Dünya genelinde, korunmasız vajinal ilişki HIV enfeksiyonunun en yaygın sebebidir. Pek çok gelişmiş ülkede ise anal ilişkiden sonraki en yaygın ikinci sebeptir. Araştırmalara göre vajinal ilişki sırasında erkekten kadına HIV bulaşması, kadından erkeğe bulaşmasından anlamlı derecede daha yüksektir.
Virüs erkekten kadına, kadından erkeğe, erkekten erkeğe, kadından kadına cinsel yolla geçebilir. HIV vajinal, oral ve anal cinsel temasla bulaşabilir. Bulaşma için HIV pozitif kişi ile yapılan tek korunmasız cinsel temas yeterlidir. Korunmasız cinsel ilişki sayısı arttıkça bulaşma riski de artar.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklara; korunmasız cinsel ilişki, birçok kişiyle cinsel ilişkide bulunmak gibi durumlar davetiye çıkarmaktadır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için illaki bir temas gerekmez ve tükürük, kan, vajinal salgı, sperm gibi yollarla da bulaşabilmektedir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ne zaman belli olur, duruma göre değişir, HIV'in testte ortaya çıkması 3 ay sürebilir, ancak gonore, klamidya ve frengi gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların ortaya çıkması yalnızca birkaç gün ila birkaç hafta alır.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda enfeksiyon etkenine göre ortalama kuluçka süreleri şu şekildedir: Klamidia trachomatis: 1-3 hafta. Genital herpes: 2-12 gün. Gonore: 1 gün-2 hafta.
İlgili 38 soru bulundu
Özellikle ilk cinsel deneyimlerini balayında yaşayan kadınlarda uzamış ilişki süresi, vajina komşuluğundaki üretra denilen idrar kanalının dış ağzında tahrişe yol açar. Bu tahriş ile cinsel organdaki mikroplar kolayca idrar kanalına bulaşarak enfeksiyona yol açabilir.
Korunmasız ilişki sonrası tercih edilen en sağlıklı yöntem rahim içi araçla korunma veya ertesi gün hapı kullanmaktır.
Erkeklerde Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Belirtileri
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kendini en sık şu belirtilerle gösterir: Peniste akıntı, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma. Genital bölgede ağrı Cinsel bölgede siğil, yara, uçuk.
Kondomlar koruyucu olsa da bulaşıcılığı mutlaka önlemeyebilir. Oral sex ile cinsel organdaki (genellikle tip 2) veya ağızdaki virüs (genellikle tip 1) partnere bulaşabilir. Özellikle su kesesi şeklinde döküntülerin veya yaraların olduğu dönem bulaşıcılık açısından risklidir.
Kondomlar HIV ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların (gonore, klamidya ve trikomonas gibi) bu yolla geçişini azaltır. Ancak kondomlar sadece penisi kaplar. Bu yüzden pubik bölgenin cilt cilde temasına karşı korumamaktadır. HPV, HSV, sifiliz ve şarkoid bu bölge teması ile partnere bulaşabilir.
Cinsel temas yoluyla 30'dan fazla farklı bakteri, virüs ve parazitin bulaştığı bilinir. Bu etkenlerden 8 tanesi en yüksek oranda görülmekle birlikte, günümüzde bunlardan dördü tedavi edilebilmektedir. Tedavi edilebilen cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Sifiliz, bel soğukluğu, klamidya ve trikomoniyazdır.
Gebeliğin oluşması için ne yazık ki penisin vajinaya girmesi şart değildir. Kadın ve erkek çıplak iken vajinanın üzerine boşalma olursa ya da boşaldıktan sonra meninin az bir kısmı dahi vajinal bölgeye bulaşırsa, hareketli olan sperm hücreleri vajinadaki ıslaklığın da yardımıyla ilerleyip yumurtayı dölleyebilir.
Zevk suyu içinde sperm olabileceği için zevk suyundan hamile kalınır mı sorusuna evet cevabını veriyoruz. Bu süreçte ertesi gün hapı, geri çekilme yöntemi, acil spiral taktırma gibi birçok doğum kontrol yöntemi uygulanabilir. Korunmasız cinsel ilişkiler yaşandığında zevk suyundan da gebelik başlangıcı olabilir.
Uzmanlara göre, korunmasız cinsel ilişki enfeksiyon, üreme yeteneğinin kaybı, kanser ve hatta ölümle sonuçlanabilir. Cinsel yolla yüzlerce hastalık ajanının bulaşabileceğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kan tahlilinde çıkar mı? Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kan tahlilinde çıkar mı sorusunun cevabı, bazıları kanda test edilmektedir şeklindedir. Örneğin HIV, Hepatit B ve C, herpes ve frengi için kan testleri mevcuttur.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmakta tek ve en etkili yöntem tek eşliliktir. Kondom kullanımı, korunma yöntemleri içinde doğru kullanıldığı takdirde cinsel hastalıklara karşı en etkili yöntemdir ancak kondom kullanımıyla dahi korunmanın mümkün olmadığı cinsel hastalıklar da vardır.
Cinsel organlarda ağrılı/ağrısız açık yaralar ya da kabarıklar. Cinsel organlarda siğil ve uçuklar. Kol ve bacaklarda kaşıntısız kızarıklıklar, döküntüler. Cinsel organda karıncalanma hissi ya da kaşıntı.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar oldukça geniş yelpazede semptomların oluşmasına neden olur. Hastalarda görülen belirtiler genellikle genital, anal veya oral bölgede lezyon oluşumu, akıntı, kaşıntı şeklindedir. Anneden bebeğe geçiş gösteren hastalıklarda ise bebeklerde farklı semptomlar ortaya çıkabilir.
Yorgun, aç ve kızgınken de cinsel ilişkiden kaçının. Çünkü bu da cinsel enerjinizde dengesizliğe neden olabilir. Sevişmeden önce tuvalet ihtiyaçlarınızı giderin. Dolu idrar torbasıyla cinsel ilişkiye girmek sıkıntı vericidir.
Öpüşme yoluyla bulaşan ve bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıkları sıralayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Selim Kum "Halk arasında öpücük hastalığı olarak bilinen infeksiyöz mononükleoz, tüberküloz ve herpes (uçuk) öpüşme yoluyla bulaşan hastalıklardır" dedi.
Korunmasız cinsel ilişki, gebeliği önleyici hap kullanımını unutma veya cinsel ilişki sırasında kondom yırtılması/kayması gibi durumlarda kullanılan haptır.
Anüs bakterilerle doludur. Normalde anüste bulunan bakteriler potansiyel olarak veren partneri analdan bulaşan hastalıklar veya anal seks yoluyla bulaşan hastalıklara kapı açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri