiyonlarda tercih etmelidir.
Çünkü kırmızı et:
B12 vitamini sayesinde sinir hücrelerinin büyümesi ve tamirinde etkin rol oynar. 🥩 Çocukların büyüme ve gelişimlerinde önemli etkisi vardır. 🥩 Demir, Çinko, Manganez için de mükemmel bir gıdadır. Çinko ve demir eksikliğinin giderilmesinde önemli rol oynamaktadır.
Kırmızı et, kanser ve mortalite (yaşam kaybı)
Dünya Sağlık Örgütü'nün alt birimi olan Kanser Araştırmaları Uluslararası Ajansı'nın (IARC) 2015 raporuna göre kırmızı et Grup-2A (muhtemelen) karsinojen; işlenmiş et ise Grup-1 (kesin) karsinojen olarak sınıflandırılmıştır.
Bu sebeple etle birlikte bol sebze tüketimi önemlidir. Her besin maddesinin olduğu gibi kırmızı etin de fazla tüketilmesi sağlığımızı olumsuz etkiler, buna karşın hiç tüketmemek de sağlık sorunlarına sebep olabilir. Çünkü kırmızı et protein bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır.
Sindirim sisteminiz kırmızı etin içinde bulunan Neu5Gc ismindeki doğal şekerden etkilenmiş olabilir, zira bu şekeri sindirmek oldukça zordur. Vücut bu şekeri sindiremediğinde ona yabancı madde olarak tepki gösterir ve bu da bağışıklık sisteminizin zayıflamasına dahi sebep olabilir.
Yapısal olarak hazmı zor bir besin olan et, yüksek protein değerleriyle de dikkat çeker. Bu nedenle sonrasında hazmı kolay olan hafif ve sütlü tatlılar tüketilmelidir. Hatta et ürünleri tükettikten en az 2 saat sonra tatlı ve meyve tüketimi tavsiye edilir.
Tavukta kırmızı ete oranla daha fazla protein var
Özellikle tavuk ve hindinin beyaz eti, en yağsız et olarak görülebilir. Genel olarak kümes hayvanlarının etleri, koyun ve sığır gibi büyükbaş hayvanlarının etlerinden daha fazla protein içerirler.
Tavuk Eti. Tavuklar, kırmızı-beyaz karışımı bir ete sahiptir. Tavuklar zamanının çoğunu ayakta ve etrafta dolanarak geçirir. Uyluk ve bacak kaslarını sıkça kullanırlar, bu yüzden bu bölgelerdeki etler göğüs etine oranla daha kırmızıdır.
Balığın, kırmızı ete göre daha faydalı olduğu, kalp-damar hastalıklarını önlediği ve zekayı geliştirdiği bildirildi.
"İnsan vücudu protein ihtiyacının yarısını hayvansal, yarısını bitkisel kaynaklı olarak almalı. Hayvansal proteinin de yarısının, sağlıklı bir beslenme için kırmızı et tüketimiyle sağlanması oldukça önemlidir.
Hayır, haram değildir.
Birçoğunuzun belki de ilk kez duyacağı pesketaryen aslında vejetaryen beslenmenin bir alt sınıflandırması. Kökeni İtalyanca pesce (balık) ve İngilizce vegetarian (vejetaryen) kelimelerinden gelen pesketaryen beslenmesinde balık veya diğer su ürünlerinin olduğu ancak diğer et türlerini tüketmeyen kişilere deniyor.
Tüm bu araştırmalar ve bilimsel veriler neticecsinde et yemezsek ölür müyüz endişesine girmemize gerek olmadığını görüyoruz. Yaşamak için ihtiyacımız olan besinleri bitkilerden alabildiğimiz gibi aynı zamanda et ve diğer hayvansal ürünleri tüketmediğimizde bunların sebep olduğu zararlardan da korunabiliriz.
Ancak yağsız olan ve yanında yeşillik tüketilmesi tavsiye edilir. Aksi halde kırmızı et aşırı derecede karbonhidrat ve protein içerdiğinden et bir besinle beraber bu özelliklerini yitirir. Bu yüzden uzmanlar etin tek başına tüketilmesinin daha fazla fayda sağlayacağınız vurguluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri