10- Hâkim ve Cumhuriyet savcılarının, kendilerinin veya eşlerinin memleketlerine atanmaları, ancak o yerin büyükşehir belediyesi olması hâlinde mümkündür.
Haklarında Hâkimler ve Savcılar Kanunu gereğince yer değiştirme cezası verilenler, mazeretlerine ve bulundukları bölgede en az hizmet süresinin dolup dolmadığına bakılmaksızın daha alt bölgeler içinde durumlarına uygun görevlere hemen atanmaktadırlar.
2009 yılı yaz kararnamesine göre hakim ve savcılar ancak Büyük Şehirler için kendi memleketlerinden çalışabilirler.
Madde 19- (Değişik:RG-16/06/2000-24081) (Mülga ibare:RG-8/2/2013-28553) (…) birinci bölgeler ile ikinci ve üçüncü bölgelere ad çekme ile atananlar, bu bölgelerde en çok üç yıl hizmet görürler ve iki yıl geçmedikçe başka bir bölgeye atanmaları yapılmaz.
Hukuk eğitimi alan öğrenciler ülke yasalarının el verdiği sürece yurt dışında avukat, savcı, hakim olabilir veya uluslararası şirketlerde danışmanlık gibi pozisyonlarda çalışabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Hakim maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 57 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Hakim maaşları 47520 TL'dir. En düşük Hakim maaşı 38020 TL iken, en yüksek Hakim maaşı 94030 TL'dir.
Hâkim ve savcı adayları için mazeret izni kaç gündür? 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104. maddesi gereğince mazeret izni her yıl için 10 gündür.
Çalışma saatleri: Hakimler, genellikle haftanın 5 günü ve 8 saatlik bir iş günü çalışırlar.
Adli yargı Avukatlar için Hakim Savcı sınavı için; yazılı giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla 45 yaşını doldurmamış olmak gerekmektedir.
Adli ve İdari Yargı Hakimlikte mezunlar için yapılan alımlarda yaş sınırı 35, Avukatlıktan Adli ve İdari Yargı Hakimlik için yapılan alımlarda yaş sınırı 45'dir. Was this helpful?
Düzenleme ile savcı ve hakimler yerli silahın yanında ithal silah da alabilecek.
Hakim maaşı 2023 verilerine göre ortalama 40.040 TL civarındadır.
Adli ya da idari yargılarda görev alabilirler. Hakim hiçbir organ veya kuruluşun etkisinde kalmadan tamamen hukuk kuralları çerçevesinde kararını vererek adalet dağıtır. Bunun yanında mahkemeleri karara bağlayarak kişiler ya da kurumlar ile ilgili hüküm verir.
Fiilen hemen her hakim ve savcıya doğu bölgelerimizde görev yapma imkanı tanınmaktadır. Bölge sistemi üzerinden çalışılan yerdeki görev süreleri belirlenmiştir. 5 ve 4. bölgelerdeki görev süresi 2 yıl, 3. bölgede 3 yıl, 2. bölgede 5 yıl, 1. bölgede 7 yıl çalışanlar tayin talebinde bulunabilir.
Hâkimler ve Savcılar Kurulu Birinci Dairesi tarafından, Adli ve İdari Yargı 2023 Yılı Ana Kararnamelerine ilişkin çalışmalar, 17 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla tamamlanarak karara bağlanmıştır. Kararname sonrası adlî ve idari yargıda boş kalan kadrolara kura kararnamesi ile atamalar yapılacaktır.
Diğer devlet kurumlarında olduğu gibi çalışma saatleri benzerdir. Genellikle hafta içi 08:30 - 12:00 / 13:00 - 17:00 saatleri arasında mesai yapmaktadırlar.
Mardin'de görev yapan Cumhuriyet Savcısı Erhan Birol, Muğla'nın Yatağan ilçesine son yayımlanan HSK yaz kararnamesi ile başsavcı olarak atandı. 28 yaşındaki Birol, böylece Türkiye'nin en genç başsavcısı oldu.
Hâkimlik ve savcılık mesleği; üçüncü sınıf, ikinci sınıf, birinci sınıfa ayrılmış ve birinci sınıf olmak üzere dört sınıfa ayrılır. Birinci sınıfa ayrıldığı tarihten itibaren üç yıl süre ile başarılı görev yapmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini yitirmemiş hâkim ve savcılar birinci sınıf olurlar.
Birinci dönem stajı hukuk dairelerinin, ikinci dönem stajı ceza dairelerinin birinde yaptırılır. İdari yargı hakim adayları ise Danıştayda üç aşamalı bir staj yöntemi uygularlar. Hakimlik stajı süresi, adli yargı için 6 ay, idari yargı için 7 aydır.
En İyi Cevaplar. Hakim ya da cumhuriyet savcısı arasında ast üst ilişkisi bulunmaz. Çünkü hakimler karar makamı, cumhuriyet savcıları ise iddia makamıdır. Delillerin toplanması, iddianame hazırlanması aşamalarında cumhuriyet savcısı görevliyken yargılama esnasında etkin unsur hakimdir.
Kurulun Başkanı Adalet Bakanıdır.
ADLİYE SARAYLARI HAFTA SONU AÇIK MI, KAÇA KADAR ÇALIŞIYOR? Devlet kurumları olduğundan dolayı, hafta sonu Cumartesi ve Pazar kapalıdır, hizmet vermemektedir.
İlgili kanunlarında yer alan düzenlemelerine göre; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 104/B hükmü uyarınca memura kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde 7 günlük evlilik mazeret izni verilmektedir.
Hâkim ve savcı yardımcıları, Devlet Memurları Kanunundaki Genel İdare Hizmetleri Sınıfına dahil olup, hakimlik ve savcılığın sınıf ve derecelerine dahil değildirler ve haklarında, Devlet Memurları Kanununun bu Kanuna aykırı olmayan hükümleri uygulanır.
Öte yandan, 11/12/2010 tarihli ve 6087 sayılı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu'nun 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (e) bendinde, hakim ve savcıların izin işlemlerinin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Sekreterliğince yürütüleceği belirtilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri