Herkes kendi ayıbını bilmez Atasözünün Anlamı: İnsanlar genellikle kendi hatalarını veya eksikliklerini görmekte zorlanırlar, ancak başkalarının hatalarını kolayca fark ederler. Bu atasözü, bireylerin kendi hatalarını kabullenmekte zorlandıklarını ve genellikle başkalarını eleştirme eğiliminde olduklarını belirtir.
[1] Küçük de olsa bir iyiliğin değerini bilmeyen, ona karşı teşekkür duygusu beslemeyen kişi,daha büyük iyiliklerin değerini de bilmez; onlara karşı da duygusuz kalır.
" Atasözünün Anlamı: Basit bilgilere hakim olmayan kişi, daha karmaşık konularda da bilgili olamaz. Temel bilgisi olmayan, ileri seviyede bilgi edinemez.
Aç Aman Bilmez, Çocuk Zaman Bilmez Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: aç hiçbir mazeretle susturulamaz, çocuk da istediği şeyi hemen elde etmek ister.
Açık Ağız Aç Kalmaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Kişinin istediği şeyleri uygun şekilde söylemeyi bilmesi onun istediklerini öyle ya da böyle elde etmesini sağlayacaktır. Ne aradığını, ne istediğini bilen ve bunları dillendiren kimse aradığını da istediğini de bulur.
İlgili 27 soru bulundu
Hasta olmayan, sağlığın kadrini bilmez Atasözünün Anlamı: Sağlıkla ilgili sorunlar yaşamayan ya da bir hastalıkla karşı karşıya gelmeyen bir kişinin, sağlığın değerini tam anlamıyla kavrayamayacağını belirten bir atasözüdür. Ancak bir sıkıntı veya zorluk yaşandığında o nimetin kıymeti anlaşılır.
"Ateş düştüğü yeri yakar " Atasözünün Anlamı: Bir olay ya da felaket, en çok onun yaşandığı yeri ve oradaki insanları etkiler.
"Aç aman bilmez" ifadesi, bir insanın temel ihtiyaçlarından biri olan yiyeceğe ulaşamadığında ne kadar öfkeli, sabırsız ve kontrolsüz olabileceğini belirtir.
" Atasözünün Anlamı: Her şeyde ölçülü olmak, aşırılıklardan kaçınmak en iyisidir; çok azı veya çok fazlası zararlıdır, dengeli olan en faydalıdır.
" Atasözünün Anlamı: Her şeyde ölçülü olmak, aşırılıklardan kaçınmak en iyisidir; çok azı veya çok fazlası zararlıdır, dengeli olan en faydalıdır.
"Ak akçe kara gün içindir" Atasözünün Anlamı: Biriktirilen paranın, zor zamanlar için saklanması gerektiğini vurgular.
Ne ekersen onu biçersin Atasözünün Anlamı: Kişinin yaptığı davranışlar ve attığı adımların, ilerleyen zamanlarda ona döneceğini ifade eder. İyi davranışlarla iyi sonuçlar, kötü davranışlarla kötü sonuçlar alınır. Bu atasözü, kısaca davranışlarımızın sonuçlarına katlanmamız gerektiğini belirtir.
Hasta olmayan, sağlığın kadrini bilmez Atasözünün Anlamı: Sağlıkla ilgili sorunlar yaşamayan ya da bir hastalıkla karşı karşıya gelmeyen bir kişinin, sağlığın değerini tam anlamıyla kavrayamayacağını belirten bir atasözüdür. Ancak bir sıkıntı veya zorluk yaşandığında o nimetin kıymeti anlaşılır.
[1] Kendisini aşka kaptıran kişi, ne sevgilisinin kusurlarını görür ne de çevresinde olup bitenlerle ve kendisi için önemli olan şeylerle ilgilenir.
Atasözü : Öğrenmenin yaşı olmaz. Açıklaması : İnsan istedikten sonra her yaşta. eğitilebilir.
İnsanın yapacağı her iş, vücut sağlığına bağlıdır. Sağlık olmazsa hiçbir iş yapılamaz.
Bu hususta en çok bilinenlerden biri de 'el elden üstündür' atasözüdür. 'El elden üstündür' atasözünün halk arasındaki anlamı; 'bir işte ne kadar iyi iseniz veya kendinize aşırı bir güveniniz var ise unutmayınız ki her zaman sizden daha iyi birileri vardır' anlamına gelmektedir.
Kişi Ektiğini Biçer Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: nasıl davranırsan öyle karşılık görürsün.
NE EKERSEN ONU BİÇERSİN ÖRNEKLERİ
Öğrencilerine sürekli kötü davrandığı için okuldan uzaklaştırıldı, neticede ne ektiyse onu biçti. Ahmet'in okul harçlığını evde unuttuğunu fark eden arkadaşı Ahmet'e kendi yemeğinden uzatıp sen de benimle her şeyini paylaşıyorsun, ne ekersen onu biçersin dedi.
Can boğazdan gelir Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, hayatta kalmak ve sağlığı korumak için beslenmenin önemine vurgu yapar. İnsanın yaşaması için yemesi, içmesi gerektiğini belirtir.
TDK, Atasözleri ve Deyimler Sözlüğünde buna “iyi düşünüldüğünde ayrı ayrı kimselerce varılacak sonuç hep aynıdır” şeklinde bir açık- lama sunmaktadır.
"Dost kara günde belli olur" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, zor zamanlarda gerçek dostların kimler olduğunun anlaşıldığını ifade eder. İyi zamanlarda herkes dost gibi görünebilir, ancak zorluklarla karşılaştığımızda yanımızda olan ve bize destek olan kişilerin gerçek dostlarımız olduğunu belirtir.
Cevap: kişi korkmakla kendisine gelecek bir kötülüğü önleyemez.
Rüzgâr Eken Fırtına Biçer Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: herkesin zarar görmesine yol açacak işler yapan kimse, çok sert tepkilerle karşılaşır ve sonunda en büyük zarara kendisi uğrar.
Ne ekersen onu biçersin - Vikisözlük.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri