Bağırsaklar için oldukça faydalı olan turşu iyi bir probiyotik olarak yer almaktadır.
Karışık sebze turşuları, lahana turşusu, salatalık turşusu ve yeşil zeytin turşusu probiyotik özellik taşıyabilir.
Lakto bakteriler, bu besinlerin fermente hale gelmelerini sağlıyorlar ve bağırsaklarımıza da çok faydalılar. Probiyotik turşular bu bakteriler açısından oldukça zengin oldukları için özellikle sindirim sistemimize fazlaca destek oluyorlar.
Turşular (örneğin salatalık) bir salamura, sirke veya başka bir solüsyonda turşu haline getirilir ve bir süre fermente edilir. Bugün birçok hazır turşu pastörize edilmiştir ve faydalı bakteriyel kültürlerden yoksundur.
Bu, son zamanlarda popülerliğinde artış görülen başka bir lahana turşusu şekli olan kırmızı lahana lahana turşusu da çok sayıda iyi bakteri ve yüksek C Vitamini içerir. Bu sayede kırmızı lahana turşusu tüketimi, güçlü bir bağışıklık sistemi için mükemmel bir seçimdir.
İlgili 27 soru bulundu
Turşu içinde bulunan yapısal özellikleri ile aslında antibiyotik özelliği sunmaktadır. Uzmanlar bu konuda özellikle antibiyotik yerine bireylerin turşu tüketiminin daha faydalı olacağına inanmaktadır. Bağırsaklar için oldukça faydalı olan turşu iyi bir probiyotik olarak yer almaktadır.
"Turşu fermente bir ürün olduğu için bağırsak sistemi için de son derece yararlı. Ama kaya tuzu ile yapıldıysa yararlı. Sirke ve limonu önermiyorum. Çünkü o zaman probiyotik bir ürün olmuyor.
BAĞIRSAK DOSTU LAHANA TURŞUSU TARİFİ
Varsa yoğurma sırasında çıkan lahananın suyu da ilave edilir.1 su bardağı peynir altı suyu eklenerek turşunun probiyotik olması sağlanır. Çünkü turşunun mayalanması için başlangıç mayası gerekli ve peynir altı suyu bunu sağlamaktadır.
Uzun süredir tartışılan bu sorunun cevabını ise 72 yıldır turşuculuk yapan Demir ailesinden Egemen Demir verdi. Turşunun hem limon hem de sirkeyle yapılabileceğini belirten Demir, "Ama özellikle kelek, patlıcan ve pancar çeşitlerinin sirkeyle yapılması gerekiyor. Çünkü sirkeyle yapıldığında daha lezzeli oluyor" dedi.
15 gün içinde lakto fermente acur/ salatalık turşusu yenmeye hazır hale gelir. Probiyotik turşuyu açınca ya çok çok serin bir yerde ya da buzdolabında saklayın.
Bu canlılık yüzdesi, yoğurt bakterilerinden yüksek ve Bifidobacterium bifidum ve Lactobacillus acidophilus gibi probiyotik bakteriler ile karşılaştırılabilir düzeydedir. Buna göre sofralık zeytinler, doğal probiyotik laktik asit bakterileri içeren süt ürünleri dışında bir alternatif probiyotik ürün olabilecektir.
*Domates,enginar,sarımsak,soğan iyi birer prebiyotik kaynağıdır. Yanında probiyotik kaynağı olan yoğurt,ayran ile tüketilebilinir.
Elma sirkesi fermente bir ürün olmasından dolayı diğer fermente gıdalar gibi bağırsak dostu probiyotik bakteriler içerir. Bu durum sindirim sisteminin sağlıklı olmasına yardımcı olur.
Suyu kaynatın. İçinde kaya tuzunu eritin, soğumaya bırakın. Yıkadığınız sebzeleri ve sarımsakları cam kavanoza sıkıştırarak yerleştirin. Kefir ve soğumuş salamura suyunu sebzeleri 2 parmak geçecek şekilde kavanoza ekleyin.
Turşu yaparken kullanılan malzeme cam kavanozlardaki kapak önemlidir. Eğer kabın kapağında sorun varsa, hava boşluğu kalır ve kapaktan hava alır bu da turşunun bozulma riskini arttır.
Turşu kavanozunun içine nohut koymuyorsunuz
Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut turşuyu çabuk olgunlaştıracaktır. Şimdiden ellerinize sağlık!
Probiyotik ve prebiyotik arasındaki farklar
Bağırsaklarımızda yaşayan yararlı mikroorganizmalara probiyotik; bu yararlı mikroorganizmaları besleyen, sindirilemeyen bileşiklere ise prebiyotik dendiğini böylece açıklamış olduk.
Probiyotik turşu yapılırken her kavanoza bir çeşit bitki konulur ve her bitki kendi mayasıyla mayalanır. NOHUT maya değildir, probiyotiklerin enzim üretebilmesi için gerekli olan doğal bir protein kaynağıdır.
Prebiyotik besinler daha çok bitkilerde bulunur. Bunlara örnek olarak ise soğan, sarımsak, pırasa, patates, yer elması, enginar, karahindiba gibi kök sebzeler ve yulaf, çavdar, buğday gibi tahıllar verilebilir.
Elma sirkesi tam bir probiyotik değildir. İçerdiği pektin sayesinde prebiyotiktir. Bu özelliği probiyotiklerin beslenmesine yardımcı olduğu probiyotik gibi görev gören bir besin diyebiliriz.
Turşu Üretimindeki Önemli Mikroorganizmalar
Turşu üretiminde ortama hâkim olması istenen laktik asit bakterileri Enterococcusfaecalis, Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus brevis, Pediococcus cerevisiae ve Lactobacillus plantarum'dur.
Bağırsakların florasını koruyan probiyotikli gıdalar; kefir, ayran, yoğurt, turşu, fermente süt, turşu, tereyağı, şarap, keçi sütü, boza, şarap, şalgam, fermente soya ürünleri, bira mayası, bebek mamaları ve kimi meyve suları şeklinde sıralanabilir.
Hergün Düzenli Tüketilmeli
Probiyotik ile zenginleştirilmiş yoğurt, kefir, boza, tarhana, fermente besinler, sirke, fermente peynirler hem ulaşılması kolay hem de kolaylıkla tüketilebilecek probiyotik besinler arasında yer alıyor.
Muz, aynı zamanda bağırsaktaki probiyotik bakterileri besleyen prebiyotik olan fruktooligosakkaritlerin zengin bir kaynağı olup, bağırsak sağlığının düzenlenmesinde önemli rol oynar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri