İstiridye İçinden Çıkan İnci Gerçek Mi? Evet, tüm istiridyelerin içinden çıkan inciler gerçektir. Ancak, istiridyenin içindeki incinin değeri istiridye ye değişebilmektedir. Tatlı su tanesi ile üretilen inciler fabrika üretimi incidir ve daha ortalama fiyatlara sahiptir.
İstiridyelerin içindeki inci bir servet kaynağıdır. Kabukları arasında kalan kum veya kurt gibi yabancı maddeleri sedef salgılarıyla örterek inci meydana getirirler. İnci 2-3 yılda meydana gelir. Basra Körfezinde Seylan Adaları, Bahreyn Adaları çevresinde ve Kaliforniya sahillerinde inci istiridyeleri avlanır.
İnci üretimi için Türkiye'deki istiridyeler çok uygun değil, Endonezya'da mesela bu çok yaygındır, denizin ortası alabildiğine, gözünüzün alabildiğine istiridye şamandıraları, çiftlikleriyle doludur ama o istiridyelerden buraya getirmeyiz.
Dişinizin ucuna inciyi sürttüğünüz zaman, gerçek incinin üzerinde bulunan sedef tabakası pullanarak, pürüzlü bir yapıya sahip olacaktır. Sahte incinin yüzeyinde ise, neredeyse hiçbir hasar ve değişiklik gözlenmemekle birlikte, olduğu gibi parlak ve pürüzsüz kalır. Bu yöntem de dişe sürtme testi ile benzerlik gösterir.
Yetiştiriliciğe ve yetiştiği bölgeye bağlı olarak, farklı kalitede inciler ortaya çıkar. Bu inciler, tam yuvarlak yüzeylere sahip incilerden, orta seviye parlaklıkta ve pirinç tanesi boyutunda olanlara kadar çok çeşitlilik gösterirler. Bir istiridye yaşamı boyunca en fazla bir defa inci meydana getirebilir.
İlgili 15 soru bulundu
SİYAH İNCİ - TAHİTİ İNCİSİ
Güney Denizindeki Kara İnciler diğer adı ( Siyah İnci ), Tahiti İncileri ayrıca "Siyah Güney Denizi" incileri olarak da bilinirler. Tahiti incileri siyah ağızlı bir yumuşakça türü olan "Pinctada margaritifera" istiridyesi türünden gelmiştir.
İnci, istiridye gibi kabuklu deniz canlılarının içerisinden çıkarılan ve süs eşyası olarak kullanılan küçük, yuvarlak, yüksek değerli, sedef renginde ve sert bir maddedir.
Halk arasında en çok bilinen yanlıştır. İnci ASLA doğurmaz. Doğru ve düzgün bakımı, uygun koşullarda saklanımı yapılmayan inci şekil değiştirir ve bozulur.
Doğal gerçek incilerin çoğu, pembe, mor, mavi, yeşil, altın, sarı, gümüş ve siyah renk tonlarıyla beyazdan griye değişen renklerde gelir. Ayrıca kültür üretimi sayesinde siyah incilere günümüzde daha çok rastlanmaktadır.
Bu inciler, tam yuvarlak yüzeylere sahip incilerden, orta seviye parlaklıkta ve pirinç tanesi boyutunda olanlara kadar çok çeşitlilik gösterirler. *Bir istiridye yaşamı boyunca en fazla bir yada iki defa inci meydana getirebilir.
İstiridye incisinin fiyatlarının ne kadar olduğu üzerine yapılan araştırmalarda söz konusu inci tanelerinin 9 bin TL ile 30 bin TL arasında değişiklik gösterdiği görülmektedir. Buna ek olarak bazı denizel kabukluların deniz içerisinde değil de yapay havuz içerisinde de yetiştirildiği bilinmektedir.
Tatlı su incileri %100 saftır. Midyenin içine yerleştirilen parça, midyenin iç kabuk astarından elde edilen bir inci malzeme parçasıdır ve bu parça daha sonra aynı inci malzemeyle (sedef) midye tarafından çevrelenir. Bu nedenle merkezinde başka bir malzeme (kabuk boncuk çekirdeği) yoktur; %100 saf incidir.
Ülkemizde; Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz'in İstanbul Boğazı ile birleştiği yerlerde görülmektedir. İstiridye'nin Morfolojisi ve Fizyolojisi: Morfolojik olarak Ostrea edulis dairesel şekilli iki kabuktan meydana gelmiştir.
İstiridye içine kaçan kumu yabancı ve tehlikeli madde olarak algılar ve kendini korumak için bu yabancı maddeyi ürettiği katı, sert, parlak ve güçlü madde olan sedef mineraliyle sarmaya başlar. Zamanla istiridyenin kendini korumak için ürettiği sedef minerali kumu güçlü bir taş haline getirir ve bu taşa 'inci' denir.
Sedef minerali normalde istiridye tarafından kabuğun iç katmanını korumak amacıyla üretilir ve aragonit adı verilen bir çeşit kalsiyum karbonat kristalinden oluşur. Sedef, inci oluşturmanın yanı sıra istiridye kabuğunun iç katmanına da rengini verir.
Midyelerin kabukları düz ve pürüzsüz bir özellik gösterirken istiridyelerde biraz daha sert ve pürüzlü bir kabuk yapısı göze çarpıyor. Bunun dışında, İstiridyeler gelişimlerini üç yıl, midyeler ise bir yılda tamamlar.
İnci, istiridye gibi bazı kabuklu deniz hayvanlarının içinden çıkarılan, genellikle süs eşyası olarak kullanılan küçük tane. Bunlar, küçük, yuvarlak, yüksek değerli, sert, sedef rengindedirler.
Ateş Yöntemi
Bir incinin gerçek inci olup olmadığını anlamaya yardımcı olan ilk yöntem ateş yöntemidir. İnciyi elinize alarak bir maşayla tutulması önerilir. Ateşin üzerine inciyi getirdiğinizde eğer gerçek ise ateşten zarar görmeyecek olup sahte ise eriyerek plastikleri dökülecektir.
Hakiki incilerin fiyatı 9 bin liradan başlıyor 30 bin liraya kadar çıkıyor. Bir de havuzlarda yetişen inciler var, onlar da inci ama havuzda yetiştiği için makbul değil. Bu inciler 500 liraya satılıyor.
Kadınlar kendilerine yakıştırdıkları ve beğendikleri şık inci kolyeyi satın alırken dikkat etmeleri çok önemlidir. Satın alma işleminden önce gerçek inci kolye satan online mücevher bayileri bulunmaktadır. Bunlara başvurabilirler. Ayrıca kuyumcular da sattıkları mücevherleri sertifikaları ile satarlar.
Doğal bir incinin oluşumu, manto ile kabuk arasına, İstiridye içine, yabancı bir maddenin girmesiyle başlar. Bu Mantoyu tahriş eder. İstiridyenin doğal tepkisi de kendini korumak için tahriş eden etmeni örtmek, kaplamaktır. Bunun için Manto, 'Sedef' adı verilen bir madde salgılar.
Pürüzsüz Bir Yüzeyden Kaçının
Daha önce de belirttiğimiz üzere gerçek inciler nadiren mükemmel formlara sahiptirler. Çoğunlukşa küçük kusurlara sahiptirler. İncinin sedef tabakası ışığa tutulduğuna farklı şekillerde yansımaktadır. Sahte inciler ise fazla mükemmeldir.
Kolyenin ana unsurunu oluşturan gerçek kum inciler, denizin içinde oluşan doğal taşlar arasından seçilerek özenle işlenir. Bu inciler, eşsiz renk ve doku farklılıklarıyla her biri benzersizdir. İnci ve kumun muazzam bir uyumu, kolyeyi sadece bir mücevherden öte bir sanat eserine dönüştürür.
1. İnci, mücevher taşlar arasında canlı tarafından oluşturulan tek değerli taştır. Bu canlılar; istiridye, deniztarağı ve bazı midyeler olabilir.
İstiridye kabuğu Hristiyanlıkta genellikle haccı ifade etmekte, bazen Aziz james'in sembolü olarak kullanılmakta (Ferguson 1961: 34) ise de Trabzon Ayasofyası'nın (1238-1263) cephesindeki Adem'i içeren frizde olduğu gibi yaradılışın anlatımında da yer alabilmektedir (Eastmond 2004: 64) (Foto:5).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri