Proforma gelir tablosu, tahmini gelir tablosu diye de tabir edil- mektedir. En basit manasıyla, gelecek zaman peryotları için firmanın gelir durumunun tahmin edilmesi için hazırlanan tablolardır.
Proforma finansal tablolar ise, finansal öngörü aşamasında elde edilen bilgilere göre hazırlanan finansal planların gerçekleşebilmesi amacıyla düzenlenen, geleceğe yönelik tahmini finansal tablolardır (Sayılır 2013: 195).
Proforma bilanço, gelecekte belirli bir tarihte işletmenin olası varlık, kaynak ve özsermaye durumunu detaylı olarak gösteren tahmini bir cetveldir. Bilançoların aktif toplamı, pasif toplamından fazla ise, fazla olan kısım kadar finansman açığı bulunmaktadır.
Proforma fon akım tablosu, işletmenin gelecek hesap dönemlerinde sağlayacağı tahmin edilen kaynaklarla bunların olası kullanım yerlerini gösteren bir tablodur. Bu tablo proforma bilanço ve gelir tablosundan faydalanılarak düzenlenebilir.
Proforma bilanço, finansal yönetim fonksiyonları arasında yer alan finansal planlamanın önemli uygulamalarından bir tanesidir. Bunun nedeni, proforma bilanço yardımıyla gelecek dönemdeki kaynak ihtiyacı ya da fazlasının bugünden belirlenebilmesidir. Bu sayede, işletmeler daha sağlıklı finansal kararlar alabilirler.
İlgili 18 soru bulundu
Gelir tablosu, işletmelerin belirli bir dönem içerisinde elde ettiği tüm gelirlerle birlikte, aynı dönemde üstlendiği gider ve maliyetler ile bunların neticesinde şirketin elde ettiği dönem net kârı ile net zararını gösteren tablodur.
Gelir tablosu, bir şirketin belirli bir zaman aralığındaki gelir ve gider kalemlerini gösterir. Bilanço, çıkarıldığı güne ait varlık ve borçları gösterirken gelir tablosu bilançodan farklı olarak, çıkarıldığı dönem boyunca oluşan gelir ve giderleri göstermektedir.
Nakit Akış Tablosunun önemi, şirketin optimum nakit dengesi düzeyini belirlemesine yardımcı olmasıdır. Şirketin optimum nakit bakiyesi seviyesini belirlemesi gerekir çünkü bu firma, şirketin fonlarının boşta olup olmadığını veya nakit sıkıntısı veya fonların fazla olup olmadığını bilebilir.
Nakit akış tablosunu hazırlamak için işletmenin sahip olduğu son hesap dönemine ait gelir tablosu ve karşılaştırmalı bilanço gerekir. Bu tabloyu düzenlerken muhasebe sistemi uygulama genel tebliğ kapsamındaki kabuk edilen tablo şekline uygun tablo oluşturulabilir.
Proforma bilanço, işletmelerin finansal anlamda gelecekte ne durumda olması gerektiğini gösteren bir tablo ve aynı zamanda özet bir bütçedir.
Proforma gelir tablosu ,gelecek dönemlerdeki gelirlerin tahminini içerir. Tahmini bilanço ve diğer tahmin yöntemlerinde olduğu gibi burada ilk adım olarak satışların tahmininden hareket edilmektedir.
Bilançolar sayesinde, bir şirketin nelere, hangi oranda sahip olduğunu (varlık yapısı) ve bu sahip oldukları varlıkların ne kadarının borçla, ne kadarını öz sermaye ile finanse edildiğini (sermaye yapısı) görebiliriz.
Bilanço; işletmelerin varlıklarını, öz kaynaklarını ve yükümlülüklerini belli zaman dilimlerinde raporlayan, gelir oranlarının hesaplanması ve sermaye durumunun değerlendirilmesini kapsayan temel bir araç görevi üstlenen finansal bir tablodur.
Gelir tablosu belli ilkeler çerçevesinde düzenlenir. Bu ilkelerin amacı satışların, gelirlerin, satışlar maliyetinin, giderlerin, kar ve zararlara ait hesapların ve belli dönemlere ait işletme faaliyeti sonuçlarının sınıflandırılmış ve gerçeğe uygun olarak gösterilmesini sağlamaktır.
Günlük işlem, döviz ve borsa piyasalarında yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Kısa vadeli piyasa hareketlerinden kazançlı çıkmayı isteyen yatırımcıların gün içinde bir menkulü alıp satmasına denir.
Net Faaliyet Kârı: Şirketin brüt kârından faaliyet giderlerinin çıkarılmasıyla elde edilen kâr rakamıdır. EBIT (Earnings Before Interest and Tax) olarak da bilinir. En önemli performans ölçütlerinden biridir ve şirketin sadece faaliyetleri dolayısıyla elde ettiği kârı gösterir.
Nakit akış diyagramı, üzerinde farklı zaman noktalarındaki (periyot) nakitlerin oklarla gösterildiği bir zaman skalasıdır. Burada 0 bugünkü zamanı, 1,2,… ise periyot sonlarını gösterir. Nakit akışlarında gelirler, kazançlar ve karlar pozitif değerler ile gösterilir.
Nakit akışı formülünü, gelecekte belirli bir noktada (veya geçmişte bir nokta) ne kadar nakde sahip olacağınızı bulmak için kullanabilirsiniz: Nakit bakiyesi = başlangıç nakit bakiyesi + nakit girişleri - nakit çıkışları
Nakit gelir akışı dediğimiz şey aslında belirli iki dönem arasında, şirketlerin nakit durumlarında meydana gelmekte olan değişimlerdir. Bu duruma bağlı olarak şirketlerde, hizmet vermekte oldukları alanlar doğrultusunda nasıl nakit temin edildiği ve bu nakit ile ne yapıldığına dair raporlar hazırlanmaktadır.
Nakit akış tablosu sadece işletmelerde gerçekleşmiş olan nakit giriş ve çıkışlarını kapsar. Yani, doğrudan nakit tahsilat ve ödeme işlemlerini etkilemeyen işlemleri kapsamaz. Bu tablonun düzenlenmesin- deki esas amaç; işletme, yatırım ve finansman faaliyetlerinden elde edilen nakit akışları üzerinde odaklanmaktır.
Nakit akış tablosu, tahakkuk esasına göre düzenlenen kapsamlı gelir tablosunda raporlanan dönem karının, finansal durum tablosunda sunulan nakit ve nakit benzerlerine neden eşit olmadığını açıklayan bir tablodur (Özerhan ve Yanık, 2010: 66).
İşletmeye giren nakit “pozitif nakit” akışı, çıkan nakit “negatif nakit akışı”dır. Çalışan maaşlarının ve vergilerin ödenmesi; hizmet veya ürün satın alımı gibi işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için nakde ihtiyaç vardır. Kar ise giderlerin gelirlerden çıkarılmasıdır ve şirketin genel durumunun resmini gösterir.
Mizan ve bilanço aynı mıdır? Mizan, şirket içinde kullanılan bir raporken, bilanço genellikle şirket dışındaki yatırımcılara ve finans kuruluşlarına verilir. Mizanın birincil işlevi, hesap defterlerindeki toplam alacak ve borçların birbiriyle dengede olup olmadığını görmektir.
Gelir tablosunun kalemleri arasında brüt satışlar, satış indirimleri, net satışlar, satış maliyetleri, faaliyet giderleri, faaliyet kar ve zararları, olağandışı kar ve zararlar yer alıyor.
Gelir tablosu hesapları bilançoda yer almazlar. Bu gruba giren hesapların kapatılması sonucu ortaya çıkan kar veya zarar bilançoya intikal ettirilir. Bilançoda kar ve zarar olarak yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri