Tam kalınlıkta olmayan yanıklar yani kısmi kalınlıkta yanıklar belli bir zamanda kendiliğinden iyileşirler. I. derece yanıklar 4-7 günde , II. derece yanıklar ise 1-3 haftada iyileşirler. Bu iyileşme dönemi içinde yanık yarası uygun şekilde kapatılarak yara dış ortamdan korunur.
Yanık Açık Mı Kalmalı Kapalı Mı? Yüzeysel 2. Derece olan yanıklarda (pansuman tutturulması zor olan yüz, boyun veya eldeki küçük yanıklar) kullanılan krem ya da solüsyonlar sürüldükten sonra bölge açık bırakılabilir. Bunun dışında prensip olarak tüm yanık yaraları kapalı olarak tedavi edilmelidir.
Doku hasarı minimaldir, hasar epidermis ile sınırlıdır, deri kırmızıdır, basınç uygulandığında soluklaşır. Ödem oluşabilir ve genellikle deride bül dediğimiz su toplanması söz konusu olmaz. Yara kırmızı, kuru ve acı vericidir ve 3 ila 6 gün içerisinde iz bırakmadan iyileşir.
Yüzeysel ikince derece küçük yanıklarda pansuman tutturmak zordur. Bu nedenle yüz, boyun ve eldeki küçük yanıklarda krem veya solüsyonlar sürüldükten sonra açık bırakılabilir. Bunun dışındaki yanık vakalarında yara kapalı olmalıdır.
Yaranın üzerindeki ölü doku temizlendikten sonra (debridman) pansumanda gümüş sulfadiazin, antibiyotikli kremler kullanılarak kapatılır.
İlgili 44 soru bulundu
Yanık bölgesindeki giysiler dikkatli bir şekilde yanık bölgesine zarar vermeden çıkartılmalı, daha sonra bu bölge temizlendikten sonra steril bir bandaj ya da temiz bir örtüyle kapatılmalı, eğer yanıkta kabarcıklar varsa bunların üzeri yavaşça kapatılarak boşaltmaya çalışılmadan en yakın sağlık birimine gidilmelidir.
1-2 hafta içinde yanık bölgesindeki deri soyulur ve hafif kızarık deri görülür. Zaman içinde deri normal haline gelir ve iz kalmaz. Derce yanıklarda deri üst tabakası tamamen yanmıştır. İyileşme deri alt tabakasındaki yağ bezleri, ter bezleri ve kıl köklerinden hücrelerin çoğalmasıyla oluşur.
Yanık durumunda uygulanabilecek en hızlı tedavi yöntemi yanık olan bölgeye soğuk su uygulamaktır. Soğuk suyla birlikte aloe vera jeli, bal, antibiyotik merhemler ve yanık kremi de yanıklara iyi gelen yöntemlerdendir.
Kaynar su yanığına iyi gelen şeylerin başında soğuk kompres uygulamaları yer alır. Yanık derecesine bağlı olarak antibiyotikli kremler ve ağrı kesiciler kullanılarak iyileşme süresinin hızlandırılması mümkündür. Birinci ve ikinci derece sıcak su yanıkları, ortalama 3 hafta içinde kendiliğinden iyileşir.
Bu konuda herhangi bir kısıt yoktur ve banyo yapılmasında hiçbir sakınca görülmemektedir. Yanık tedavisinde yara olan bölgeye halihazırda, derinliğine göre bir ay boyunca soğuk su uygulaması önerilirken, sık sık serin duş herhangi bir zarar vermeyeceği gibi yarayı rahatlatır.
1. derece yanık: Deride kızarıklık, ağrı, yanık bölgede ödem vardır. Yaklaşık 48 saatte iyileşir.
Kaynayan su ya da içeceklerin vücuda dökülmesi sonucu oluşan yanık türüdür. Bu tür yanıklarda, yanan bölge musluktan akan suyun altında 15 dakika kadar bekletilir. Kaynayan suyun sıcaklığı, deriyle temas süresi ve alanına göre üçüncü derece yanığa neden olabilir.
Deride kızarıklık, ağrı, yanık bölgede ödem oluşur. Yaklaşık olarak 48 saatte iyileşir.
Yanık durumunda en ideal ilk yardımın yanığın olduğu bölgenin musluk suyuyla ağrı geçinceye yıkanması olduğu belirtildi.
Alev yanıklarında kişi kaza yerinden uzaklaştırılır, açık havaya çıkarılır, nefes alması sağlanır. Yanık yarasına olay yerinde hiçbir ilaç veya madde sürülmez, yara temiz bir örtü ile sarılarak en yakın acil birime ulaştırılır.
Yanık enfeksiyonları, yanıklı hastalar için en ciddi komplikasyonlardan biridir ve morbidite ve mortalitenin artışına neden olmaktadır. Diğer sağlık bakımı ilişkili enfeksiyonlarda da olduğu gibi, enfeksiyon kontrol önlemlerine uyum, yanık enfeksiyonu gelişimini engellemede en kritik ve önemli müdahale yöntemidir.
Özellikle birinci ve ikinci derecedeki derinin üst katmanlarını etkileyen yanıklarda çoğunlukla iz kalma riski azdır. Ancak bebeklik ve çocukluk çağında kol-bacak gibi geniş alanlarda oluşan büyük çaplı yanıklar iz bırakabilir.
Doğru ve düzenli tedavi sonucu genellikle bir ve ikinci derece yanıklarda 2-3 hafta içerisinde iyileşme görülür.
Serin su yeterlidir. Yanık bölgesinin üzerine yerleştirilen serin bir kompres veya temiz ıslak bez, ağrıyı ve şişmeyi hafifletmeye yardımcı olur. Serin kompresleri 5-15 dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Aşırı soğuk kompresleri kullanmaya çalışmayın çünkü bu yaklaşım, yanıkları daha fazla tahriş edebilir.
Bunlar arasında antibiyotik içerikli merhemler, yanık kremleri, ağrı kesiciler, aloe vera jeli, masaj ve basınç tedavisi, lazer tedavisi ve ciddi durumlarda cerrahi müdahale yer alır. Yanık izini azaltmada etkili olan faktörler şunlardır: Ağrı kesici ilaçlar. Aloe vera jeli.
Birinci derece yanığa aloe vera içerikli kremler veya antibiyotikli yanık merhemleri iyi gelebilir. İkinci derece yanıklarda özel yanık yara örtüleri ile pansuman yapılması gerekebilir. Diğer yanıklar için müdahale direkt hastanede yapılmalıdır.
Nemlendirici kremler ve yanık tedavisine uygun losyonlar harici olarak uygulanmalı özellikle hafif dereceli yanıklarda bölgenin yumuşaması ve rahatlaması sağlanmalıdır. Ayrıca yara izinin yatışması ve iyileşme sürecinin desteklenmesi için dermatolojik destek uygulanabilir.
“Yanık su toplarsa patlatılmalı mı?” sorusu da birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Ancak su toplamış yerler kesinlikle patlatılmamalıdır. Bu kabarcıklar yaranın iyileşme sürecinde alttaki cildi korumaktadır ve bu nedenle su toplayan yerleri patlatmak iyileşme sürecini yavaşlatabilir.
Dördüncü derece yanıklarda, tüm deri ile beraber altındaki kas dokusu da yanmaktadır. Bu tip yanıklar genellikle siyah renklidir ve çok ağır yanıklardır. Genellikle ölümcüldür.
Derin yanıklar, dermal yaralanma ve altta yatan derin dokularla ilgili olarak ikinci, üçüncü ve dördüncü derece olarak sınıflandırılırlar. Bunlar genellikle üç haftadan uzun sürede iyileşir ve genellikle cerrahi müdahale gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri