Biseksüellik, hem erkeklere hem de kadınlara veya birden fazla cinsiyete yönelik romantik veya cinsel çekim ya da cinsel davranıştır.
Biseksüel: Biseksüel bireyler hem erkeklere hem de kadınlara çekim hissederler. Heteroseksüel: Bu, karşı cinsiyete çekim hisseden kişileri ifade eder. Eşcinsel: Bu terim kendi cinsiyetlerine çekim hisseden kişiler için kullanılır.
Benzer ilgi ve çekim karşı cinsle ilgili olduğunda buna heteroseksüellik, her iki cinse yönelik olduğundaysa biseksüellik denir.
Bir kişi karşı cinse, kendi cinsine veya her ikisine birden ilgi duyabilir. Sadece karşı cinse ilgi duyanlara heteroseksüel, sadece kendi cinsine ilgi duyanlara homoseksüel (eşcinsel), her ikisine de ilgi duyanlara ise biseksüel denir.
Kuir veya Queer, heteroseksüel veya cisseksüel olmayan insanlar için kullanılan bir şemsiye tabirdir. LGBT tanımlarını tekrar yapan; bunların cinsel olduğu kadar sosyolojik, entelektüel ve politik açılımlarıyla tarihsel, kültürel gelişimlerini de anlatan teoridir.
İlgili 40 soru bulundu
Queer/ Sorgulayan
Bir kişi kendisini tamamen heteroseksüel hissetmiyorsa. İkili cinsiyette olmayan kişiler veya tanımlanmamış bir cinsiyette kendilerini rahat hisseden kişiler de kendilerini queer olarak tanımlayabilirler.
Lezbiyen, gay, biseksüel, trans, interseksüel, queer (LBGTİQ+) bireylere yönelik ayrımcılık artık bütün dünyanın gündeminde. Günümüzde LBGTİQ+ bireylerin toplumlarda kabulünde önemli aşamalar kat edilmiş olsa da, önyargılar hala oldukça yaygın ve bu önyargıların çok ciddi psikolojik sonuçları bulunmaktadır.
[1] Cinsel yönelimleri veya cinsiyetleri fark etmeksizin tüm insanlara cinsel, duygusal ve romantik ilgi duyma durumu.
Skolyoseksüel (skoliosexual): Genderqueer/Non-binary ve transgender kişi ve ifadelere (na-trans olarak tanımlanmayan kişilere) karşı çekim duyan. Panseksüel: Biyolojik cinsiyete, cinsiyet kimliğine veya ifadesine bakmaksızın herkese karşı çekim duyan.
Heteroseksüellik veya karşıcinsellik, cinsel ve duygusal açıdan karşı cinse ilgi duymaya yönelik olan cinsel yönelime verilen isimdir.
Demiseksüel: Birine karşı güçlü duygusal bağlar kurmadıkça o kişiyle sevişemeyen insan. Yani aseksüel ile seksüelin tam ortasında duran, sevişebilmek için duygusal olarak derin şeyler hissetmesi gereken insan.
Erkeğe göre süper seks
Bir erkek, cinsel ilişkiye girdiği kadının kendisini önemsediğini ve arzuladığını hissettirmesini süper seks diye tanımlıyor. Yine her türlü istek ve beklentilerini kadının da paylaşmasını süper seks olarak görüyor. Ön sevişme sırasında birbirlerini karşılıklı uyarmayı bekliyor.
Biseksüel: Kişi, hem kendi cinsiyetindeki kişilere hem de karşı cinse ilgi duyar. Panseksüel: Her türlü cinsiyete ilgi duyar. Aseksüel: Kişi, herhangi bir cinsiyete cinsel olarak ilgi duymaz. Bu, seksten uzak durma ile aynı şey değildir.
Kaç cinsiyete ya da hangi cinsiyetlere ilgi duyduğunu herhangi bir şekilde belirtmiyor. Bu yüzden biseksüel tanımı hiçbir şekilde non-binary'leri de dışlamıyor.
Lezbiyen: Kadın eşcinsel. Duygusal, romantik ve cin- sel yönelimleri kendi cinsinden olanlara yönelik ka- dınları tanımlar. Terim, Yunan kadın şair Sappho'nun M.Ö. 6. yüzyılda yaşadığı Lesbos (günümüzdeki adıy- la Midilli) Adası'nın isminden gelir.
Panseksüellik kendi başlı başına bir cinsel yönelim olarak da, bazen biseksüelliğin bir alt dalı olarak da tanımlanabilmektedir. Panseksüel bireyler kendilerini tamamen erkek veya kadın olarak tanımlamayan kimselerle de ilişkiye açık olduklarından panseksüellik ikili cinsiyet sistemini de açıkça reddeder.
çok alakasız ama bir lgbta terimi olarak paraseksüel ise üremek için değil eğlenmek için, cinsel çekim duymadan ve bir ilişki bağı olmadan seks yapmaktan hoşlanan kişilere deniyormuş.
Tıbbi anlamda libido, bilinçli veya bilinçsiz cinsel dürtü demektir. Ayrıca cinsel dürtü, zevk veya tatmin arzusu olarak da tanımlanır. Latince'de libido “arzu, şehvet” anlamına gelir. Libido çeşitli nedenlerle azalabilir veya yükselebilir.
Sapyoseksüel, zekâyı ve zihinsel fonksiyonları fiziksel özelliklerden daha önemli bir cinsel çekim aracı olarak gören kişilere denir.
Panseksüellik, kişilere cinsel, romantik veya duygusal boyutta cinsiyet kimliklerinden bağımsız bir çekim hissedildiği bir yönelimdir. Panseksüel bireyler, kişilere karşı çekimlerinde cinsiyetin bir rol oynamamasından ötürü kimi zaman kendilerini "cinsiyet körü" olarak da tanımlamaktadır.
Bu açıdan cinsel yönelim, dört kategoride incelenebilir: aynı cinsiyete ilgi duyma (eşcinsellik - homoseksüellik), farklı cinsiyete ilgi duyma (heteroseksüellik), iki cinsiyete de ilgi duyma (biseksüellik), hiçbir cinsiyete ilgi duymama (aseksüellik).
Cinsiyet, bir canlının doğuştan, genetik olarak kazandığı, cinsel üremeye yönelik özelliklerin toplamıdır. Dolayısıyla bir bebek doğarken mutlaka bir cinsiyet ile doğar. 3 farklı biyolojik cinsiyet vardır: Erkek, dişi ve interseks (cinsiyetler arası).
L=lezbiyen - S=gey - B=biseksüel - T=transgender - T=transseksüel - I=interseksüel - Q=queer. Lezbiyenler diğer kadınları seven kadınlardır.
LGBTİ : Lezbiyen, gey, biseksüel, transgender, intersex. LGBT+QIA: Lezbiyen, Gay, Bisexsüel, Transexsüel, Queer, İntersex, Asexsüel. LGBTTIQ: Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Travesti, Transseksüel, Intersex, Queer şeklinde de kullanılmaktadır.
LGBTİ+: Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks kimliklerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. Lezbiyen, Gey, Biseksüel, cinsel yönelim; Trans, cinsiyet kimliği; İnterseks ise cinsiyet durumu/ka- rakteristiğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri