Kurulduğu 2017 yılını 24 girişimle tamamlayan Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi'nin "Girişimler Haritası"nda bu rakam 2018'de 64'e ulaştı. Farklı kategorilerde çalışmalar yapan yapay zeka girişimlerinin de eklenmesiyle 2019'da bu sayı 75'e yükseldi.
Araştırmaya katılanların üçte ikisi yapay zekanın ne olduğunu anladığını belirtiyor, yarısı ise hangi ürün ve hizmetlerde yapay zeka kullanıldığını bildiğini belirtiyor. Endonezya'nın (%76 ile) başı çektiği bu farkındalık sıralamasında Türkiye de (%71 ile) 31 ülke arasında üçüncü sırada yer alıyor.
Bölge genelindeki % 28 oranına kıyasla Türkiye'deki şirketlerin %35'i, pilot yapay zeka teknolojilerini aktif olarak kullanıyor. Türkiye'deki şirketlerin % 15'i ise yapay zeka olgunluğu açısından kendilerini gelişmiş olarak değerlendiriyor.
“AI Index Report 2023″ adlı rapora göre, ABD ve Çin, yapay zeka alanında öne çıkan ülkeler olarak karşımıza çıkıyor. 2013 ile 2022 yılları arasında ABD'de 4,634 yapay zeka girişimi kuruldu ve bu girişimler toplamda 249 milyar dolarlık özel yatırım aldı.
Yapay zekanın birçok farklı alanda kullanımı bulunmaktadır. Tıp, sağlık, eğitim, askeri, tarım, madencilik, medya, bankacılık ve daha birçok farklı iş alanında yapay zeka teknolojisi sıkça kullanılmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Yapay zekâyı; Machine Learning, Deep Learning, Natural Language Processing, Computer Vision ve Explainable AI olarak beşe ayırabiliriz.
Bilgisayar bilimine olan katkıları
John McCarthy yapay zekanın "kurucu babalarından" biri. Alan Turing, Marvin Minsky, Allen Newell, Herbert A. Simon. McCarthy, Minsky, Nathaniel Rochester, -Claude E. Shannon ile birlikte "yapay zekayı" icat ettiler.
Türkiye'de Yapay Zeka Mühendisliği bölümü, Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü olarak İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi altında, Hacettepe Üniversitesinde, Bahçeşehir Üniversitesinde ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde bulunmaktadır.
Bu meslekler yapay zeka geliştirici , yapay zeka destekli sağlık teknisyeni, yapay zeka eğitmeni, yapay zeka uzmanı, yapay zeka mühendisi , yapay zeka donanım uzmanı, yapay zeka araştırmacısı, yapay zeka teknolojileri uzmanı, yapay zeka ve finans uzmanı, yapay zeka pazarlamacılığı olarak sıralanabilir.
Yapay zeka uygulamaları genellikle C++ ve matematik için dizayn edilmiş MATLAB ve Lush gibi standart dillerde de yazılır. Ayrıca Haskell de Yapay zekâ için çok iyi bir programlama dilidir.
Gelecekte Yok Olacağı Tahmin Edilen Meslekler
Uzmanlara göre gelişen yapayzeka teknolojisinin beraberinde muhasebecilik, teknik yazarlık, sekreterlik, noterlik, satış danışmanlığı, emlakçılık gibi mesleklerin yok olması ön görülüyor.
Bu işten çıkarmalar, yapay zekanın tehdit ettiği, "bankacılık, medya, sinema ve müzik" alanında görülüyor. ABD merkezli McKinsey & Company'nin araştırmasına göre, 2030'da dünya çapında 400 ile 800 milyon kişinin, yapay zeka sebebiyle işsiz kalabileceği tahmin ediliyor.
Türkiye'de yapay zekâya ilişkin ilk adım, Ordinaryüs Profesör Cahit Arf tarafından atıldı. Cahit Arf, 1959 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde “Makineler Düşünebilir mi ve Nasıl Düşünebilir?” konulu bir sunum yaptı.
Bu sorunun cevabı teorik olarak evettir. Yapay zeka teknolojisi hızla ilerlediğinden, insanların yapay zekalar tarafından yönetilebileceği bir sistem muhtemelen çok uzak olmayan bir gelecekte kurulabilir.
Yapay zeka günümüzdeki versiyonlarıyla bile kendini geliştirebiliyor. Deneyim yoluyla öğrenme artık bilinen bir yapay zeka öğrenme biçimi. Sadece kendine yüklenenlerle sınırlı olmayıp, bir konuda uygulamayla öğrenme ve uzmanlaşma çabası söz konusu.
Yapay zekanın temelini öğrenmek önemlidir. Aksi halde geliştirici değil uyarlayıcı olursunuz. Bu yüzden yapay sinir ağları (artificial neural networks), makine öğrenmesi (machine learning), işlemsel zeka (computational intelligence), derin öğrenme (deep learning) gibi temel dersleri mutlaka takip etmelisiniz.
Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü Nedir? Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği bölümü, dört yıllık veren bir lisans programıdır.
eleman.net verilerine göre, Yapay Zeka Mühendisi 2023 yılında ortalama 23.100 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Yapay Zeka Mühendisi , Temmuz 2023 yılında ortalama 23.200 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 18.040 TL maaş alıyordu.
Bu göz önüne alındığında, yapay zeka bilinçli olabilir, çünkü yapay zeka bizim gibi hesaplamalı sinir ağlarına sahiptir. Tıpkı bir metin mesajı ve sesli mesajın aynı bilgiyi iletebilmesi gibi, hem insan beyni hem de gelişmiş yapay zeka bilinçli olabilir.
Öncelikle, kontrolsüz veya yanlış kullanıldığında, yapay zeka sistemleri insanlara zarar verebilir. Özellikle, otonom silah sistemleri veya kötü niyetli saldırılarda kullanılan zararlı yapay zeka örnekleri tehlikeli olabilir. Yapay Zeka'nın ilerlemesi, birçok mesleği etkileyebilir ve bazılarını tehdit edebilir.
Tarihçe. "Yapay zekâ" kavramının geçmişi modern bilgisayar bilimi kadar eskidir. Fikir babası, "Makineler düşünebilir mi?" sorunsalını ortaya atarak makine zekâsını tartışmaya açan Alan Mathison Turing'dir. 1943'te II.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri