Aracın ruhsatı, alıcı ve satıcı bulunduktan sonra istediğiniz ilde alışveriş yapabilirsiniz. Yani alıcı ve satıcı aynı noterde olmak zorunda.
Araç, alıcı adına tescil edilir ve noter devri gerçekleşir. 932,65 TL'lik (2023 fiyatıdır) noter ücretini alıcının ödemesi gerekir. Satıcı adına olan ruhsat iptal edilir ve yeni tescil belgesi hazırlandıktan sonra satış belgesi sunulur. Böylece noter satış işlemleri gerçekleşmiş olur.
Taraflarca noter huzurunda gerekli işlemler tamamlandıktan sonra aracın devir işlemleri yapılır. Satışın gerçekleşmesi için notere gidildiğinde şu adımlar izlenir: Satıcı tarafından araca ait tüm belgeler notere teslim edilir. Aracın satışa engel bir durum taşımadığı kontrol edilir.
Noterde araç devri yaparken kimlik belgesi, trafik tescil belgesi ve trafik sigortası poliçeni yanında bulundurman gerekir. Bu belgeleri karşılıklı olarak noter görevlisine teslim ettiğinde hem alıcı hem de satıcıya satış sözleşmesi sunulur. Sözleşmeyi imzalamadan önce araç bedelini alıcıdan tahsil etmen gerekir.
Noter satış bedeli önemlidir. O ödeme yapılmadan aracınızı satmanız ya da yeni aracı almanız mümkün değildir. Noter bedeli, noterde yapılan işlemin ücretidir. Notere yaptığınız işlemin geçmesi ve araç alım- satım işleminin gerçekleşmesi için notere gerekli ödemenin yapılması gereklidir.
İlgili 33 soru bulundu
Araç alım satımı sırasında noter satışı için 932,65 TL'yi (2023 yılı itibarıyla) yanınızda bulundurmayı unutmayın. Ödeme alıcı tarafından yapılır.
Araç satış belgelerin tamamının hazır olduğu durumlarda araç satışı noter işlemleri 20-30 dakika içerisinde tamamlanır.
Aracınız hakkında açıklama yazarken başlıkta aracın markası, modeli ve aracınızı en iyi şekilde tanımlayan, öne çıkan özelliğini kısa bir şekilde yazabilirsiniz. Bu tanımlamanın net olması alıcının size güven duyması ve ilanınızı detaylı bir şekilde incelemesi için ilk adımı oluşturacaktır.
Evet.Vekaleti hemen kullanmak istersek buradaki noter de aynı şekilde vekalet ücreti talep ediyor.Ya da vekaletin posta/kargo ile gönderilmesini beklemek gerekli.
Oto Ekspertiz Zorunluluğu
Bu düzenleme çerçevesinde 8 yaşını geçmemiş ve 160 bin kilometrenin altındaki araçlar için ekspertiz raporu zorunlu hale getirildi. Bu sayede araç sahipleri, araca dair rapor sunmadan araçların satış işlemini gerçekleştiremez.
Araç Satışında Para Transferi Nasıl Yapılmalı? Araç satışında parayı aktarmanın en güvenli yolu, satıcının hesabına blokeli havale yapmaktır. Çünkü satış işlemi herhangi bir nedenle gerçekleşmezse blokeli havale sayesinde alıcı taraf, parasını geri alabilir.
Vatandaşlarımız E-Başvuru portali üzerinden istediği Noterliğe “ihtarname/ihbarname” işlem başvurusu yaparak, Noterliğe gelmeden işlem belgesini hazırlatabilmekte, hazırlanan belgeye ait Noterlik ücretinin Noterliğin IBAN adresine yatırılması sonucunda, işlem belgesi elektronik olarak imzalayabilmektedir.
Taşınmaz Satış Sözleşmesi işleminizi Noterlikte gerçekleştirmek için çevrimiçi olarak randevu alınmalıdır.. Taşınmaz Satış Başvurusu yapabilmek için satışa dahil olacak kişilerin kimliğinin eklenmesi, varsa satışa dayanak olacak bilgilerin doldurularak ilgili belgelerin de sisteme yüklenmesi gerekmektedir.
ARAÇ NOTER ÜCRETİ 2023
Geçen sene noter araç satış ücreti 420 TL'ydi. 2023 yılında ise bu ücret 932,65 TL oldu. Tüm ikinci el araç satışında söz konusu bedel tahsil edilecek.
Araç alımında noterde gerekli olan evraklar vardır. Bunlar: Motorlu taşıtlar vergisi, trafik cezası kontrolü, TÜVTÜRK Araba muayene sorgulamadır. Bu evrakların tam ve eksiksiz olması noterdeki işlemleri hızlandıracaktır. Böylece kişiler gün içinde araçlarını hızlı bir şekilde teslim alabilir.
Noterlik Ücreti, bir noterlik işleminde 17,32 TL'den az olamaz. Noterler, taşınmaz satış sözleşmesi düzenlediklerinde ise taşınmazın satış değerinin binde 1'i oranında noter ücreti alırlar. Ancak bu ücret taşınmazın değerine göre beş yüz Türk lirasından az ve dört bin Türk lirasından fazla olamaz.
Noter huzurunda imzalanan sözleşme ile kişi vekil tayin edebilir. Ancak her zaman vekaletname vermek için notere gitmek gerekli değildir. Yetkilendirme ve işlem yapmak için yetki veren kişinin kimlik fotokopisi de kullanılabilir.
Noterde teslim edilmesi gereken evraklar arasında kimlik, ruhsat gibi belgeler vardır. Satıcı ve alıcıların ilk önce kimlik belgelerini ibraz etmesi gerekir.
Noterde araç devri sırasında satıcının yanında bulundurması gereken evraklar arasında kimlik belgesi, trafik tescil belgesi (ruhsat) ve trafik sigortası poliçesi yer alıyor. Belgeler karşılıklı olarak noter görevlisine teslim edildikten sonra alıcı ve satıcıya satış sözleşmesi sunuluyor.
Rapor, aracın satışından en az 3 gün önce hazırlanacak. Araçlar 6 ay veya 6.000 kilometre sınırını geçmeden satılamayacak. Satılmaları durumunda para cezası uygulanacak. İnternet üzerinden gerçekleştirilen satışlar da Ticaret Bakanlığı tarafından takip edilecek.
Araç alım-satımında ek vergiyi kimin ödeyeceği, kanunun yürürlük tarihine göre değişecek. 15 Temmuz tarihinden önce yapılan satışlarda aracı alan, sonrasında yapılan satışta için ise aracı satan ödeyecek.
Ödediği satış bedelini faiziyle birlikte geri alabilir. Yargılama giderlerini ve satın aldığı araca yaptığı masrafları isteyebilir. Aracın ayıplı olmasından kaynaklı doğrudan uğradığı zararların tazminini isteyebilir.
Buna göre "6 ay ve 6 bin kilometre" düzenlemesi uzatıldı ve kapsamı genişletildi. Ticari faaliyet olarak değerlendirilen bireysel satışlar da 6 ay 6 bin kilometre sınırı kapsamına alındı. Ticaret Bakanlığı otomotiv sektörüne yönelik yeni düzenlemelerini açıkladı.
İkinci el araç satışlarına yönelik 6 ay ve 6 bin kilometre şartı getirildi. Bu kararla birlikte sıfır alınan araçlar 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden satılamayacak. İkinci el otomobil satışında 6 ay ve 6 bin kilometre şartı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
21 Nisan 2022 tarihinde oranı artırılan alım-satım vergisi kapsamına, yalnızca ikinci el motorlu taşıt ticareti ile uğraşan mükellefler giriyor. Kendilerine tanınan yasal sınır dahilinde satış yapan kişiler ise vergilendirmeden muaf tutuluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri