2018 yılından itibaren çiftçilerimiz tarımsal faaliyet yapmakta olduğu aynı parsele 3 yıl üst üste aynı ürünü ektiğinde desteklemeden yararlanamayacak.
Buğday sonbaharda ekiliyor, kışın yetişiyor ve yaz aylarında hasat ediliyor. Buğday ne zaman dikilir? Buğday, tohum şeklinde ekim-kasım-aralık aylarında ekiliyor.
Ekim nöbeti (münavebe) nedir? Ekim nöbeti, bir tarlaya ekilen herhangi bir üründen sonra gelen ürün veya vejetasyon (yetişme) döneminde o tarlaya uygulanan işlemlerdir. Başka bir deyişle aynı tarla üzerinde değişik bitkilerin belirli bir sıra içerisinde birbirinin ardından yetiştirilmesine ekim nöbeti denir.
Münavebe yani ekim nöbeti aynı tarlaya farklı bitkilerin sırayla ekilmesidir. Yıllık yağış ortalamasının 450 ila 500 milimetrenin altında kaldığı yerlerde uygun toprak koşulları ve iklim şartlarında uygulanabilir. Ekim nöbetini bölgenin iklim durumu, arazinin toprak yapısı, sulama olanakları gibi birçok konu etkiler.
Keyif bitkileri, dünyada çok eski zamanlardan beri yetiştirilen ve kullanılan bitkilerdir. Bu bitkilerin ülkemizde en yaygın yetiştirilenleri, tütün ve şerbetçi otudur. Her iki bitkide ülkemiz ekonomisinde önemli yer tutmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Nöbetleşe ekim, tarlaya bir yıl bir ürün ertesi yıl başka bir ürün ekme yöntemidir. Örneğin, şekerpancarı su ihtiyacı fazla olan bir üründür. Bu yüzden pancar ekilen bir yılın ardından topraktaki su oranı azalacağından ertesi yıl nem ihtiyacı az olan mercimek ekilmesi nöbetleşe ekim uygulamasıdır.
Ara ekim, tarlada yakın mesafede ve birbirinin yerine geçecek şekilde iki farklı ürünün aynı anda yetiştirilmesini içeren bir tarım yöntemidir.
İkinci ürün yem bitkileri tohumlarının başında ot tipi Teff Grass Rooiberg gelir. Teff Grass dışında Silajlık Mısır, Silajlık Soya ve Sorgum-Sudan otu gelir. İkinci ürün yem bitkilerinin en çok tercih edileni ot tipi Teff Grass Rooiberg'tir.
Toprağın mineral dengesinin sağlanarak güçlendirilmesi ve tarım alanlarının erozyona karşı korunması için ürünlerin değişmeli olarak ekiminin yapıldığı yöntemidir. Örneğin bir sene nohut ekilen bir tarım alanına ertesi yıl köklü bitki (şeker pancarı) ekilir.
- Erkenci bir buğday çeşidi erken ve sık ekilirse, azotlu gübre fazla uygulanırsa yatmalar görülür. Bu yatmalarda verimi düşürür. Orta erkenci buğday çeşitleri normal ekim zamanında, tavsiye edilen sıklıkta ekilirse ve azotlu gübre de tekniğe uygun verilirse dekara verimde artışlar olacaktır.
Genotiplere göre farklılık göstermekle birlikte bitkiler 25-28 gün sonra başaklanmaktadır. 49-51 gün sonra hasat edilerek elde edilen tohumlar, tekrar ekim için hazırlanarak viyollere ekimi gerçekleştirilmektedir. 2 aylık bu döngü bir yılda 6 kez tekrarlanmaktadır.
Örneğin, çiftçi, aynı parsele(tarlaya) 2018'de ve 2019'da buğday ekmişse 2020'de aynı parsele yine buğday ekerse o parseldeki 2020 ürünü buğday için destek alamaz. İki yıl üst üste buğday ektiği bu tarlaya buğday dışında bir ürün, nohut,mercimek,arpa,mısır veya başka bir ürün ekerse destek alabilir.
Pamuk ekilecek bir tarlayı nadasa bırakma yerine buğday ekmek, ertesi yıl pamuk ekmek nöbetleşe ekim denir.
Erozyonun azaltılması: Erozyona uğrayan topraklarda bitkiler için gerekli besin maddeleri azaldığından verimlilik düşer, tarım arazisi çoraklaşır. Ekim nöbeti, suyun toprağa sızma derecesini arttırır. Bu durum, yüzey akışından doğan erozyonu önlediği gibi, suyun toprakta depolanmasına yardımcı olur.
Erozyon, toprağın aşınmasıyla alakalı bir olaydır. Heyelan ise toprağın kütlesel bir şekilde yer değiştirmesiyle oluşur. Heyelan ve erozyonun ortaya çıkmasında ayrı ayrı faktörler etkilidir.
Buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır ve pirinç gibi ürünler tahıllar grubuna girmektedir. Tahıllara "hububat" da denmektedir. Türkiye'de en fazla ekim alanına sahip olan ve en fazla üretilen tarım ürünleri %56 ile tahıllardır.
Vahşi sulama yerine daha az su kullanımının olduğu 'susuz tarım' olarak tabir edilen ürünlerin yetiştirilmesi amacıyla başta lavanta, kekik ve ada çayı olmak üzere çeşitli bitkiler yetiştirilerek, su tasarrufu sağlanmaya çalışılıyor.
Ülkemizde en fazla yetiştirilen tarım ürünlerinin başında buğday gelmektedir. Buğday tarım sektöründe önemli bir yere sahiptir. Yetiştirilmesi kolay olduğundan dolayı Buğday ülkemizin pek çok bölgesinde yetiştirilmektedir.
Örneğin, bölgemizde tahıllar temmuz ayı içerisinde hasat edildikten sonra, genellikle tarlaya mısır ekilmekte ve ekim ayı başlarında silajlık veya hasıl olarak hasat edilmektedir. Gerek yazlık, gerekse kışlık ara ürün olarak yetiştirilen ürünlere, ikinci ürün adı da verilmektedir.
Kent tarımı, kent içerisinde ve yakınlarında bulunan boş alanlarda yetiştiriciliği kapsayan bir sistem. Sulama imkânı bulunmayan alanlarda baklagiller (korunga, nohut), buğday, arpa, keten, darı, kinoa gibi kuru tarıma uygun bitkiler ekilebilir.
Geleneksel tarım,
Tarımsal kimyasalların kullanımından önceki tarım sistemidir. Yüksek verimli çeşitler ve mekanizasyon vardır. Yüksek verimli çeşitler doğal ıslah yöntemleri ve adaptasyon araştırmaları ile elde edilmiştir.
Nadas, araziye bir yılda düşen yağışın, her yıl ürün almaya yetmeyecek kadar az olduğu yerlerde toprağın bir yıl boş bırakma işlemidir. Kuru tarım bölgelerinde uygulanır. Nadas işlemesi, tarla yüzeyini işleyerek bırakmaya, yapılan işleme nadas işlemesi denilir.
Bazı bitki türleri uzun yıllar arka arkaya aynı tarlaya ekildiğinde verimlerinde büyük düşüş gözlenir. Bu tür bitkilere (pancar, keten, yulaf, kolza, bezelye, haşhaş, ayçiçeği) kendine katlanmaz bitkiler denir.
Ülkemizde kuru tarım sisteminde en çok yetiştirilen bitkiler; buğday, arpa, çavdar, yulaf, triticale, nohut, mercimek, fiğ türleri, korunga, bazı yaygın yonca tipleri, kışlık kolza ve aspirdir.
Nadas Uygulaması Zararlı mıdır? Nadas uygulamalarının temel amacı topraktaki azotobakterilerin sayısını azaltmaktır. Çünkü bu bakteriler hem rekolteyi hem de ürün kalitesini düşürür. Nadas, ekonomik açıdan zararlı olsa da topraktan daha fazla mahsul elde edilmesini sağladığı için faydalı bir uygulamadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri