Lokanta kelimesi, Türkçeye İtalyanca locanda sözünden girmiştir. Restoran sözcüğü ise Türkçeye Fransızcadan geçmiş bir sözcük (Fransızca: Restaurant) olup; "yenilemek", "onarmak" anlamlarına gelen restaurer kökünden gelmektedir.
İtalyanca locanda "konaklama odaları da bulunan aşçı dükkânı, han" sözcüğünden alıntıdır. İtalyanca sözcük İtalyanca locare "(ev veya yatak) kiralamak" fiilinden türetilmiştir. Bu sözcük Latince locare "yerleştirmek, para yatırmak, kiraya vermek" fiilinden evrilmiştir.
Türkiye Türkçesi eğlen- fiilinden Türkiye Türkçesi +çA ekiyle türetilmiştir.
Arapça dkn kökünden gelen dukkān veya dukān دكّان/دكان "platform, seki, tezgâh, özellikle çarşı içinde satış yeri " sözcüğünden alıntıdır.
Fransızca restaurant "1. canlandırıcı, güç veren, tonik [esk.], 2. lokanta" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca restaurer "onarmak, yenilemek" fiilinden türetilmiştir.
İlgili 44 soru bulundu
Kelime anlamı olarak restoran da, lokanta da yemek pişirilip satılan yer anlamına gelmektedir. Restoran kelimesi dilimize Fransızcadan, lokanta kelimesi ise, İtalyancadan geçmiştir. Günümüzde lokantalar, genellikle restoranlardan daha uzun süre açık olan ve fiyatları restoranlara nazaran daha ekonomik olan yerlerdir.
Restaurant kelimesi sıklıkla restoran ve restorant şeklinde yanlış yazılmaktadır. Restaurant Nasıl Yazılır? Restaurant kelimesi, yazımında sıklıkla hata yapılan kelimelerden birisi olarak bilinmektedir. Restaurant kelimesinin doğru bir şekilde yazılması için ise kelimenin "restaurant " olarak yazılması gerekmektedir.
Arapça ḥll kökünden gelen maḥallat محلّة "konaklama yeri, konak, durak" sözcüğünden alıntıdır. mahal maddesine bakınız.
çalış- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe çalış- “vuruşmak, mücadele etmek” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe çal- “vurmak, darp etmek” fiilinden Eski Türkçe +Iş- ekiyle türetilmiştir.
iş - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe īş “ediş, çalışma” sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe ét- "düzenlemek, yarar hale getirmek" ve éd "işlenmiş şey, iyi" ile ortak bir kök varsayılmalıdır.
Kelime türeten ekler kelime kök ve gövdelerine, fiil veya isim köklerine yeni anlamlar kazandırır. İşletme ve çekim ekleri ise kelimeleri başka kelimeler ile ilişkilendiren ve onları kullanım alanına taşıyan eklerdir.
Kök, bir kelimenin anlam taşıyan en küçük parçasıdır. Diğer bir ifadeyle kelimede bulunan tüm yapım ekleri ve çekim ekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısım, o kelimenin “kök”ü sayılmaktadır.
öyle - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe (yalnızca Oğuzca) ayla “o şekilde, o suretle” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe an ıla sözcüğünden Eski Türkçe +lAyU ekiyle türetilmiştir.
yemek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yé- veya ye- “yemek” fiilinden evrilmiştir. Eski Türkçe yé- fiilinden Türkiye Türkçesi +(A)mAk ekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçe kankı "soru edatı" sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük Eski Türkçe kanı "soru edatı" parçacığından +kI sonekiyle türetilmiştir. hani<sup maddesine bakınız.
Kök, dil bilgisinde bir sözcüğün ön ve son ekleri çıkarıldıktan sonra kalan anlamlı kısmıdır. Bir sözcüğün kökü isim ya da eylem olabilir. İsimler varlıkları fiiller de hareketleri karşılayan sözcüklerdir.
Bu sözcük Latince caput, capit- “baş” sözcüğünden +an-³ ekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçe öl- fiilinden +Im sonekiyle türetilmiştir.
yumurta - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yumurġa veya yumurtġa “yumurta” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yum- “top yapmak” fiilinden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için yum- maddesine bakınız.
Banguoğlu'nun değerlendirmesi, ilerleyen bölümlerde daha ayrıntılı olarak incelenecektir. 1. görüş: Okul kelimesi, Türkçe oku- fiiline “-l” fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir. 2. görüş: Bu kelimenin Türkçe oku- fiili ile ilgisi yoktur; Fransızca ekol (ecole) kelimesinin Türkçeye aktarılmış şeklidir.
Şehir kelimesi, Farsça şehr kelimesinden gelmektedir. Türkçede, kelime sonunda -hr konson gurubu bulunamıyacağından, bir destek vokal alarak iki heceli olmuştur.
ilçe - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi il “ülke, diyar” sözcüğünden Yeni Türkçe +çA ekiyle türetilmiştir.
Lokanta kelimesi, Türkçeye İtalyanca locanda sözünden girmiştir. Restoran sözcüğü ise Türkçeye Fransızcadan geçmiş bir sözcük (Fransızca: Restaurant) olup; "yenilemek", "onarmak" anlamlarına gelen restaurer kökünden gelmektedir.
Ancak Türkçe yazık kuralları incelendiğinde bu kelimelerden yalnızca bir tanesinin doğru olduğu anlaşılmaktadır. Türk Dil Kurumu yazım ve imla kılavuzu kelimelerin doğru kullanımı hakkındaki tüm bilgilere sahiptir. Bu kılavuza göre “restoran”, bu kelimenin doğru yazımını ifade etmektedir.
Türk Dil Kurumu'na göre ''kurdele'' olarak yazılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri