[1] Bir kişinin kendi malı olan yerde ya da kendisine çok bağlı bulunan çevrede sözü geçer.
Her Horoz Kendi Çöplüğünde Öter atasözünün Türk Dil Kurumuna göre anlamı; “ Hemen hemen herkes, yalnız kendi etrafında ya da çevresinde kıymet taşır bir ” manasındadır.
HOROZ ÖLÜR, GÖZÜ ÇÖPLÜKTE KALIR ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Yaşanılmış, alışılmış, erişilmiş bir durum veya makam yitirildikten sonra, göz o durum veya makamda kalır.
Eşek Hoşaftan Ne Anlar Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Birinci Anlamı: Eşek Hoşaftan Ne Anlar sözü, kaba kişilerden herhangi bir incelik ve kibarlık beklenmemesi gerektiğini vurgular. Atasözünde eşek, görgüsüz insanları simgelerken, hoşaf da incelik gerektiren şeylerin sembolü olarak kullanılmıştır.
[1] Her işin yapılması için en uygun olan bir zaman, bir durum vardır. Demir ateşte ısınıp kızardığı zaman yumuşar, dövülüp biçimlendirilir. Güzeller de taze, körpe iken sevilir, evlendirilir.
İlgili 41 soru bulundu
[1] Bir konu üzerinde söz söyleyen çok olursa karara varmak gecikir.
Birçok atasözünde olduğu gibi bu sözde de mecazi bir anlatım vardır. Horoz, insan kelimesini tanımlarken, ötmek kelimesi de kişinin kendini rahat hissetmesi anlamına gelir.
Her söz vaktinde ve yerinde söylenmelidir. Bir sözün, zamanı gelmeden söylenmesi, büyük zararlara yol açabilir. Bunun için, uygun olmayan zamanda aklına geleni söyleyen kişi cezalandırılır.
[1] Bir toplumda iki lider olmaz. Olursa aralarında anlaşmazlık çıkar; biri ötekini uzaklaştırır.
Rasûlullâh Efendimiz sav “Üç ses vardır ki Allâhü Teâlâ onları sever: Horoz sesi, Kur'ân-ı Kerîm okuyanın sesi ve seher vakitlerinde istiğfâr edenin sesi” buyurmuşlardır. “Horoz, melekleri görünce öter.
[1] Kişinin sevdiği şeye karşı olan hırsı, ölene kadar sürer.
Sabahın erken saatlerinde ötmek sadece horozlara özel bir durum değildir çünkü neredeyse tüm kuşlar bu vakitlerde ötmektedir. Ancak horozun bu dengeli fark edilir olması, kuşkusuz sahip olduğu sesin çok yüksek olması ve horozların oldukça uzun süre boyunca ötebilmeleridir.
Horozu Çok Olan Köyde Sabah Geç Olur Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Bu atasözü ile atalarımızın bize anlatmak istedikleri; eğer bir işe karışan kişi sayısı çok fazla ise o işini sonuçlanması daha uzun zaman almaktadır.
Kinayeli atasözleri: Hem gerçek anlamını hem de mecaz anlamını düşündüren atasözlerine denir. Bunlara örnekler: -Damlaya damlaya göl olur. -Mum dibine ışık vermez.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Cevap: büyük çıkarlar beklenen durumlarda küçük fedakârlıklar yapılmalıdır.
[1] Esirgediğimiz, üzerine titrediğimiz şeye her halde bir zarar gelir.
Bu atasözünde anlatılmak istenen asıl anlam zenginin, olanaksız gibi görülen her işi yapabilmesidir. Öyle ki kısır olan horozu bile yumurtlar anlamındaki atasözümüz, açılmaz bütün kapıların para, zenginlik ve güç ile açılabileceğini anlatmak istemiştir.
[1] Çok konuşmak doğru değildir . Çok konuşan, gereksiz, yanlış sözler söyler. Karşındaki iki,on, yüz söylerse sen bir söyle. Yerinde cevap verebilmen için de hemen atılamaman,söylenenleri uzun uzun dinlemen gerektir.
Biliyorsunuz, horozlar günün her saati ötse de büyük bir kısmı gün doğumunda öter ve bu tamamen biyolojik ritimleriyle ilgili bir durumdur.
Hz. Ebu Hureyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Horozların öttüğünü işittiğiniz vakit, Allah'tan lütuf ve ikramını talep edin. Zira onlar bir melek görmüştür.
Ancak ezan okunurken horozların ve eşeklerin tepkileri ile ilgili bir takım Hadis-i Şerifler bulunmaktadır. Bazı hadisi şeriflerde ezan okunurken şeytanların kaçtığı söylenir. Bazı hadislerde ise horozların melekleri gördüğünde öttüğü söylenmektedir.
Her söz yerinde ve zamanında söylenmelidir, zamansız ve yersiz söylenen sözler büyük zararlara yol açabilir.
Vakitsiz Öten Horozun Başını Keserler Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? “Her laf yeri geldiği zaman konuşulmalıdır, yeri ve zamanından önce söylenmiş her söz, beraberinde büyük sorunlar getirir.” Her insan, düşüncelerini bir başkasına söylemeden önce, yerini ve zamanını iyi ayarlaması gerekir.
Her kuşun eti yenmez atasözü TDK' da açıklanarak tanımlanmıştır. Şu şekilde tanımlanmıştır: Her girişimin sonu iyi olacak, her şey zaman istediğimiz gibi gidecek diye bir kural yoktur. Herkesi kendi çıkarlarımız, kendi isteklerimiz adına kullanamayız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri