[1] En küçük bir şeyden alınmak, çok alıngan olmak.
Havadan nem kapmak, çok alıngan olmak anlamında kullanılan bir deyimdir. Havadan nem kapmak en küçük bir şeyden bile alınmak demektir.
Rüzgârdan nem kapmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
en küçük bir şeyden alınmak, çok alıngan olmak.
"Buluttan nem kapmak" deyimi genellikle çok az bir fayda veya kazanç elde etmek anlamında kullanılır ve beklentilerin çok altında bir sonuç alındığını ifade eder. Özellikle çok uğraş verilip az bir karşılık alındığı zamanlarda bu ifadeye başvurulur.
Buluttan nem kapmak deyimi de, böyle insanlar için söylenen bir deyimdir. Çok alınganlık göstermek, en küçücük bir şeye karşı bile alıngan olmak.
İlgili 18 soru bulundu
Yaygın anksiyete bozukluğu: En az altı ay boyunca hemen hergün gün boyu süren aşırı ve durumla uygun olmayan bir endişe durumudur. Sinirlilik, evhamlılık (vesvese), her an kötü bir şey olacakmış gibi hissetme, endişe, alınganlık sık görülen belirtileridir.
Özgüven eksikliği içindeki paranoid kişi zayıflığını ve bilinçdışı dürtülerini gizlemek için yadsıma ve yansıtma zorunluluğu duymaktadır. Paranoid kişi derin güvensizlik, kuşkuculuk ve aşırı dikkat içinde ağır bunaltı duyar.
[1] En küçük bir şeyden alınmak, çok alıngan olmak.
En küçük bir şeyden bile alınmak, çok alıngan olmak.
Havadan nem kapmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın. Köşelerde oluşan rutubet izlerine de doğrudan uygulayabilirsiniz. Cam önünde oluşan rutubetler için de karışımı sıkıp bez ile silebilirsiniz.
Salık kelimesi ile eski zamanlarda en fazla kullanılan kelimelerden birisi de salık vermek kelimesidir. Salık vermek kelimesi bir konuda tavsiye vermek veya bir konu için haber vermek anlamına gelmektedir.
Küf ve mantar oluşumu: Rutubetli alanlarda küf ve mantar oluşumu oldukça yaygındır. Duvar köşeleri, banyo ve mutfak gibi nemli alanlarda küf lekeleri ve yeşilimsi mantarlar görebilirsiniz. Ahşap malzemelerde bozulma: Evinizde rutubet sorunu varsa, ahşap malzemelerde kabarma, çürüme veya bozulma belirtileri görülebilir.
Şifayı kapmak, “hastalanmak” anlamına gelen bir deyimdir. “Şifa” kelimesi aslında “iyileşmek, hastalığın geçmesi” anlamına gelir. Fakat “şifayı kapmak” deyimi tam tersi bir anlam taşır. Bu deyim, hastalanmak veya hastalığı artmak, kötülemek anlamında kullanılır.
"Bin Dereden Su Getirmek" deyimi, Türkçede bir işi gerçekleştirmek veya bir sorunu çözmek için çok sayıda zorlu ve karmaşık yollardan geçmek, çok çaba ve emek harcamak anlamına gelir.
İçi içine sığmamak, yaşanan bir olay ya da alınan bir haber sonrası çok fazla sevinmek ve mutlu olmak anlamına gelir. Bu deyimin ikinci anlamı ise heyecanlanmaktır. Bir şey için çok fazla sabırsızlandığını ve bir an önce gerçekleşmesini istediğini belirtmek için de aynı deyim kullanılır.
Bir dediğini (söylediğini) iki etmemek (ikiletmemek) DEYİMİ AÇIKLAMASI. Onun her istediğini yerine getirmek.
Gemi azıya almak, denizcilik terimlerinden türemiştir ve bir geminin rüzgara karşı açı yaparak yön değiştirmesi anlamına gelir. Mecazen, bir kişinin işlerini ya da hayatını köklü bir şekilde değiştirmesi, yeni bir yöne doğru hareket etmeye başlaması olarak kullanılır.
"Parmağında oynatmak" ifadesi, bir kişinin başka bir kişi üzerinde tam bir kontrol ve hakimiyet kurduğunu ve onu istediği gibi yönlendirebildiğini belirtmek için kullanılır. Söz konusu kişinin, başkasını kolaylıkla kendi istediği gibi idare edebildiği ve onun üzerindeki etkisinin son derece güçlü olduğu anlamına gelir.
Özsaygı ve özgüveni etkileyen her durum (hastalık, yaşlılık, fazla eleştiriye maruz kalma, kayba neden olan yaşam olayları) alınganlığın dozunu arttırabilir. Dönemsel alınganlıklar vicdanen rahatsız olduğumuz zamanlarda ortaya çıkar. Kendimizi eleştirdiğimiz, suçladığımız zaman alıngan oluruz.
Paranoid Kişilik Nedir? Paranoid kişilik bozukluğu genel tanımı ile kişinin diğer kişilere aşırı derecede nedensiz ve süreklilik arz eden bir şekilde şüpheci ve güvensiz yaklaşımıdır. Kişinin günlük yaşamını etkiliyorsa, sorumluluklarını engelliyorsa ve sık sık tekrar ediyorsa bu teşhis konabilir.
Hassas Kişilik Bozukluğu Nedir? Aşırı hassaslık; normal birini oldukça zor bir şekilde etkileyecek bir dış uyarandan aşırı etkilenen bireylerin sahip olduğu bir kişilik özelliğidir. Aşırı hassas bir birey dünyayı diğer kişilerden farklı deneyimlemektedir.
3. Şizotipal Kişilik Bozukluğu :
Referans (aşırı alınganlık) fikirleri vardır. Kültürel değerlerle uyumlu olmayan acayip inanışları yada büyüsel düşünceleri (telepati yada altıncı his gibi) vardır. Bedensel yanılsamalar yaşayabilirler. Kuşkucu ve paranoid düşüncelere rastlanabilir.
Aşırı alıngan ve hassas kişiler; çocukluk yıllarında güvensiz bağlanmışlardır. Narsistik ihtiyaçları yeterince karşılanmamıştır ve çocukluğunda özerklik ve bağımsızlık girişimleri baltalanmış kişilerdir. Alınganlık, psikolojik hassaslık psikoterapi ile etkili bir şekilde çözülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri