Temel birimler sırasıyla metre, kilogram, saniye, ampere, kelvin, mol ve candela' dır. Türetilen birimler ise bu yedi temel birimin kombinasyonları olarak tanımlanmaktadır.
Kısaca formüle edecek olursak; Boy* En* Yükseklik şeklinde sıralanmaktadır.
ÖLÇÜ VE UYAK. Şiirde, hecelerin sayılarına ya da heceyi oluşturan seslerin uzunluk ve kısalıklarına göre bir düzen oluşturulur. İşte bu düzene ölçü denir. Edebiyatımızda hece, aruz ve serbest olmak üzere üç tür ölçü kullanılmıştır.
Bu sistemde; metre (m/uzunluk), kilogram (kg/ağırlık), saniye (s/zaman), amper (A/elektrik akımı şiddeti), Kelvin (K/ısı), mole (mol/madde miktarı) ve kandela(cd/ışık şiddeti) olmak üzere yedi temel birim mevcuttur. İkincil denilen tüm diğer birimler (yüzölçümü, hacim, açı, yoğunluk, hız, vb.)
İlgili 20 soru bulundu
Ölçtüğü Büyüklüğü Gösterme Şekline Göre
Ölçtüğü büyüklüğü kişiye çeşitli şekillerde yansıtan ölçü aletleri kendi aralarında üçe ayrılır. Bunlar; gösteren ölçü aletleri, kaydedici ölçü aletleri, toplayıcı ölçü aletleridir.
Bu tanım dünyanın çeşitli laboratuvarlarında yapılabilen hassas ölçümlerin birbirleriyle karşılaştırılabilmesi amacıyla kabul edilmiştir. Metrenin askatları ve üstkatları bulunuyor. Askatları; desimetre (dm), santimetre (cm) ve milimetredir (mm). Üstkatları ise; dekametre (dam), hektometre (hm) ve kilometredir (km).
Temel birimler sırasıyla metre, kilogram, saniye, ampere, kelvin, mol ve candela' dır. Türetilen birimler ise bu yedi temel birimin kombinasyonları olarak tanımlanmaktadır. Yani 1 den başka sayısal faktör kullanmaksızın bu temel birimlerin çarpım ve bölümüyle elde edilir.
[1] Tahıl ölçmekte kullanılan, şiniğin dörtte biri veya yaklaşık 2 kg buğday alan bir ölçü kabı. [2] Ardışının sekizde biri uzunluğundaki ölçü.
Standart uzunluk ölçüsü metredir. Kısaca “m” şeklinde gösterilir. Kişiden kişiye veya ülkeden ülkeye değişmez.
Ölçü birimleri, fiziksel niceliğe sahip nesnelerin belirleyici bir kurala göre sayısal bir değer atanmasıdır. Örneğin; uzunluk fiziksel bir niceliktir. Metre, belli bir uzunluğu olan nesneleri tanımlamak için kullanılan uzunluk birimidir.
Metreyse uzun bir cetvel gibidir. Üzerinde 100 tane santimetre işaretlidir. Yani 100 santimetre, tam 1 metreye eşittir.
Dekametre, metrik sistemde metrenin 10 katı olan ölçü birimi. 10 m, 10 × 1 m ya da 1 E+1 m şeklinde gösterilir. Sembolü, dam'dır.
Bunların başlıcaları çelik metreler, cetveller, gönyeler çeşitli kumpaslar, mikrometreler, komperâtör, mastarlar ve ölçü lokmalarıdır.
Amper. Elektrik akımı birimi amperdir ve A sembolü ile gösterilir. Daha küçük akım değerler miliamper veya mikroamper olarak ölçülür. Akım şiddeti aletten doğrudan doğruya okunur.
Basit Ölçü Aletleri
Parsel gibi küçük alanların ölçülmesinde basit ölçme aletleri kullanılmaktadır. Bunlar jalon, jalon sephası, çekül, sayma çubukları, çelik şerit metre, dik inme ve dik çıkmaya yarayan aynalı gönye ve prizmalardır.
“m” sembolü ile ifade edilen metre, uzunluğun SI birimidir.
İngilizce ölçü birimleri ve Türkçeleri şunlardır: Millimeter (Milimetre), Centimeter (Santimetre), Decimeter (Desimetre), Meter (Metre), Kilometer (Kilometre), Hectare (Hektar), Inch (İnç), Foot / Feet (Fit), Yard (Yard), Mile (Mil), Miligram (Milligram), Gram (Gram), Kilogram (Kilogram), Ton (Tonne), Ounce (Ons), ...
7'li Hece Ölçüsü: 4+3 veya 3+4. 8'li Hece Ölçüsü: 4+4. 9'lu Hece Ölçüsü: 5+4 veya 4+3.
Ölçme ya da ölçüm, bilinmeyen bir büyüklüğün aynı türden olan, ancak bilinen bir büyüklükle kıyaslanmasına denir. Diğer bir deyişle, bir uzunluğun, bir alanın, bir kapasitenin veya herhangi bir olgunun belirli bir birim cinsinden hesaplanmasıdır. Bunun için standart ölçü birimleri kullanılır.
Dizelerdeki hecelerin sayıca eşit olması kuralına dayanır. Ağırlıklı olarak halk edebiyatında kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri