Psikoterapistler, psikoterapi eğitimini tamamlamış ruh sağlığı uzmanlarıdır. Psikologlar, psikiyatristler, psikolojik danışmanlar psikoterapist olabilirler. Türkiye'de psikologların psikoterapistlik eğitimine başlayabilmesi için yüksek lisans eğitimine başlamış veya bitirmiş olması gerekir.
1) PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) lisans bölümü mezunu olduktan sonra Klinik Psikoloji yüksek lisansı yapıp herhangi bir terapi ekolünde eğitim ve süpervizyon alanlar, 2) Tıp fakültesi mezunu olan ve herhangi bir terapi ekolünde eğitim ve süpervizyon alan Psikiyatristler psikoterapi yapabilirler.
Aynı zamanda terapist akrabaları, yakın arkadaşları, sosyal hayatta sık görüştüğü kişilerle de terapi yapamaz. Bu etik kurallar terapötik ilişki sürecinin sınırlarını oluşturur ve sürecin zedelenmesinin önüne geçer.
Psikoterapi yapabilmek için, psikiyatri uzmanlarının, hekimlerin, psikologların, psikolojik rehber danışmanların (PDR) kabul edilmiş bir psikoterapi eğitimini tamamlamış olması ve süpervizyon alması yeterlidir.
Bir kişinin psikolojik danışma merkezi açmak için ihtiyacı olan bir diğer şey ise klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapmış olmasıdır. Yapılan son düzenlemeler ile getirilen bu şart, aslında psikoloji alanında çalışanları ve bu danışmanlık hizmetlerini alanları korumak için getirilmiştir.
İlgili 22 soru bulundu
Kapatma kararının bir başka gerekçesi; Psikologların “ruhsatsız faaliyette bulunmasıdır”. Eğer sucuk imalathanesi açacaksanız ruhsat almanız gerekir. Bunu nereden ve nasıl alacağınız da bellidir. Psikologların faaliyetlerini düzenleyen bir mevzuat, yasa veya yönetmelik olmadığından, ruhsatı da yoktur.
Türkiye'de iş kurumu tarafından yayınlanan istatistiklere göre, ortalama bir psikolog maaşı 14.000 TL ile 35.000 TL arasında değişebilir. Ancak, bu rakamlar söz konusu işin özelliklerine ve çalışma koşullarına göre değişkenlik gösterebilir.
Sonuç olarak, psikoterapi alanında uzmanlaşmış psikologlar, herhangi bir alanda problem yaşayan ve kişisel gelişimi amaçlayan bireylere ya da gruplara tanısal ve danışmanlık alanlarında hizmet sunarlar. Psikoterapist Kimdir? Psikoterapistler , psikoterapi eğitimini tamamlamış ruh sağlığı uzmanlarıdır.
Psikiyatrist aynı zamanda psikoterapist de olabilir ve uygun durumlarda psikoterapi yapılır. Psikoterapinin çeşitleri vardır ve psikiyatri asistanlığı boyunca çeşitli psikoterapi yöntemleri de öğretilir.
Klinik psikologlar da psikologlar gibi bağımsız ve bireysel olarak tanı koyamaz ve tedavi yapamazlar. Standart hemşirelik eğitiminin üzerine psikiyatri hemşireliği yüksek lisansı yaparak uzmanlaşmış hemşirelerdir.
Psikolog tanıdığı kişilere terapi uygulamaz. Profesyonel ve sağlıklı bir danışmanlık ya da terapi süreci için mesleki etik kurallar çerçevesinde arada sadece terapist ve danışan ilişkisi bulunmalıdır. Bununla birlikte danışanlarıyla seanslar dışında görüşmez, arkadaşlık etmez.
Psikologlar insanlar arasında hiçbir ırk, cinsiyet, din, sosyo-ekonomik düzey ayrımı yapamazlar. Psikologlar danışanlara yapması gerekenleri söylemez veya danışanları yönlendirmezler. Danışanın kendini yönlendirebilecek farkındalığa erişmesini sağlarlar. Psikologlar tanıdıklarına danışmanlık veya terapi yapamaz.
Sizi dinlerken sordukları sorular ile sizi anlamaya ve tanımaya çalışırlar. Ne yapar ne yapmaz? Psikologlar akıl vermez, yargılamaz, etiketlemez, eleştirmez, sorgulamaz, kınamaz, tanı koymaz. Psikologlar ilaç yazmazlar.
Psikologlar, psikiyatristler, psikolojik danışmanlar psikoterapist olabilirler. Türkiye'de psikologların psikoterapistlik eğitimine başlayabilmesi için yüksek lisans eğitimine başlamış veya bitirmiş olması gerekir. Bazı psikoterapi alt alanları lisans mezuniyetini de kabul etmektedir.
Psikologlar 4 yıllık psikoloji lisansı alarak lisans derecesi ile mezun olurken klinik psikologlar ise 4 yıllık lisans programına ek olarak 2 yıl yüksek lisans yaparak klinik alanda uzmanlaşmaktadırlar.
Psikologlar, psikolojik danışmanlar, psikiyatri hemşireleri veya psikiyatristler gibi ruh sağlığı alanıyla ilgili lisans, yüksek lisans veya doktora programlarını tamamlamış ruh sağlığı alanında hizmet veren herkes, terapi eğitimi alma hakkına sahiptir.
Psikiyatristler, insan fizyolojisine daha hâkim olurlar. Bu nedenle sorunlara medikal çözümler üretmeyi tercih ederler. Başka bir deyişle ilaç ile tedavi yöntemini uygularlar. Psikologlar ise insanın ruhsal, düşünsel ve davranışsal durumlarına daha çok hâkim olurlar.
Ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Öncelikle psikolog veya psikiyatriye Gitme kararını vermekten ziyade terapi şekliyle bir tedavi olmak ile ilaç kullanmak arasında bir karar vermesi gerekir bir psikolog gördükten sonra gerekli gördüğünde psikiyatriye yönlendirebilir.
Psikoterapist Maaşları
Psikoterapist En düşük maaşı 11.200 TL, En yüksek ise 17.980 TL'dir.
Psikolojik destek uzmanlık gerektiren profesyonel bir iştir. Tek amacı anlık rahatlama sağlamak değildir. Psikoloğa gidene 'deli' denir. Kayıp, hastalık, yas, psikolojik travma konuları dahil, gündelik sorunları da içeren pek çok konu için psikoloğa gidilebilir.
Terapi sürecinde olan bir bireyi bazı uzmanlar “hasta” diye tanımlarken bazı uzmanlar ise “danışan” diye tanımlar.
Psikolog terapi ücretleri ülke genelinde 100 TL'den başlıyor ve 1200 TL'ye kadar varabiliyor. Yani, bir seans psikolog görüşmesi yapmak istediğiniz bu aralıkta bir seçim yapma imkanınız bulunuyor. Aldığımız cevaplara göre, ortalama psikolog seansları 398.25 TL olarak hesaplanmaktadır.
Psikolog kendi ofisini açabilir mi sorusunun yanıtı bu durumda “evet, açabilir” demektir. Ancak tüm bu şartların yanında ofis açmak, süreci sorunsuz yönetmek, zaman ve büyük uğraşlar isteyen bir durum haline gelebilir.
Ancak özelde yeni işe başlayan bir psikoloğun maaşı ortalama 11 bin TL iken kamu hastanelerinde görev alan bir psikoloğun maaşı ortalama 13 bin TL'den başlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri