Katkı maddesiz ev yapımı doğal yoğurtlar, yüksek miktarda probiyotik içerir. Bu bağırsak dostu bakteriler ise bağırsak duvarında bulunan ve besin emilimini sağlayan villusların yapısını koruyarak, bağırsak hareketlerini düzenler.
termofilus ve L. bulgaricus adı verilen bakterilerdir. Bu bakteriler probiyotik bakteri olmalarına rağmen mide asidinde parçalanıp, bağırsaklara geçemediğinden bu bakteriler ile mayalanmış yoğurt probiyotik olarak kabul edilmez.
Normal yoğurt ile probiyotik yoğurt arasındaki fark ise içerisine eklenmiş olan prebiyotik bakterilerden kaynaklanır. Ürün etiketindeki “probiyotik yoğurt” ibaresi vücut için yararlı olan bakterilerin yoğurdun içerisine eklendiğini ifade eder.
Yoğurt starter kültürünü oluşturan mikroorganizmalar laktik asit bakterileri olmalarına rağmen probiyotik özelliğe sahip değildirler.
"Yoğurdu evde yaptığınız zaman bu yoğurdun daha fazla oranda canlı bakterileri içerdiğinden emin olabilirsiniz. Genel olarak yoğurt, Lactobacillus ve Streptococcus cinslerinden iki tür bakteri içerir.
İlgili 34 soru bulundu
Bazı farklı düşünceler olsa da uzmanların genel görüşü evde yapılan yoğurdun daha sağlıklı olduğu yönünde" açıklamasında bulundu. Açık yoğurdun her zaman daha iyi olduğunun altını çizen Doç. Dr. Yavuz Dizdar, sağlık için yoğurt yenmesinin şart olduğunu söyledi.
Probiyotiklere besin sağlayan prebiyotikler olarak ise yer elması, soğan, sarımsak, pırasa, kuşkonmaz, hindiba, keten tohumu, arpa ve yulaf olarak sıralanıyor.
Hayır değildir. Fermantasyonda kullanılan her iyi bakteri probiyotik değildir. Yoğurt bakterileri Streptococcus thermophilus (St) ve Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (Lb)'dur.
Süzme yoğurt probiyotik içerir.
Günümüzde evlerimizde doğal köy sütüyle mayaladığımız yoğurtlar Probiyotik değil Prebiyotiktir. Probiyotik olabilmesi için mayamızın da %100 doğal olması gerekir.
Geleneksel ayran, sadece tereyağını yapmaktan kalan sıvıdır. Yalnızca bu sürüm probiyotikler içerir ve bazen Büyükanne probiyotiği denir.
Bu fermente süt ürünü, farklı meyve aromaları ile zenginleştirilerek kullanıcıların beğenisine sunulmaktadır. Milyarlarca canlı ve aktif mikroorganizma ile üretimi gerçekleştirildiği için tüketiciler için tamamen sağlıklıdır.
Probiyotik gıdaların her gün düzenli olarak tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Yüksel, günde 1 ya da 2 bardak kefir ya da probiyotik yoğurdun probiyotik ihtiyacını karşılamaya yettiğini belirterek “Stresli olunan dönemlerde bağırsaktaki probiyotik bakterilerinin sayısı azalır.
Yukarıda açıklandığı üzere hazır yoğurt içerisinde sağlığa zararlı sayısız katkı maddesi bulunuyor. Her ne kadar hazır yoğurt yeseniz de ev yoğurdunun verdiği doğal tada ulaşmak mümkün değil. Dahası bu ürünleri tüketip tüketmemek noktasında gerçekten bir tercih yapmanız gerekiyor.
Muz, aynı zamanda bağırsaktaki probiyotik bakterileri besleyen prebiyotik olan fruktooligosakkaritlerin zengin bir kaynağı olup, bağırsak sağlığının düzenlenmesinde önemli rol oynar.
Bir kaşık yoğurt mayası, 2 kaşık kadar süt ile başka bir kapta karıştırılır. Probiyotik saşe maya ile karıştırılarak ılık süte yavaş yavaş eklenir. Karanlık bir yerde yaklaşık 5 saat kadar bekletilen yoğurt, buzdolabına kaldırılır. Ertesi gün yoğurt tüketime hazır olur.
Doğal probiyotik kaynakları olarak, fermente süt ürünleri, yoğurt, peynir, kefir, kımız, ayran, keçi sütü, turşu, bira, şarap örnek verilebilir.
Ne var ki marketlerde satılan yoğurtların çoğunun içinde üretim teknolojisinin doğal neticesi olarak yeteri kadar probiyotik bakteri bulabilmek mümkün değil. Durum böyle olunca da tercihi öncelikle ev yoğurdundan yana kullanmanız daha iyi netice verir.
1- Sütaş Yoğurt
Benim için de en sağlıklı yoğurt markası listesinde birinci.
Özet: Kefir, yaklaşık olarak 30 farklı mikroorganizma içerir, bu da onu diğer fermente edilmiş süt ürünlerinden çok daha güçlü bir probiyotik kaynağı yapar.
Doğal yoğurt probiyotik kaynağı
Katkı maddesiz ev yapımı doğal yoğurtlar, yüksek miktarda probiyotik içerir. Bu bağırsak dostu bakteriler ise bağırsak duvarında bulunan ve besin emilimini sağlayan villusların yapısını koruyarak, bağırsak hareketlerini düzenler.
Canan Karatay da medya aracılığıyla sık sık kemik suyunun bağırsak sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekmektedir. Kemik suyu yüksek oranda jelatin ve doğal yağlar içerir. Bu özellikleri sayesinde bağırsakların rahatlamasını sağlar. Ayrıca bağırsak duvarını ve zarını güçlendirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri