Orta ya da hafif yüksek bir ateşte, mantarları ezmeden, sürekli karıştırmadan sotelemeye özen göstererek pişirmeye başlayın. Sotelemeden önce mutlaka yağ ilave edin. Sotelemeye başladıktan sonra da içerisine minik bir miktar daha yağ ve limon suyu ilave etmeyi ihmal etmeyin.
Mantarlar yüksek ısıda pişerken mutlaka tencerenin kapağı açık olmalıdır. Bu şekilde suyu uçacağından yumuşayıp kararmadan hızla pişecektir. Ayrıca mantar pişirilen tencerenin yapıldığı malzeme de önemlidir. Alüminyum tavalar mantarın kararmasına neden olabilir.
Demir döküm ya da yanmaz yapışmaz bir tavayı ocağın üzerine alın. Kısık ateşte açın ve içerisine zeytinyağını ilave edin.Zeytinyağı kızdığında ve tava güzelce ısındığında içerisine doğranmış mantarları ilave edin. Orta ateşe alın ve üzerine az miktarda tuz atın, bu şekilde bir süre pişmeye bırakın.
- Tencerenin içine 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip soğan ve sarımsağı pembeleşinceye kadar kavurun. - Ardından bir kabın içine mantarları soyup güzelce doğrayın. Kavrulan soğan ve sarımsakların üzerine mantarları ekleyip güzelce karıştırın. - Mantarlar suyunu salıncaya kadar pişirin.
Tabii gördüğünüz her mantarı yemeden önce birkaç kez düşünmelisiniz. Zira zehirli bir mantar türü olabilir. Lif, demir, bakır, potasyum ve birçok vitamin içerdiğinden zengin mantarı omlette, çorbada, sotede, pizzada, böreklerde kullanabilir ve nerede görmek istiyorsanız o yemeğe ekleyebilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz. Bu süngerimsi dokunun özelliğinden dolayı, mantar suyla temas ettiğinde hem suyu içine çeker hem de suyla birlikte mantarın üstündeki kirler de içine nüfuz etmiş olur. Ayrıca suyla bir kez temas ettikten sonra içine giren su ve yabancı maddeleri çıkarmak imkânsız.
Kültür mantarı hem ekonomik yönden daha uygun hem de kullanımı daha kolay bir mantar türü olmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için, kanser hücrelerini vücudunuzdan uzaklaştırmak için, kalp ve damar sağlığını korumak için haftada 1 defa da olsa mantar tüketmeniz önerilir.
Mantarları yıkayıp su çekmelerine müsaade etmeden hemen doğrayın, Yapışmaz özellikli bir tavaya alıp harlı ateşte sürekli karıştırarak suyunu salıp çekene kadar pişirin, Suyunu çektikten sonra tereyağını, tuzunu ve karabiberini ekleyip birkaç dakika daha soteleyin.
Düşük kalori ve düşük yağ içerdiği için mantar kilo vermek isteyenler için de uygundur. Ayrıca yüksek beta-glukan içeriği tokluk derecesini artırır ve hepsinden önemlisi kandaki kolesterol (hem iyi hem de kötü) seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olur.
Mantarları önce sotelediğinizde suyunu salıp çekiyor, hem sulu kalmıyor hem de lezzeti yoğunlaşıyor. Sonrasında eklediğiniz ince kıyılmış soğan ise mantarın lezzetinin önüne geçmeden bir bütün oluşturuyor.
Son olarak kabuğunu soyduğumuz 500 gram kültür mantarını da ince ince dilimleyelim. Tavamıza 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ veya zeytinyağı alalım.
Mantarlarınızın miktarına göre limon suyu miktarını ayarlayın. 250 gram mantara 1 çay kaşığı gibi düşünebilirsiniz. Mantarların hızla suyunu salıp geri çekmesini sağlayın. Ardından son aşamada tuz ve karabiberini eklemeyi ihmal etmeyin.
Mantarlar temizlenir yıkanır, küçük hale getirilir, kaynamış tuzlu suya atılır, beş dakika haşlanır.
Salatalarda çiğ olarak kullanılabilse de çoğu mantar çeşidi için bu kullanım hem mümkün olamıyor hem de üzerinde insan organizmasına zararlı olabilecek birçok mikroparazit içerdiğinden risk taşıyor. Bu parazitler ancak 15 dakikalık pişirme işlemi ile ortadan kayboluyor.
Mantarın üzerinde çürükler ve ve kahverengi lekeler olup olmadığına bakmalısınız. Çürüklü ve kuru mantarları yememeye dikkat edin.Mantarda değişikliği asla iyiye işaret değildir. Çürükler ve kahverengi veya siyah noktalar, mantarlarının bozulduğunun ilk işaretlerinden kabul edilir.
Sağlıklı bir besin kaynağı olarak reishi mantar çeşidi ön plana çıkıyor. Özellikle bağışıklık sistemi ile beraber birçok farklı hastalığa karşı oldukça etkilidir. Bununla beraber diyet konusunda dengeli şekilde tüketme imkanı verir. Çünkü kilo yapmamakla beraber kilo verme konusunda yardımcıdır.
Mantar içerisinde pek çok lif barındıran bir besindir. Bu sayede özellikle karaciğer, bağırsak ve akciğerde bulunan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Ayrıca içerisinde bulunan selenyum sayesinde kanser riskini engeller ve kanserli hücrelerin yayılmasını önler.
Tüm mantarları yumurta ve una buladıktan sonra tabağı buzdolabında 10 dakika bekletin. Bu esnada sıvı yağı tavaya alın ve güzelce kızdırın. Mantarları tavaya atarak önlü arkalı, altın sarısı renge dönecek şekilde kızartın.
Temizlediğiniz mantarları bütün olarak kaynar suda yaklaşık 5 dakika kadar haşlayın. Haşlanan mantarları, suyunu süzdükten sonra buzlu, soğuk suya aktarın ve 5 dakika kadar bekletin.
Mantar zehirlenmesine maruz kalan kişi kesinlikle ilaç veya süt, yoğurt gibi ürünler tüketmemelidir. Hemen bir tıbbi kuruluşa başvurmalı ve mümkünse gidilen tıbbi kuruluşa yenen mantarın bir örneği götürülmelidir. Mantar zehirlenmelerinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir.
Serkan Doğan şunları söyledi; Yoğurtla yenen mantar zehirlemez. Pişirilen mantarda zehir yok olur. Sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehri alınır. Kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmaz.
Şekerli ve glütenli gıdalar mantarı besler
Tedavi süresi boyunca şeker, glüten ve lektinden uzak durulması gerekmektedir. Şekerlemeler, laktoz, süt ürünleri fruktoz, glikoz, tatlandırıcılar ve yüksek şekerli meyveler maya mantarını beslediği için ilk olarak diyetten çıkarılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri