Taşınmaz Sahibi Bilgisi Nasıl Öğrenebiliriz ? Bir taşınmazın tapu bilgilerine ulaşmak isteyen kişi, tapunun fotokopisi ile tapunun bağlı olduğu tapu dairesine giderek sorgulama işlemi yapabilir. Bu işlem e-Devlet üzerinden ' Tapu Harç Sorgulama ' bölümünden de yapılıyor.
TKGM adresinden parsel sorgulama işlemi ise “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgulama Ekranı” aracılığıyla kolayca gerçekleştirebiliyor. Parsel sorgulama işlemi sayesinde dileyen herkes parselin kime ait olduğunu öğrenebilir.
Resmi bir kurum olan Tapu Sicil Müdürlüğünce verilen “Tapu Belgesi” taşınmaz bir malın sahibinin kim olduğunu gösteren belge niteliğindedir.
Son dönemlerde en merak edilen ve İnternetten araştırılan konulardan biri, başkasına ait tapu sorgulama işlemlerini yapılmasıdır. Ancak başkasına ait olan tapu işlemlerinin yapılması mümkün değildir. Bu işlem sadece kişinin kendi üzerine olan ve kayıtlı bulunan tapular üzerinden gerçekleşebilir.
www. tkgm.gov.tradresinden“parsel sorgulama” linki ile il, ilçe, mahalle/köy, ada ve parsel bilgileri girilerek doğrudan parsel sorgulaması yapılabiliyor. Bilgilerin girilmesi sonucunda parselin uydu fotoğrafı ile çakışık görüntüsü ekrana yansıyor.
İlgili 34 soru bulundu
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve e-devlet resmi internet sayfaları üzerinden parsel sorgulamalarını yapmak oldukça kolay. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesi aracılığıyla sorgulama seçeneklerinden adres girerek direk arsa veya arazinin olduğu konuma gidip, sorgulama da yapabilirsiniz.
Arazilerin tüm bilgilerini öğrenmek için www.tkgm.gov.tr , www.csb.gov.tr veya ilgili belediyenin internet sitesine erişerek tapu müdürlüğü sayfasından yapabileceğiniz gibi il ve ilçe tapu müdürlüklerine giderek bizzat kendinizde yapabilirsiniz.
Bir taşınmazın tapu bilgilerine ulaşmak isteyen kişi, tapunun fotokopisi ile tapunun bağlı olduğu tapu dairesine giderek sorgulama işlemi yapabilir. Bu işlem e-Devlet üzerinden ' Tapu Harç Sorgulama ' bölümünden de yapılıyor.
Bu kişilere nasıl ulaşabilirim? Bu kişilerin bilgilerine tapuya gidip tapu sorgusu yaptırarak ulaşabilirsiniz. Vekalet verdiğiniz bir avukatın da sizle veya tek başına gidip sorgulama yaptırması iyi olur. Bu bilgiler avukata veriliyor.
“NVİ Bilgilerimle Sorgula” bölümü seçildiğinde sadece bir üst soyunuz olan; anne ve babanızın ya da vefat etmiş eşiniz adına kayıtlı taşınmazları görebileceksiniz. NVİ Bilgileriniz ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Bilgilerinizdir.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" üzerinden alınabilecek.
Evlerin tapu kaydına bakmak için iki yöntem mevcuttur: İlgili kurumlara başvuru yapmak ya da işlemi internet üzerinden gerçekleştirmek. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün çalışmaları doğrultusunda geliştirilen uygulamalar ile tapu bilgileri internetten kolayca öğrenilebilmektedir.
Dedenizin ismine göre Tapu ve Kadastro Bilgi Sisteminden (Takbis) her hangi bir tapu dairesine başvurarak Türkiye çapında arama yaptırabilirsiniz. Dedeniz adına halen kayıtlı (yani henüz kimseye devredilmemiş) bir yer varsa hemen bilgisayarda çıkacaktır.
TBB'nin TAKPAS'a 21 Temmuz 2023 tarihi itibariyle yeniden entegre olmasıyla avukatların tapu kayıtlarına ulaşma dertleri bitecek. Avukatlar, mesleki faaliyetlerini yürütürken ihtiyaç duydukları tapu kayıt bilgilerini bir tıkla temin edebilecek.
Takbis Üzerinden Parsel Sorgulama
Uygulama ana sayfasına gitmeden önce kullanım koşullarını kabul etmen yeterli. https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ adresinden yapılan işlemler için il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerini girerek tapu parsel detaylarına ulaşabilirsin.
“NVİ Bilgilerimle Sorgula” bölümü seçildiğinde sadece bir üst soyunuz olan; anne ve babanızın ya da vefat etmiş eşiniz adına kayıtlı taşınmazları görebileceksiniz. NVİ Bilgileriniz ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Bilgilerinizdir.
Bu kişilere nasıl ulaşabilirim? Bu kişilerin bilgilerine tapuya gidip tapu sorgusu yaptırarak ulaşabilirsiniz. Vekalet verdiğiniz bir avukatın da sizle veya tek başına gidip sorgulama yaptırması iyi olur. Bu bilgiler avukata veriliyor.
Hisseli Arazide Yer Tespiti Nasıl Yapılır? Hisseli bir arsa ve hisseli bir arazi üzerine hissesi bulunan mal sahiplerinin, sahip oldukları alanın yerini tespit etmeleri ve arazinin sınırlarını öğrenmeleri için arsanın bulunduğu konumdaki kadastro müdürlüğüne başvuru yapmaları gerekmektedir.
Hisseli tapu, yasal olarak hissedarların rızası olmadan satılabilmektedir.
Parsel sorgulama esnasında taşınmazın konum bilgilerini detaylı bir şekilde görüntüleyebilirsiniz. Her taşınmaz bir il, ilçe, mahalle, ada ve parsel üzerinde yer alır. Parsel bir kişiye ya da tüzel kişilere ait olabilir. Ancak ada kamuya aittir.
[email protected] adresinden 'Parsel sorgulama' linkini tıklayarak taşınmazın il, ilçe, mahalle/köy, ada ve parsel bilgilerini girerek sorgulama yapabilirsiniz. Sorgulama sonrasında taşınmazınızın bir de uydu fotoğrafı ekrana geliyor.
Ayrıca tapular mavi ve pembe olmak üzere iki farklı renge ayrılır. Mavi renkte olan, arsa tapusudur. Pembe renkte olan ise mülkün inşaat ruhsatının alınmasının ardından kullanım alanları ve hisselerinin belirlenmiş olduğunu belgeleyen tapudur.
Yasa, tarihi ve kültürel taşınmaz varlıklar için çıkarılmış olsa da, bu yasaya göre, belediyeler istedikleri alana el koyup bu bölgedeki tapulu araziyi bile rahatça kamulaştırabiliyorlar.
Arsa niteliği kazanmamış araziler imara açık değildir. İmar izninin olup olmadığını anlamak için ilk bakmanız gereken yer tapu senedidir. Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir.
Aslında arsa tapulu kavramı hisseli tapuyu ifade ediyor. Arsa tapulu bir konut satın aldığınızda aslında daire değil, binanın yapıldığı arsadan bir pay satın almış oluyorsunuz. Bu tarz daireler tapu kayıtlarında yer almıyor. Bunun yerine binadan daire satın alan herkes tapu kayıtlarında arsa hissedarı olarak görünüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri