Anonim, limited veya şahıs şirketine sahip olmanız bir fark yaratmıyor, herkes e-faturaya geçiş yapmakta özgür! Diğer bir deyiş ile, şahıs şirket e-fatura zorunluluğu diye bir durum söz konusu değil.
Şirket sahibi olmayan serbest meslek mensubu kişiler tarafından kesilebilen SMM, iki ayrı nüsha olarak hazırlanır. Hazırlanan faturanın aslı müşteriye verilir, kopyası da faturayı kesen kişide kalır. Serbest meslek makbuzu her tahsilata uygun şekide doldurularak müşteriye iletilmelidir.
Kimler Fatura Kesebilir ? Ticarifaaliyet gerçekleştirmekte olanlar fatura kesmek durumundadırlar. Birinci veikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilmiş olan mükellefler vedefter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler fatura kesmek zorunda olankişilerdir.
Şahıs şirketleri de gerçek ve tüzel kişilerin kurduğu anonim ve limited şirketler içerisinde değerlendirilir. Bu sayede şahıs şirketleri fatura kesmeye haizdir. Şahıs şirketleri fatura keserken kağıt fatura olabildiği gibi e-fatura da kullanabilirler.
Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası, Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı, KDV oranı ve tutarı, Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası
İlgili 26 soru bulundu
E-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilere yapılan satışlarda vergiler dahil toplam tutarın 5 Bin TL'yi, vergi mükelleflerine düzenlenenler için 4.400 TL'yi aşması halinde, faturaların kağıt fatura yerine e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
Bir şirket kurmadan da fatura kesmeniz, yasal olarak verginizi vermeniz veya iş yapabilmeniz mümkündür. İşinizden düzenli kazanç sağlayamıyor veya işinizi belirli zaman periyotlarında yapamıyorsanız, yani freelance çalışıyorsanız, müşterilerinizle gider pusulası hazırlayabilirsiniz.
Şahıs şirketleri e-fatura mükellefi olabilir mi? Yukarıda da bahsettiğimiz gibi şahıs şirketleri de dahil olmak üzere tüm şirket tipleri e-fatura mükellefi olabilir.
Şahıs İşletmeleri “Fatura” ya da “Serbest Meslek Makbuzu” keser.
Ticari, işletmelerin ne sattıklarını veya ne aldıklarını görmeleri açısından önemli bir ispat vesikasıdır. Faturanın, ticari işletmelerin bilanço ve gelir tablolarının oluşumunu sağlamak gibi önemli bir görevi vardır. Faturalar, ticari işletmelerin cirolarını oluşturur.
İstisna faturası neden kesilir? KDV muafiyeti olan ihracat kayıtlı satışlar durumunda istisna faturası kesilir. Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca ihracat kayıtlı satışlarda ürün yurt dışına satılacağından KDV alınmıyor. Üretici tarafını ilgilendiren ihracat kayıtlı faturalar kesilirken faturaya KDV dahil edilmiyor.
Tüm işletmeler bir ürün ya da hizmet satış sürecinin ardından istisnai durumlar haricinde fatura kesmek zorundadırlar. Bu noktada şunu söyleyebiliriz ki fatura kesmek bir satış işlemi yapıldığının kanıtıdır ve iki taraftan birinin dahi herhangi bir anlaşmazlığı durumunda bu fatura belgeleyici bir nitelik taşımaktadır.
Maddesi'nde sözü edildiği şekilde) fatura, vergi mükellefi olan, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler tarafından düzenlenmektedir.
İnternetten şirket açmadan satış yapmak isteyen ve yukarıdaki esnaf muafiyeti belgesi şartlarını taşıyan kişiler esnaf muafiyet belgesi almak için bağlı olduğu ilçenin vergi dairesinin mal müdürlüğü bölümüne giderek başvurmalıdır.
Fatura düzenlememenin cezası, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10'u kadardır. Fatura düzenlenir ancak tutar eksik yazılırsa kesilecek ceza, tutar farkı üzerinden hesaplanır. Asgari tutarın yanı sıra fatura düzenlememenin üst sınırı da vardır. 2022 yılında toplam ceza üst sınırı 250.000 TL olarak belirlenmişti.
Koşullar sağlandığı zaman şirket kurmadan da internet üzerinden satış yapabilir hatta vergi muafiyeti ve indiriminden faydalanabilirsiniz. Şirket sahibi olarak ya da olmadan e-ticaret yapmak istiyorsanız devletten vergi mükellefiyeti ya da vergi muafiyeti belgelerini resmi olarak temin etmeniz gerekir.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
Kimler şahıs şirketi kurabilir? Şahıs şirketi kurabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir. Devlet memurlarının şahıs şirketi kurması yasalarca engellenmiştir ancak belli koşulların sağlanması durumunda ortaklıkta yer alabilirler.
Faturada bulunması gerekli en az bilgiler VUK 230 uncu maddede sayılmış olup maddeye göre, müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası faturada bulunması zorunlu bilgiler arasında yer almaktadır.
Aslında şahıs şirketi ve limited şirketi için ödemeniz gereken vergi oranları birbirine benzer. Her iki şirket türünde de %1 ile %18 arası KDV vergilendirmesi mevcut. Zaten KDV şirket türüne göre değil ürün türüne göre belirlenir. Bir şahıs şirketi sahibi her yıl %15'ten %40'a kadar gelir vergisi öder.
E-ticaret için şahıs şirketi kurmak, diğer şirket türlerine nazaran daha kolaydır. İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden kuruluş başvurusu gerçekleştirilir. Vergi dairesi tarafından yapılan inceleme ile şirket kurulumu sağlanır.
Bir satışın gerçekleştiğine dair kanıt niteliğinde bir belge olan faturanın kesilmesi kanuni olarak zorunludur. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 353. maddesine göre satış yapılmasına rağmen fatura kesilmemesi hem satış yapan hem de alıcı için cezai işlem uygulanmasını gerektirir.
E-ticaret İşletmeleri İçin Fatura Düzenleme Süreci
E-ticaret yapan kişiler internet üzerinden her satış yaptığında fatura kesmelidir. 2023 yılı düzenlemelerine göre e-ticaret fatura kesmeme cezası her belge için minimum 2200 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri