Dil Yuvarlama ve Çok Üstünde Durulmayan Diğer 5 Garip Genetik Özellik. Dilinizi yuvarlayabiliyor musunuz? Cevabınız evet ise; siz de büyük bir çoğunluğun parçasısınız. Dünya üzerindeki insanların %65-81 lik kısmı, bu ilginç, gayri ihtiyari yapılan yeteneğe sahip.
Yapılan araştırmalar, nüfusun %65-81 arasının dil bükebildiğini, kadınlarda ise erkeklerden biraz daha fazla dil bükebilme yeteneği olduğunu göstermektedir. Dil bükme, sanılanın aksine, sonradan öğrenilebilen bir yetenektir. Çocukların çoğu doğuştan bu yetiden yoksundur, büyüdükçe bunu öğrenip uygulayabilirler.
Dil yuvarlamak denene denene öğrenilebilen bir özellik olarak görülüyor. Dil yuvarlamayla ilgili gen varyantı dominant bir gendir. Ebeveynlerden biri yuvarlayabiliyorsa çocuk da dil yuvarlayabiliyor demektir. İki ebeveyn de yuvarlayamıyorsa çocuk da yuvarlayamaz.
Dil yuvarlama olarak da anılan bu hareket, anormal davranışlar arasında sayılıyor. Kendini emme, ineklerde idrar içme, demir yalama gibi diğer tuhaf davranışlarla beraber veya tek başına sorun olan ineklerde dil çevirme, hayvanın dilini tamamen dışarı çıkarıp oynatmasıyla görülüyor. Ancak tek sorun tuhaf görünüm değil.
Bu teknikte ağız tabanı yolu ile ya da çene altından yapılan kesi ile alt çene kemiğinin iç kısmına ulaşıldıktan sonra kemiğe bir vida yerleştirilmekte, daha sonra erimeyen bir iplik özel bir iğne yardımı ile dil kökünden döndürülerek dil kökü öne doğru gelecek şekilde gerilip bu vidaya bağlanmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Dilin boğaza kaçması hallerinde beyne oksijen gitmez. Bu durum ancak en fazla 3 dakika sürebilir. Sonrasında beyin hücrelerinde zarar meydana gelir ve hatta kişi ölebilir.
Dil Kaslarının Sinirinin Uyarılması (Hipoglossus Siniri Stimülasyonu) Uyku sırasında kas gerginliğinin azalması ve REM uykusunda oluşan tam kas gevşemesi ile dilin geriye kayarak solunum yolunu tıkaması uyku apnesi hastalığına neden olan en önemli faktörlerden birisidir.
Dil bağı (ankiloglossi), dili ağız tabanı ile birleştiren ve frenulum adı verilen dokunun normalden kısa olmasıdır. Bu durum dilin hareket kabiliyetini kısıtlarken; emzirmeyi, dil çıkarmayı, bir çocuğun yeme, konuşma ve yutma şeklini etkileyebilir.
Saç şeklini çok büyük bir oranda genetik şifrelerimiz belirliyor. Kıvırcık saç geni, düz saç genine baskındır. Buna rağmen çevrenizde gördüğünüz insanlar daha çok düz saçlı olabilir. Saçın tipi, çoklu allel genler tarafından belirlenir.
Dil yuvarlamanın nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir. İneklerin, danaların, boynundan bağlı olmaları, kötü barınak koşulları, dar ve sıkışık alanlar, suya erişimin kısıtlı olduğu ahırlar, hayvanların birbirini taklit etmesi dil yuvarlama konusunda çokça ortaya atılan sebeplerdir.
Baskın gen (dominant gen): Anne ve babadan aktarılarak aynı fiziksel özelliği etkileyen genlerden, fiziksel görünümü oluşturan (etkileyen) gendir.
Genelde bilim dünyasını bu tezi destekliyor, yani beynin çeşitli bölümlerinin dil uyaranlarına hazır olması, doğuştan gelen, anatomik olarak kendiliğinden getirdiğimiz bir özellik. Ancak çocuk doğduğunda çevresinde herhangi bir dile maruz kalmaz ise dilin ortaya çıkması da mümkün olamıyor.
“Babanın genleri genel olarak daha baskın, anneden geçen genler daha çekinik olur” diye bir şey yok. Bazı genler baskın geçer, bazı genler çekinik geçer. Eğer araştırma genetik hastalıklar üzerineyse, hangi hastalıklar üzerinde çalıştıklarını bilmek gerekir. Çünkü baskın gen hastalıklara göre değişir.
Dil yuvarlayabilme ya da yuvarlayamama, kulak memesinin ayrık ya da yapışık olması, ten rengi, cinsiyet, göz rengi, saç şekli ve rengi, çiller ve kan grubu kalıtsal varyasyonlara örnek olarak verilebilir. Dil yuvarlayabilme genetik bir özelliktir.
Canlı bir yapı olan dil, ihtiyaç duyduğu hâllerde kendini yeniler ve yeni kelimeler türetir.
Yabancı dil öğrenmek bir üstün yetenek gerektirmez, sadece devamlı maruz kalma ve pratik gerektirir. Kendinizi düzenli olarak yabancı dilde içeriklere maruz bırakın ve düzenli pratik yapın.
III — Kıvırcık saçlar (ulotrich): Bu tip kıvırcık veya yapağı saçlar Papua- Melanezyalılarda, Zenci ve Boşiman'larda görülür.
Halk arasında babada kellik varsa oğlunda da görüleceği inanışı yaygın. Ancak bilimsel veriler kellikte erkeklerin babaya değil dayıya çektiğini gösteriyor.
Kıvırcık saç baskın, düz saç ise çekinik bir özelliktir yani kıvırcık saçı "A" ile düz saçı ise "a" ile gösterebiliriz. Eğer kıvırcık saçlı anne ve babanın düz saçlı bir çocuğu oluyorsa anne ve babanın genotipi heterozigot olmalıdır yani Aa ile gösterilir eğer Aa ve Aa yı çaprazlarsak sonuç AA Aa Aa aa çıkar.
DİL BAĞI OLMASI NE GİBİ SORUNLARA YOL AÇAR? GEÇ KONUŞMA PROBLEMİ YAPAR MI? Dil bağı olan çocukta dilin fonksiyonları etkilenecektir. Konuşma ve telaffuz bozuklukları, ağız içini temizleme işlevinin bozulmasından dolayı kötü ağız hijyeni ve diş problemleri, emme, yeme problemleri ve dil şeklinde bozukluk görülebilir.
Bu arada ayna karşısına geçerek dilinizin rengini kontrol ederek, sağlık durumunuzla ilgili ipuçları yakalayabilirsiniz. Uzmanlara göre, dilinizin rengi açık pembeyse bu muhtemelen sağlıklı bir vücuda sahip olduğunuzu gösteriyor. Ama çok kırmızı bir dil çeşitli enfeksiyonların habercisi olabilir.
Dil bağı çok kısaysa cerrahi olarak müdahale etmek gerekir. Konuşma ve emmeye olabilecek negatif etkilerinden dolayı cerrahi müdahale yapılır. Birkaç aylık bebeklerde bile güvenle bu işlem yapılabilir.
Dinlenme Pozisyonunda Diliniz Ağız Kapalıyken Ağzınızın Çatısına Dayanıklı Kalmalıdır! Oral dinlenme duruşu, yemek yemediğiniz veya konuşmadığınız zaman ağzınızın ve dilinizin ne yaptığını ifade eder. İdeal oral dinlenme pozisyonu şu şekildedir; Dudaklar kapalı, dişler kapalı ve dil hafifçe üst damağa dayalıdır.
Dilinizi yutmanız mümkün değildir. Ancak nöbet sebebiyle dilinize zarar vermeniz haklı bir kaygıdır.
Damağın en arka kısmında asılı şekilde duran bu parça mukoza, bağ ve kas dokusu ile tükürük salgılayan kanallardan oluşur ve besinlerin ağızdan yutağa doğru itilmesini sağlar. Bazen enfeksiyon ve benzeri durumlarda uvula şişerek küçük dil şişmesi olarak adlandırılan durumun oluşmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri