Kaşıntıyı hafifletmek için, kaşımak yerine kaşınan bölgeye soğuk bir bez veya biraz buz koyun. Doktorunuz ayrıca antihistaminikler ve topikal steroidler de dahil olmak üzere kaşıntı tedavisi için ilaç reçete edebilir. Nadiren steroid hapları ve antibiyotikler de gerekebilir.
Vücutta kaşıntı ve kabarcıklar, deri hastalıklarının yanı sıra böcek sokması, stres, alerji, parazit, mantar, kansızlık, diyabet, kanser, kan hastalıkları ve ilaç yan etkileri gibi geniş bir yelpazede bulunan rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.
Alerjik kaşıntı, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Vücudun tümünde ya da sadece bir bölümünde ortaya çıkan kaşıntı yanma, batma, ısırılma ve cilt yüzeyinde böcek geziyormuş gibi hissetmeye neden olur.
İlgili 27 soru bulundu
Soğuk Su: Soğuk su kaşıntıya en iyi gelen doğal yollardan biridir. Dilerseniz direkt olarak soğuk su ya da buz kürü ile birlikte kaşıntı olan bölgenize sürebilirsiniz. Kaşıntı soğuk su uygulaması ile birlikte kısa süre içerisinde ortadan kalkacaktır. Soda: Kaşıntıya iyi gelen bir diğer yöntem ise sodadır.
Kuru cilt yani kserozis, egzama (Atopik dermatit, sedef hastalığı, uyuz, parazitler, yanıklar, yara izleri, böcek ısırıkları ve kurdeşen gibi cilt koşulları kaşıntıya neden olabilir.
Yine vücudun belirli bölgelerine limonlu su ile tedavi uygulanması da kaşıntıyı büyük oranda etkileyecektir. Soda da olduğu gibi limonda vücudun asit dengesini ayarlamakla görevlidir. Yulafın kür yapılması ve vücudun kaşınan bölgesine uygulanmasında fayda vardır.
UZUN SÜREN VE ŞİDDETLİ KAŞINTILAR VARSA…
Uzun süren, tekrar eden, şiddetli kaşıntılar varsa, ciltte kızarıklık, iltihaplanma gibi başka belirtiler görülüyorsa, dermatoloji doktoruna mutlaka başvurulması gerekir.
Gece kaşıntısının geçmesi için kaşınan yerlere buz sürmek ya da soğuk suyla yıkamak faydalı olabilir. Diğer yandan doktorlar tarafından verilen alerji ilaçları da kaşıntının tedavisinde kullanılabilir. Hastalığa bağlı olarak ilaçlar değişebileceğinden mutlaka uzman bir doktorla görüşmekte fayda vardır.
Duygudurumundaki değişimlere bağlı olarak şiddeti değişen kaşıntı hissi (stresli anlarda, kötü bir haber aldığında, can sıkıcı olay, durum, konuşmalar içerisindeyken, engellenme duygusunu hissettiği trafik, asansör, alışveriş merkezi gibi kalabalık ortamlarda kişinin kaşıntısı fark edilir ölçüde artar).
Bize en çok sorulan sorulardan biri kolonya kaşıntıya iyi gelir mi? Hayır, kolonya veya kolonyalı mendil gibi ürünler kaşıntıya iyi gelmez, tam tersi kaşıntının ilerlemesine cildin tahriş olmasına yol açabilir.
Atopik dermatit, ürtiker ve psoriasis gibi dermatolojik problemler tanı almadan önce geceleri ortaya çıkan sebepsiz kaşıntı nedenleri arasında değerlendirilir. Uyuz ya da bit ısırıkları, demir eksikliği anemisi, şizofreni, huzursuz bacak sendromu ve gebelik, gece kaşıntısı oluşabilecek diğer durumlar arasında yer alır.
Aşırı Stres Kaşıntı Yapar mı? Aşırı ve uzun süreli strese maruz kalınması bazı sorunları ortaya çıkarabilir. Bu sorunlar arasında strese bağlı kaşıntı durumu da yer alabilir. Özellikle psikolojik faktörlerden meydana gelebilen durumlar psikojenik kaşıntılar olarak adlandırılır.
Diyabetli kişilerin diğerlerine göre ciltte kaşıntıya sahip olma eğilimlileri daha fazladır. Kalıcı kaşıntı rahatsız edici olabilir ve fazla kaşıma enfeksiyon ve acıya sebep olabilir. Kaşıntı genellikle diyabetik polinöropati denilen, ilerlemiş diyabetin sinir hasarı yaptığında gelişen bir durumdur.
Alerjik kaşıntıya ne iyi gelir Saraçoğlu tarafından masaya yatırılan bir soru olmuştur ve yulaf samanını önermektedir. Yulaf samanını suda 5 dakika kaynatın. Ilımış yulaf samanı suyunu 12 saat boyunca kaşıntılı bölgelere pamukla uygulayarak kullanabilirsiniz.
Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer.
Ilık ya da soğuk bir duş almak, kaşıntı için etkili olacaktır. Günde üç kez sabah öğle ve akşam olmak üzere soğuk ya da ılık duş almak, sırta oldukça iyi gelir. Stresten uzak durmak, her hastalık türünde olduğu gibi sırt kaşıntısında da faydalı olan bir yöntemdir.
Topikal steroidler kaşıntı önleyici krem için en iyi seçimdir. Çeşitli güç ve formüllerde bulunurlar ve reçetesiz olarak hidrokortizon krem olarak da satın alınabilir. Genel olarak, merhemler ve kremler en güçlü topikal steroidler iken, jeller ve spreyler en zayıfıdır.
Enfeksiyonlar: Cildin virüs, bakteri, mantar ve parazit enfeksiyonlarına maruz kalması sonucu lokal veya genel kaşıntı ortaya çıkabilir. Böcek ısırıkları: Sivrisinek, arı, kene gibi böceklerin ısırıkları yoluyla vücuda giren çeşitli kimyasal maddeler kaşıntı sebebidir.
İnatçı kaşıntıları önemseyin! Böbrek yetmezliğinden, karaciğer hastalıklarına kadar ciddi hastalıkların habercisi olabilen kaşıntı şikayeti, mide bağırsak hastalıklarının da arka planında kalan önemli belirtilerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri