Oysa “Her lider bir yöneticidir” ya da “Her yönetici bir liderdir” tanımı yanlış bir algı oluşturabilir. Çünkü her lider yönetici olmak zorunda değildir. Ancak her yönetici, organizasyonun başarısı için liderlik vasıflarını taşımalıdır.
Bununla birlikte her yönetici lider olamayacağı gibi her lider de yönetici olmayabilir. Fakat iyi bir yöneticinin aynı zamanda iyi bir lider olabilmesi örgütün başarısını belirleyen unsurların başında gelmektedir. Yönetim kavramı tarih boyunca pek çok şekilde tanımlanmıştır.
Liderlik insanlara özgü bir yetenek olduğu için, özellikleri yerine getiren herkesin lider olma şansı vardır. Bunun için çok çalışmak ve mücadele etmek gerekiyor. Yönetici olabilmek önemlidir, fakat lider bir yönetici olmak çok daha özeldir.
Lider, bulunduğu bölgeye yarar sağlayan, elindeki gücü kullanabilme yeteneğiyle doğru orantıda çevresini etkileyen kişidir. Sorumluluk alır, zeka ve bilgiye dayalı kararlar verir. Yönetici ise bir birimin sorumlusu konumundadır. Bu görevle alakalı olarak tekrar eden, gözetim ve denetimde bulunan kişidir.
Herkesin lider olma fırsatı olsa da, liderlik herkes için uygun ya da gerekli değildir. Liderlik belirli bir grup bireyden sorumlu olma unvanına sahip olmaktan çok daha fazlasını gerektirir. İnsanlar, sadece liderlik pozisyonunda olan insanlar için başarılı olma fırsatının olduğuna inanmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Aslında, bir açıdan haklıdırlar; liderlik doğuştan gelen bir özelliktir ama sadece bazı kişilerde olan bir ayrıcalık değildir. Herkeste vardır. Önemli olan, doğuştan sahip olunan bu cevheri geliştirmek, parlatmak ve kullanabilmektir. Bu da, eğitim-öğretim ve pratik yapmakla mümkündür.
Doğuştan lider gibi bir tanımlama mümkün değildir. Bu sadece diğer insanları kolay etkileyebilen kişiler için kullanılan bir tanımlamadır. Herkes başkalarına yol gösterecek özelliklere zaten sahiptir ve lider olmak o kadar da zor değildir. Bu hedefi başarmak için eğitim ve öğrenme birlikte ilerlemelidir.
Yöneticiler genelde firma ya da kurum liderlerine hizmet ederler. Ancak • liderler, hedef ve politikaları kendileri belirler. Yönetici, gücünü yasa, yönetmelik veya kurallardan alır.
Liderlik ve Yöneticilik Arasındaki En Önemli 4 Fark
Lider risk alır, yönetici riski değerlendirir. Lider insan ilişkileri yaratır, yönetici sistemler yaratır. Lider organizasyonu vizyonuyla yürütürken yönetici sistem ile yönetir.
İyi bir yönetici, sorun değil çözüm odaklı olabilmeli ve ekip arkadaşlarına yetki/sorumluluk verebilmeli. İyi bir yönetici, duygusal zekaya sahip olmalı. Duygularını yönetebilmeli, dinlemeli ve empati yapabilmeli. İyi bir yönetici, vizyon sahibi olmalı ve değişimlere ayak uydurabilmeli, durumsal davranabilmeli.
Apartmanlarda sekiz ve sekizden fazla bağımsız bölüm varsa, apartman yöneticisi seçimi yasal olarak zorunludur. Bağımsız bölümü sekizden az olan apartmanlarda da yönetici seçilebilir; ancak, bunda yasal bir zorunluluk yoktur.
İyi bir yönetici, davranışlarıyla tutarlı ve örnek bir duruş sergilemeli; kısacası bir temsil yeteneğine sahip olmalıdır. Ayrıca planlama, organizasyon, yönlendirme, rehberlik gibi konulara da yeterli derecede ilgi göstermelidir. Hiçbir çalışan söylediklerini kendi hayatına uygulamayan bir yöneticiyi, ciddiye almaz.
Bu kişiler; kolay iş delege edemeyen, hata odaklı, ekibin insiyatif kullanmasına sürekli engel olan, alt kademelerdeki çalışanların yaptığı işleri sürekli kontrol eden ve onlara iş konusunda güvenmeyen hatta kimi zaman kendi işi olmayan işleri de takip eden veya yapan, kaygılı kişilerdir.
Lider ya da Önder, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan ve çevreyi yönetmek için sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir. Lider; elindeki gücü kullanabilme kapasitesine bağlı olarak, çevresini etkileyen kişidir.
Yönetim tarzlarını geleneksel yönetim ve lider yönetimi olarak ikiye ayırabiliriz. Geleneksel yöneticiler otoriter, demokratik ve insancıl; liderler de otokratik, demokratik, bürokratik, karizmatik, durumsal, etkileşimci, organizasyonel, müteşebbis ve doğal lider gibi birçok türe ayrılabilmektedir.
Herkesin bildiği gibi müdürlük pozisyonu bir tür yöneticilik basamağıdır. Bu unvanlara sahip kişiler, diğerlerine üstü kapalı şu mesajı verir; Alanımda belirli bir tecrübeye sahibim, şirketin amaçlarına ulaşması için bir veya birden fazla fonksiyonun icrasından doğrudan sorumluyum.
Okul Yöneticiliği, 1739 Sayılı Kanunda Meslek Olarak Tanımlansın. Ülkemizde okul yöneticiliği kanunen bir meslek olarak tanımlanmamış, mesleki yeterlikler ve meslek etik ilkeleri belirlenmemiştir.
Lider ve yönetici arasındaki farklar şunlardır: Liderler vizyon yaratır, yöneticiler ise hedef koyar: Liderler bu vizyona uygun şekilde hareket etmeleri için çalışanlarına ilham verir. Yöneticiler ise hedeflerini gerçekleştirmek için durumları kontrol eder.
Girişimci işletme sermayesinin tamamını ya da bir kısmını kar elde etme amacıyla ortaya koyar. Yöneticiler ise işletmenin sermayesi veya kar/zararıyla ilgisi olmayan kişilerdir.
Liderlik çeşitleri dönüştürücü liderlik, etkileşimci liderlik, karizmatik liderlik, tam serbestlik tanıyan liderlik, etik liderlik, vizyoner liderlik ve kültürel liderlik olarak ayrılır.
Liderlik sayesinde kişinin (çalışanın) görevi ve ilişkisel davranışları arasında doğru dengenin oluşturulması önemlidir. Lider, çalışma ortamında belli bir işin veya görevin başarılması yönünde kişileri yönlendirir. Eğer liderlik doğru biçimde geliştirilmişse, sonuçta etkili ve verimli bir çalışma ortamı oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri