Ütü için zamanınızın ve uygun yerin olmadığı durumlarda kırışıklık açıcı ütü spreyi kumaşa sıkmanız yeterli. Yaklaşık 25 santimetre uzaktan kıyafetinize sıkın ve elinizle hafifçe giysinizi düzleştirin. Kumaşı esneterek kırışıklıkları düz hale getirip askıya asabilirsiniz.
Kettleda su kaynattıktan sonra, çıkan buhara kırışık kıyafetinizi 15cm uzaktan tutun ve kırışıklığın çözüldüğünü göreceksiniz. Çamaşırları hafif meltem olan bir alanda ya da açık havada gergin şekilde asarak kurutma yöntemi de yine ütüye gerek duyulmadan çamaşırların düz bir şekilde kurumasını sağlayabilirsiniz.
Kadife: Ütü masanıza temiz ve kalın bir örtü serin ve giysinizi tersten bu örtünün üzerinde ütüleyin. Ütülemesi zor bölgelere dikey bir şekilde buhar uygulayarak kırışıklıkları giderebilirsiniz. Dantel: Danteli temiz bir havlunun üzerine koyun. Ütüleme işlemini buharla, kesinlikle dantele bastırmadan yapın.
Kıyafetlerinizdeki kırışıklıkları açmak için temiz nemli bir havluyu, düz bir zemine serdiğiniz kıyafetinizin üstüne serin. Daha sonra havluyu kıyafetinizin üstüne doğru bastırarak kırışıklıkların hafif nemlenmesini sağlayın. Son olarak nemli kıyafetinizin kurumasını bekleyerek kırışıklıkların açılmasını sağlayın.
KIYAFETİN NEMLİ OLMASINI SAĞLAYIN
Keten ve pamuk kıyafetlerinizi ütülerken kumaşın hafif nemli olması kırışıklıkların açılmasını ve ütülemeyi kolaylaştırır. Bir sprey şişesi yardımıyla hafifçe ıslattığınız ya da tamamen kurumamış pamuk ve keten kıyafetlerinizi ütülemek kırışıklıkların kolayca açılmasını sağlar.
İlgili 41 soru bulundu
Gömleğin çok kırışık kısımları için su püskürtmek yeterli gelmeyebilir bu sebepten ütünün buharını kullanabilirsiniz. Gömlek ütüsünde en belirgin sorun olan hatalı çizgiler ve tam ütülenmeyen alanların önüne geçmek için ütü masası kullanmayı ihmal etmeyin.
Yüksek ısıya karşı duyarlı olan naylon kıyafetler 80 derece sıcaklıkta ütülenmelidir. Sentetik kumaşlar, orta derecelerde, polyester kumaşlar ise daha düşük derecelerde ütülenmesi gerekir.
Ütüleme yaparken ütüyü kıyafetin üzerine çok hızlı gezdirmemek gerekmektedir. Ütü kıyafetin üzerinde yavaş yavaş gezdirilir. Gerektiğinde inatçı kırışıkları açmak için ütünün buhar düğmesine basılır. Kıyafet, ütü masası üzerinde çevrilerek her tarafı ütülenir.
Perdenizi astıktan sonra buhar vererek kırışıklığı önlemeniz mümkündür. Kaynar suyun etkisiyle kırışıklık önleme: Küçük olan perdeleri kornişe taktıktan sonra altına leğen içinde kaynar su koyabilirsiniz. Böylelikle buharı alan perdenizdeki kırışıklıklar azalacaktır.
Kırışıklıkları açmak için ütü ile kumaşa uyguladığımız sıcak nem, ütüyü bastırırken uygulanan basınçla birleştiğinde kı- rışıklık sebebi hidrojen bağlarını dağıtır ve selüloz zincirle- rinin yeni paralel komşuluklar kurmasını sağlar. Bu sayede, sıkılan su ve püskürtülen buhar ile kumaş istediğimiz düz yapıya kavuşur.
Bir miktar diş macununu ütünün alt tabanına sürün ve bir bulaşık süngeri ile macunu güzelce tabana yayın. Daha sonra ılık bir bezle tabanı silin ve ütüyü çalıştırıp bir iki defa buhar verin. Ütünün fişini çektikten sonra son temizliği yapın ve tabanda oluşan parlaklığın keyfini çıkarın.
SAÇ KREMİ+BEYAZ SİRKE+SU
1 çay kaşığı saç kremi, 1 çorba kaşığı beyaz sirke ve 2 su bardağı suyu temiz bir kapta karıştırın. Ardından huni yardımıyla boş bir sprey şişesine doldurun. Hazırladığınız karışımı hafif bir şekilde kıyafetlerinize püskürtün. Kıyafetlerin tamamen ıslak olmamasına özen gösterin.
Tek yapmanız gereken masanın üzerine temiz bir havlu veya battaniye sermek, bezinizi düzleştirmek ve ütülemeye başlamak. Cam masa kullanmaktan kaçının. Ahşap masalar, ütü masası olmadan ütülemek için harika bir alternatiftir.
Pamuklu ve jarse kumaşlar buhar yoğunluğu yüksek şekilde ütülenebilir. Dikey buharlı ütülerle bu kumaşların kırışıklıkları giderilir. Buharlı dikey ürünler geleneksel olmadığı için şüphe yaratsa da denendikten sonra birçok kullanıcı tarafından onaylanmıştır.
Isıya karşı hassas olan ipekli, yünlü ya da kadife kumaşlarda ütü nedeniyle parlama meydana gelebilir. Kumaşın üzerinde ütünün gereğinden fazla kalması ise parlamayı artırabilir. Bu yüzden hassas kumaşa sahip giysilerinizi ütülerken ütü bezi kullanabilirsiniz.
Kumaş pantolonlar ütülenirken üzerlerine nemli bez konulmalıdır. Sert yapılı kumaştan üretilen pantolonlar ütülenirken ise yüksek ısı kaldırmasına dikkat edilmelidir. Ütü yüksek dereceye ayarlanarak jilet gibi ütü yapmak mümkün olur.
Ütünün icadı 17. yüzyıl başlarına kadar dayanmaktadır. İlk başlarda giysileri düzleştirmek için ısıtılmış ağır taşlar kullanılırken daha sonra saplı düz demir plakalar ateşte ısıtılmaya başlandı. Bu yöntemle ısının uzun süre korunamaması yüzünden demir plakaları oyarak içlerini kömür közüyle doldururlardı.
Kumaş çeşidine göre uygun sıcaklık ayarı kullanılmasına rağmen ütü kıyafete yapışıyorsa, bu ütünün sıcaklık kontrolünü yapan termostatında problem olduğu anlamına gelir.
2)Sirke yardımı ile kireç sökme işlemi; Sirke hem temizlik hem yemek hem de şifa amaçlı kullanılıyor. Bu kez de sirkeyi ütünüzün kireç problemi için kullanmayı tercih edebilirsiniz. Eşit miktarda su ve sirkeyi ütünüzün haznesine boşaltın. Ardından yine ütünüzü çalıştırarak sirkenin gözeneklere ulaşmasını sağlayın.
Pamuklu krep kumaşlar, yüksek bükümlü ipliklerden krep örgülerde dokunan hafif gramajlı kumaşlardır. Elbiselerde çok kullanılan krepler kullanışlı bir yaz kumaşıdır. Kolay yıkanır ve kolay ütülenir.
Pamuklu kumaşlar sıcak suda yıkamaya ve sıkmaya uygundur. Kuruması için asılabilir. Hala nemliyken ütülenirse kat yerleri daha hızlı açılır ve kuruduğunda sıcak buharlı ütüyle ütülenebilir. Sentetik ve pamuk karıştırıldığında daha az kırışır ve daha kolay ütülenir.
Likralı Kumaş Nasıl Ütülenir? Likralı kumaşlar, kolay kolay kırışmaz. Kumaş vücudu sardığı için kumaşın kırışıklıkları açılır. Daha fazla kırışıklık varsa düşük ısıda ütülenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri