[1] Her kişinin kendine özgü bir çalışma yolu, bir iş yapma biçimi vardır.
Atasözünde bu özellikler, mecazi olarak ''yoğurt yemek' şeklinde ifade edilmiştir. Her Yiğidin Bir Yoğurt Yiyişi Vardır Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Anlam: Her insanın parmak izi bile diğerinden farklıdır.
Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer atasözünün TDK'ya göre anlamı, 'Bir olaydan gerekli dersi alan ve zarar gören kişinin bunu bir daha yapmayacağı' biçiminde ifade bulmaktadır.
Emek Olmadan Yemek Olmaz sözü, ancak çalışıp çabalayarak başarılı olunabileceği anlamına gelir. Hem maddi hem de manevi kazançlar emek vererek elde edilir. İnsan, ideallerini gerçekleştirmek için planlı programlı bir şekilde ilerlemeli. Emek vermediğimiz işlerden başarılı beklememiz hatalı bir tutumdur.
İlgili 24 soru bulundu
[1] Bir olayın gerçekten meydana gelmiş olup olmadığını anlamak için, gizli kalamayan belirtisine bakmak gerekir. Bu belirti varsa olay da var demektir.
[1] Herkesin gönlünde, elde etmek istediği büyük bir şey vardır.
[1] Bir yerin büyüğü için önemli şey, işleri denetlemektir. Yiğit için önemli şey ise sözünün eri olmaktır.
[1] Borç, kişiyi -borcunu ödeyebilmesi için- daha çok çalışmaya zorlar.
Edebi sanat çeşitlerinden olan mecaz kullanımı kişilerin hitabetini de geliştirmektedir. Bir kelimenin sözcük anlamından veya diğer yan anlamlardan uzaklaşarak kullanılması ile ortaya çıkan anlama da mecaz anlam adı verilmektedir.
NE EKERSEN ONU BİÇERSİN TDK SÖZLÜK ANLAMI
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "ne ekersen onu biçersin" atasözü "nasıl davranırsan öyle karşılık alırsın" anlamına gelmektedir. Bu ifade hem mecaz hem de gerçek anlam taşır.
MECAZ ANLAM NEDİR? Bir sözcüğün akla gelen ilk anlamının dışında kullanılmasına mecaz anlam denir. Mecaz anlamda kelime gerçek ve yan anlamdan tamamen bağımsız olarak kullanılır.
Atasözü [1] Almak olanağı bulunmasa, dahası borçlu ile dövüşmek gerekse bile alacaklı olmak iyi bir şeydir.
[1] Esirgediğimiz, üzerine titrediğimiz şeye her halde bir zarar gelir.
Aç ayı oynamaz atasözü günlük hayatta genelde bir kişiye aç iken bir iş yaptırılmak istendiğinde duyulabilir. Çünkü kişi açken işi yapmak istemez. Aç ayı oynamaz atasözünün kısaca açıklaması da açken tüm varlıklar bir iş yapmak istemez olarak tabir edilebilir.
Ana gibi yar Bağdat gibi diyar olmaz atasözü, tüm insanlar içerisinde hiç kimsenin bize annelerimiz kadar yakın olamayacağını anlatmak için kullanılan bir atasözüdür.
[1] Bir işi yapmakla yükümlü olan kimseye, bu işi dilediği zaman yapması, dilediği gibi yapması, istemediği zaman yapmaması hakkı tanınmaz.
[1] Türk, atı çok sever. Birçok işlerini onunla arkadaşlık ederek yapar. At, Türk'ün savaştakahramanlık ortağıdır. Barışta her günü atla birlikte geçer: Yolculuğu onunla yapar, yükünüonunla taşır.
Sütten Ağzı Yanan Yoğurdu (Ayranı) Üfleyerek Yer (İçer) Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bir olaydan gerekli dersi alan, sonra uyanık davranır.
[1] Bir iş için yapılan hazırlık, gerekseme ölçüsünde olur.
ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI. Az güçlü olup çalışan, çok güçlü olup çalışmayandan daha başarılı olur. 2.
[1] Bir iş yapmak için gerekli olan şeyleri santimi santimine hesaplayarak değil, ölçüyü birazgeniş tutarak hazırlayınız. Çünkü türlü etkenler, gerçek ölçüden daha çok harcama yapmanızıgerektirebilir.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Bal Tutan Parmağını Yalar atasözü, büyük olanaklara sahip olan bir işle meşgul olan insanın, bu olanaklardan bir miktar da olsa kendisi de yararlanır anlamına gelen bir atasözüdür.
Damlaya Damlaya Göl Olur Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? TDK'ya göre Damlaya Damlaya Göl Olur; “ Ufak ufak biriken şeyler, yeri geldiğinde gözle görülür bir büyüklüğe ulaşacağı için küçümsenmemelidir” manasında kullanılan bir söz. Bugün az ar azar biriken şeyler, yarın birikerek dağ gibi bir niceliğe sahip olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri